aanmeld knop
dot

Eerste hulp bij vergiftiging

neuspeuteren.jpg
De nachtmerrie van iedere ouder is dat de kinderen iets overkomt. Op schaafwonden, pleisters plakken en insectenbeten of steken zijn we meestal wel voorbereid. Wanneer andere ongelukken zich voordoen, zoals brandwonden en vergiftiging, weten we echter vaak niet altijd goed wat we moeten doen.

Kans op vergiftiging

In veel gevallen denken ouders dat het hun kinderen niet overkomt. Er bestaat echter altijd een kans op vergiftiging, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Huishoudens hebben namelijk vaak ongemerkt grote hoeveelheden chemische stoffen in huis. Zo hebben we vaak een grote voorraad geneesmiddelen, doe-het-zelf producten, schoonmaak- en ook bestrijdingsmiddelen in huis. Ook cosmeticaproducten en (alcoholische) drankjes bevatten chemische stoffen die bij onjuist gebruik kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Wil je ook in gevaarlijke situaties weten wat je moet doen? Je kunt dan een cursus/training volgen: voorbereid met een veiligheidstraining.

 

 

Hoe herken ik een vergiftiging?  

We spreken van een vergiftiging wanneer een kind of volwassene een schadelijke stof inneemt, inademt of op de huid krijgt. Onder vergiftiging valt ook de inname van een overdosis aan medicijnen, alcohol en drugs. Het gevolg van een vergiftiging is dat het slachtoffer ernstig ziek wordt en in veel gevallen ook pijn krijgt. De symptomen die optreden bij het slachtoffer zijn afhankelijk van de schadelijke stof.

 

Bij een vergiftiging veroorzaakt door medicijnen, genotsmiddelen, bessen of planten wordt het slachtoffer zeer plotseling ziek. Vaak raakt het slachtoffer door deze schadelijke stoffen bewusteloos. Denk je dat je kind is vergiftigd door schoonmaakmiddelen? Controleer dan of je kind met moeite ademt en slikt, of er blaren te zien zijn op de lippen of in de mond, en of de mond bloed. Heeft je kind daarnaast ook een rode huid en extreme pijn? Met grote waarschijnlijkheid valt dan te zeggen dat het hier (mogelijk) gaat om een vergiftiging door een schoonmaakmiddel. Ook kan er vergiftiging optreden door inname van wasmiddelen. De inname hiervan zorgt voor pijn in de maag en darmen. Ook bij deze vorm van vergiftiging kan het zijn dat je kind last heeft van een moeilijke ademhaling en/of blaren op de lippen en in de mond.

 

Wat moet ik doen bij een vergiftiging?

De vervolgstappen die je moet ondernemen zijn ook afhankelijk van de schadelijke stof waardoor het slachtoffer is vergiftigd. Wanneer er een schadelijke stof is ingeslikt bel je direct 112 en volg je alle instructies die je worden gegeven op. Daarnaast neem je de verpakking van het ingenomen middel mee naar het ziekenhuis. Bij vergiftiging door het inademen van een schadelijke stof breng je het slachtoffer naar buiten, zodat er frisse lucht kan worden ingeademd. Is het niet meer mogelijk om je kind te verplaatsen? Zorg dan dat je de ruimte ventileert. Daarna bel je 112. Ook kan er een schadelijke stof op de huid van (bijvoorbeeld) je kind zijn gekomen. Belangrijk is dat je zelf niet ook in aanraking komt met de stof. Veeg schadelijke poeders, voorzichtig en met bescherming aan, weg. Spoel het middel niet weg met water, aangezien dit de situatie (mogelijk) ernstiger maakt. Trek vervolgens de natte kleding van je kind uit. De kleding mag worden losgetrokken van wonden. Spoel de wonden vervolgens met lauw water schoon en neem contact op met 112.    


Tags: vergiftiging. gifstoffen ingeademd, eerste hulp, training
Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2016-02-29
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving