aanmeld knop
dot

Gesprekken aan de eettafel

Diner.jpg
Zit je aan de eettafel, begint iemand ineens over zijn ontlastingsproblemen. Je eetlust is direct verdwenen. Waar mag je nu eigenlijk wel en niet over praten aan de eettafel? In de meeste gevallen zit je er minimaal één keer samen aan te eten: de eettafel. De kids komen van school en gaan nog wat spelen voordat het eten op tafel komt. De ouders staan te koken en roepen iedereen bij elkaar zodra het avondeten klaar is.

Iedereen neemt plaats op de eetkamerstoel en er wordt gegeten en gepraat over van alles en nog wat, maar waar kun je nu wel en niet over praten?

 

Gespreksonderwerpen

Over het algemeen zullen vrolijke onderwerpen het overgrote deel van de gesprekken moeten vullen. Zo wordt er aan tafel veelal over de weersverwachting gepraat, dit komt met name voor wanneer een of meerdere personen in de buitenlucht werken. Afhankelijk van de type personen komen verschillende onderwerpen aan bod. Muziekliefhebbers praten over muziek en fanatieke sporters praten over bijvoorbeeld voetbal, al kan dit wel eens tot hevige discussies leiden, probeer dit dan ook te vermijden. Ook actualiteiten komen vaak aan bod. Wat is er vandaag op het nieuws gekomen of wat heb je op Facebook of Nu.nl gelezen. 

 

Gespreksstof tijdens het eten

Er zijn ook een aantal zaken die je beter niet kunt bespreken aan de eettafel. De maaltijd zelf bijvoorbeeld. Een klein complimentje naar de kok kan geen kwaad, maar laat dit niet het hoofdonderwerp worden. Ook lastige politieke kwesties kun je beter achterwege laten. Dit is zeker het geval wanneer bekend is dat iemand extreem rechts is en de ander extreem links, een verhitte discussie is hierbij onvermijdelijk. Daarnaast kun je deprimerende onderwerpen en smaak bedervende onderwerpen zoals ziektes beter vermijden. Niemand zit te wachten op jouw verhaal over je ontlastingsproblemen terwijl de rest net hachee zit te eten. Bij een onderlinge onenigheid kun je ook beter na etenstijd hierover in discussie gaan. Wanneer dit tussen twee personen plaats vind hoeft de rest hier zich niet mee te bemoeien, vermijd dit dan ook.

 

Etiquette: wel of niet praten?

Tijdens het eten kun je je in bepaalde situaties afvragen of het wel slim is om te praten. Je kunt bijvoorbeeld beter niet praten wanneer je je mond nog vol hebt met eten. Je zal af en toe dus even moeten stoppen met eten om een gesprek te kunnen voeren, maar houdt er wel rekening mee dat je eten dan niet koud wordt, dat zou zonde zijn. Let er ook op dat je niet alleen zelf aan het woord bent. Stel ook af en toe een vraag zodat de ander aan het woord komt, op dat moment kun jij ook even een hapje eten nemen, mits het een uitgebreide vraag is natuurlijk. Luister ook naar wat de ander te zeggen heeft. Niets is zo vervelend als een verhaal vertellen terwijl niemand luistert. Wanneer dit een keer voor komt is de kans erg groot dat er daarna geen gespreksstof meer volgt doordat de ander er simpelweg geen zin meer in heeft. Vraag ook door wanneer je hier de aanleiding toe ziet. Op deze manier toon je aan dat je aan het luisteren bent en interesse hebt in het onderwerp.


Je kunt aan verschillende zaken merken dat je gesprekspartner geen zin meer heeft om te praten. Let bijvoorbeeld op of er veel gegaapt wordt, het oogcontact verminderd en de persoon meer rondkijkt en of er nog voldoende reactie komt op je verhaal. Verander hierbij van onderwerp om het gesprek nieuw leven in te blazen.


Tags: gesprek, eettafel, regels
Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2016-02-17
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving