aanmeld knop
dot

Online Patience

dreamstime_xs_17899652.jpg
Het kaartspel Patience, ook wel Pasjans, Klondike of Solitaire genoemd, werd pas echt populair toen Microsoft het aanleverde bij hun besturingssysteem Windows 3.0 in 1990. Sindsdien heeft iedereen wel van het spel gehoord. Het spel was al eerder bekend van andere computers en dateert als kaartspel trouwens al van de 18e eeuw. Maar doordat veel mensen gebruik gingen maken van Windows, werd ook het spelen van Patience steeds populairder.

Of je nu een pc of laptop gebruikte, iedere computergebruiker kon het spel op de computer spelen. Dat gebeurde dan ook veel op kantoren.  Na de lancering van Windows 95, toen veel mensen ook thuis de beschikking kregen over een computer, werd Patience ook thuis steeds vaker gespeeld. De kaartspellen worden vanaf Windows 8 al niet meer zonder kosten bijgeleverd, waardoor steeds meer mensen Patience online zijn gaan spelen.


Spelregels Patience

De regels zijn simpel, maar het spel is beslist niet altijd op te lossen. Het is zelfs zo dat men heeft uitgerekend dat het spel in minder dan de helft van de gevallen kan worden uitgespeeld. Dit geldt alleen bij de variant dat er met drie kaarten wordt gespeeld. In de meeste versies van het spel kun je ook de optie “met één kaart spelen” kiezen. In dat geval is het spel in bijna alle gevallen op te lossen.

 

Je speelt Patience met één pakje speelkaarten. De jokers worden niet gebruikt. Van de kaarten worden in het speelveld zeven rijtjes neergelegd, op elke rij telkens één kaart meer. Op de eerste rij ligt dus één kaart en op de laatste rij liggen zeven kaarten. Er ligt per rij maar één kaart open: de bovenste. De kaarten die overblijven nadat het speelveld is gevuld, liggen gesloten op een apart stapeltje. Verder zijn er in het speelveld vier lege vakken.

 

Wat is de bedoeling?

Het is de bedoeling om alle kaarten in de vier genoemde vakken te krijgen en je doet dat door op volgorde stapels te maken. Je werkt van Aas naar Heer op symbool en op kleur. Eerst krijg je dus een stapeltje met bijvoorbeeld rode harten in de volgorde Aas, 1,2,3, enzovoorts, waarbij de hoogste kaart dus Heer is. Daarnaast vorm je een stapel met bijvoorbeeld alle schoppen. Verder kun je op de zeven stapels zelf ook kaarten verschuiven. Dit is alleen toegestaan in een aflopende volgorde en je moet de kleuren om en om plaatsen, dus bijvoorbeeld een zwarte 7 op een rode 8. Kun je echt niets meer leggen, neem dan een kaart uit de reservestapel. Het klinkt zo misschien lastig, maar je zult merken dat je bijna niet meer kunt stoppen als je eenmaal de smaak te pakken hebt. Je kunt online patience spelen. Speel heel veel coole Patience spellen online en het mooie is dat je die allemaal gratis kunt spelen.


Tags: patience, solitaire, spellen, kaartspellen, spelletjes, spelen, gratis
Artikel geschreven door: babblebyte.
Publicatie datum: 2016-04-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving