aanmeld knop
dot

Wat een vloer met sensoren voor ons leven kan betekenen

fietser.jpg
We zijn allemaal op de hoogte van het belang van een goede vloer, maar wist u ook dat de vloer een andere rol kan hebben dan slechts het ondersteunen van onze voeten? Diverse testen zijn al gaande met vloeren met sensoren erin die ons van alles kunnen vertellen.

De vloer met sensoren: het bestaat! Het is een technisch wonder en kan in de toekomst een groot deel van ons leven een stuk makkelijker maken. De sensoren kunnen straks verwerkt worden in allerlei soorten vloeren zoals gietvloeren en parket, maar bijvoorbeeld ook in beton cire. Een duurzaam materiaal die nu al veel te vinden is in woningen.


Verzorging

Je zal ze nog niet tegenkomen in de vloerenzaken, maar binnenkort zal dat wel het geval zijn. Waar kunnen ze voor worden gebruikt? Bijvoorbeeld in de thuiszorg en verzorgingssector. De sensoren die in de vloer zijn verwerkt meten druk en dat betekent dat wanneer de druk toeneemt, bijvoorbeeld als een oudere valt, de vloer dat kan detecteren. Op dit moment lopen veel ouderen nog rond met de welbekende alarmknop om de nek, maar die zijn in de toekomst door de komst van deze vloeren overbodig. De vloer 'weet' direct wanneer de bewoner is gevallen (door speciale berekeningen aan de hand van het gewicht) en kan de zorgverleners inlichten.


Beveiliging

Naast het feit dat de vloer meet wanneer iemand is gevallen, kan de vloer ook detecteren wanneer iemand in huis is die we liever niet binnen hebben. Het werkt dan als een soort beveiliging, die kan worden vergrendeld met een code of sleutel. Zodra we de deur achter ons dicht hebben getrokken staat de vloer op scherp.


Waarschuwen

Naast de mogelijkheden in de particuliere sector liggen er ook veel kansen voor bedrijven en de overheid. Er wordt op dit moment bijvoorbeeld al veel getest met sensoren in fietspaden en autowegen. Stoplichten kunnen door het meten van de druk vaststellen waar een weggebruiker zich bevindt en vervolgens het licht veranderen. Daarnaast kunnen de matrixborden boven de weg erop worden ingesteld: bijvoorbeeld bij een file, ijsvorming op de weg en omleidingen.


Ondersteuning

En wat dacht je van een parkeergarage met zulke sensoren? Ook hier wordt al volop mee getest. Door middel van deze sensoren kan het wegdek je naar een lege plek leiden. Er zijn zelfs sensoren die met wifi zijn verbonden in de auto’s waardoor je vanuit de auto alvast een parkeerplek kunt reserveren.


Award

De nieuwe ontwikkelingen met de sensoren in de vloer gaan hard als het gaat om openbare voorzieningen. Al deze ontwikkelingen komen voorbij op meerdere technische beurzen, zoals de Intertraffic beurs/ tentoonstelling in april in Amsterdam. Hier wordt ook de Intertraffic award uitgereikt en de kans is groot dat hij gewonnen wordt door partijen die het bovenstaande testen.


Tags: vloer, sensor, parkeren, weg, vloeren

Artikel geschreven door: MPaul.
Publicatie datum: 2016-02-11
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving