aanmeld knop
dot

Studeren onder drug

pillen2.jpg
Een strafbaar feit begaan bij het maken van een tentamen? Het klinkt vreemd, maar dit dreigt de normaalste zaak van de wereld te worden. In het Universiteitskwartier is het overduidelijk. De Universiteitsbibliotheek zit vol, de fietsenrekken staan nog voller en overal lopen licht ongelukkige studenten. De spanning stijgt en stress krijgt de overhand; de tentamens zijn begonnen.

De druk is hoog en een goede voorbereiding is het halve werk, maar toch beginnen studenten vaak te laat. Vanaf dit moment is het belangrijk zo geconcentreerd mogelijk te blijven om de stof nog in zijn geheel te kunnen opnemen. Een gezond persoon kan zich vaak maar drie kwartier achter elkaar optimaal concentreren. Dit brengt de nodige pauzes met zich mee en mede daardoor kost het studeren veel tijd.

 

Wonderpil

Op verschillende campussen in de Verenigde Staten speelt dit probleem voor sommige studenten niet meer. Zij hebben een ‘wonderpil’ ontdekt die eenvoudig de concentratie aanzienlijk kan verhogen. Deze middelen zijn intussen ook populair geworden in studerend Europa. In Groot-Brittannië wordt zelfs beweerd dat een op de vijf studenten van de Britse universiteiten deze study drug wel eens gebruikt.

 

ADHD

Deze populaire middelen zijn ontwikkeld met een ander doel dan waarvoor ze momenteel veelvuldig worden gebruikt. Aanvankelijk waren de drugs bedoeld als medicijn tegen de slaapstoornis narcolepsie. Personen met deze afwijking kunnen elk moment van de dag in slaap vallen. Aan die personen wordt bepaalde medicatie voorgeschreven met symptoombestrijding als doel – het zijn geen geneesmiddelen. Ook worden de middelen doorgaans voorgeschreven aan kinderen (soms volwassenen) met ADHD. Met de medicatie worden de patiënten gecontroleerd wakker gehouden. De voorgeschreven medicatie bij deze afwijking is voornamelijk Methylfenidaat (bekend van het merk Ritalin). Als dit niet goed werkt kan in bepaalde gevallen ook Modafinil (van het merk Modiodal) worden voorgeschreven. Modafinil wordt niet voorgeschreven als symptoombestrijder van ADHD.

 

Ritalin

Een persoon die niet de eerdergenoemde afwijking heeft, kan in beginsel niet in aanmerking komen voor Ritalin. Het middel is niet voor iemand zonder recept bestemd. Misbruik van Ritalin wordt bestraft. Zo is het niet toegestaan om, als boost voor de concentratie, vlak voor een tentamen een pilletje Ritalin in te nemen. Ritalin valt namelijk onder harddrugs. Het is daarom verboden het middel zonder schriftelijke doktersverklaring over de grenzen te voeren. Het middel is opgenomen in lijst 1 van de Opiumwet.

 

Hoewel de middelen verboden zijn, weet een groot aantal personen - voornamelijk studenten - ze op slinkse wijze toch te bemachtigen. Daarnaast wordt bij de uitoefening van verschillende beroepen naar harddrugs gesnakt. Het gaat voornamelijk om beroepen waarvoor optimale concentratie is vereist, maar ook om vakgebieden waar ongezond lange dagen worden gemaakt. Zo is het bekend dat in The City, op vele plekken in de Verenigde Staten en op onze eigen Zuidas veel hoogopgeleiden niet terugdeinzen voor een opkikker, al gaat het daar vooral om snuifjes cocaïne.

 

Gevaarlijke bijwerkingen

Gebruik van middelen als Ritalin is niet zonder risico. Er zijn vele bijwerkingen die iemand kan ondervinden. Zo bestaat de kans op hartkloppingen, slaapproblemen en zelfs depressies. Ondanks mogelijke bijwerkingen stellen bepaalde wetenschappers dat het gebruik veilig genoeg is. Een aantal ethici voegt hier zelfs aan toe dat het voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn: ‘Als er zelfs kinderen zijn die Ritalin voorgeschreven krijgen, waarom zouden gezonde volwassen mensen dit dan niet mogen?’. Toch zou er volgens artsen te veel misbruik van worden gemaakt. Ze vrezen dat mensen afhankelijk zullen worden van de drug en dat er als gevolg lichte hartproblemen kunnen optreden bij stelselmatig gebruik. Legaliteit van Ritalin lijkt daarmee ver weg. Er zit niets anders op dan tentamens op eigen kracht te leren en te maken. Als jurist in spe wil ik tenslotte mijn droombaan niet op het spel zetten door het streven naar een hoog cijfer.


Tags: study drug, Modafinil, Ritalin, gevaren
Bronnen: studietips.leidenuniv.nl/concendo.html, thetab.com/2014/05/08/1-in-5-students-have-used-modafinil-study-drug-survey-results-14102, wetten.overheid.nl/BWBR0001941/
Artikel geschreven door: jfjansen.
Publicatie datum: 2016-01-16
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving