
Categorieen
- Gezondheid
- Financieel
- Elektronica
- Auto & vervoer
- Afvallen & dieet
- Reis & vakantie
- Internet & computer
- Wetenschap
- Relatie & liefde
- Hobby & werk
- Recepten
- Kunst & cultuur
- Huis & tuin
- Werkstuk/Essay/opstel
- Recensies
- Mijn eigen verhaal
- Sport
- Seksualiteit
- Zwangerschap
- Dier & natuur
- Verzorging & mode
- Opvoeding
- Feestdagen
- Overige
- Nieuws toen en nu
- Wonderlijk & bizar
- Verslaving


Smartengeld eisen, hoe zit dat?

Tweet |
Smartengeld, hoe zit dat?
Een letselschade advocaat is geen overbodige luxe als u mogelijk recht heeft op smartengeld. Met name wanneer u schade heeft geleden door een (groot) bedrijf is het verstandig een professional in te schakelen. Dat zullen zij namelijk ook doen.
Wanneer kunt u smartengeld claimen?
Smartengeld is een vergoeding of tegemoetkoming in geld voor geleden immateriële schade. Het is in feite een vorm van schadevergoeding. Er kan voor een aantal soorten schade smartengeld gevorderd worden. Het gaat dan om lichamelijk of geestelijk letsel, het schaden van eer of goede naam, het toebrengen van immateriële schade of het aantasten van de nagedachtenis van een familielid. Gevallen van lichamelijk letsel komen het meeste voor en de bedragen die in Nederland worden uitgekeerd zijn redelijk stabiel en aan de lage kant. In de rest van Europa liggen de bedragen over het algemeen wat hoger. De ANWB geeft jaarlijks een Smartengeldgids uit, waarin wordt bijgehouden welke bedragen aan gedupeerden zijn toegekend door de rechter.
Wat is geestelijk letsel?
Geestelijke letsel is vaak wat lastiger aan te tonen. Er wordt daarom een zekere ondergrens gehanteerd, waarbij een psychisch onbehagen niet geld als grond voor smartengeld. Er moet een ziektebeeld vastgesteld zijn dat erkend wordt door een psychiater. Daarnaast moet de betrokkene geestelijke (medische) hulp gezocht hebben.
Op dit moment is het niet mogelijk in Nederland om affectieschade te claimen. Het is dus niet mogelijk om smartengeld te claimen als u geestelijke schade oploopt wanneer u bent geconfronteerd met een ongeval.
De Smartengeldgids
De Smartengeldgids wordt jaarlijks uitgegeven door de ANWB. Daarin staan de bedragen die zijn uitgekeerd en wordt ook inzicht gegeven in de aard van de letselschade. Of er smartengeld wordt toegekend hang onder andere af van de volgende onderdelen: leeftijd, looptijd van het letsel, pijn, resterende beperking, gederfde levensgenot en de arbeidsongeschiktheid. Daarnaast zijn er nog verschillende andere factoren die de hoogte van het smartengeld bepalen. Dat is een vrij lastige discussie, die kunt u het beste aan uw advocaat overlaten.
Heeft u letselschade opgelopen en denkt u recht te hebben op smartengeld, wees dan niet bang om contact op te nemen met onze letselschade advocaten in Vlaardingen!
Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wiltArtikel geschreven door: Jessica Veenstra.
Publicatie datum: 2016-04-07
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!

Reacties
