aanmeld knop
dot

Stoppen met roken, maar hoe?

roken2.jpg
Roken is zeer slecht voor de algemene gezondheid, dat weet iedereen maar weet je ook wat roken met je doet en wat de voordelen zijn van het stoppen met roken? Misschien raak je na dit artikel wel nooit meer een sigaret aan.Stoppen met roken is niet gemakkelijk. De meeste rokers die stoppen vallen al snel weer terug in hun verslavingsgedrag. Toch lukt het ook veel rokers om wel te stoppen.

Overweeg je te stoppen met roken? Dat roken slecht is voor je gezondheid weet iedereen, maar wat zijn nou precies de voordelen voor je gezondheid als je besluit je allerlaatste sigaret te roken? 

  • Na 20 minuten: je bloeddruk en hartslag dalen.
  • Na 12 uur: het niveau koolstofmonoxide in het bloed daalt naar een normaal niveau.
  • Na 12 weken: het risico op een hartaanval daalt en je longfunctie begint te verbeteren.
  • Na 1 tot 9 maanden: de rokershoest verdwijnt en je bent beter bij adem.
  • Na 1 jaar: het risico op coronaire hartziekten is maar liefst gehalveerd.
  • Na 5 jaar: de kans op een beroerte is net zo klein als voor een niet-roker
  • Na 10 jaar: het risico op longkanker is gehalveerd ten opzichte van de tijd dat je nog rookte.
  • Na 15 jaar is het risico op hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker.

Alles in je lichaam heeft te lijden onder het feit dat je rookt, niet alleen je longen, maar ook je hart, huid, brein, gebit en meer, worden aangetast door alle slechte stoffen die sigaretten bevatten. Ook is stoppen goed voor het uiterlijk, het vertraagt gezichtsveroudering en de door het roken gele tanden worden weer langzaam wit. Je voelt jezelf ook veel beter en je hebt ook ineens veel meer energie. Dit zal je goed merken tijdens het sporten. Verder bescherm je ook de mensen om je heen, denk aan kinderen die niet meer jouw vieze rook in hoeven te ademen.

 

Stoppen, maar hoe?

Al na enkele minuten nadat je een laatste hijs van je laatste sigaret genomen hebt verbeterd de conditie van je lichaam aanzienlijk. Uit onderzoek is gebleken dat de mensen die gestopt zijn met roken het risico op vroegtijdig overlijden als gevolg van een ziekte die gerelateerd is aan het roken drastisch verlagen. Diegenen die stoppen voor ze de leeftijd van 51 jaar bereiken, halveren de kans om binnen om te overlijden in de 15 jaar die daarna komt.

Stoppen brengt dan ook vele voordelen met zich mee. Zo bespaar je enorm veel kosten omdat je niet elke dag een pakje sigaretten meer hoeft te kopen en denk ook eens aan al die aanstekers die je niet meer hoeft te kopen. Stoppen met roken ervaren de meeste rokers echter als heel erg moeilijk. Daardoor vallen velen weer terug in hun verslavingsgedrag. Toch is het wel mogelijk om succesvol te stoppen, en besef ook dat het na een paar weken al makkelijker wordt om vol te houden.

 

Hulp bij stoppen met roken

Kun je wel wat hulp gebruiken en wil je meer weten over het hoe en waarom omtrent stoppen met roken? Dan is een bezoek aan nustoppenmetroken.nl aan te raden. Naast de gezondheidsrisico’s komen er op deze website o.a. heel veel tips voor het stoppen met roken aan bod. 


Tags: Stoppen met roken, gezondheid, sigaretten, nicotine verslaving, ontwenningsverschijnselen, nicotinepleisters, e-sigaret
Artikel geschreven door: babblebyte.
Publicatie datum: 2016-01-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving