aanmeld knop
dot

Zo legt u zelf uw parketvloer!

dreamshuisje.jpg
Bent u van plan om binnenkort zelf een parketvloer te gaan leggen? Dan is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Met de volgende tips legt u het parket er stap voor stap netjes in en kunt u nog lang genieten van het resultaat. Allereerst moet u natuurlijk het parket in huis halen. U berekent de oppervlakte waar de vloer moet worden gelegd. Als u de planken gaat kopen, neem dan wat meer mee dan nodig. Er gaat namelijk altijd wat hout verloren bij het verzagen.

Het is belangrijk dat het parket een tijdje van te voren al in de kamer komt te liggen waar het geplaatst zal worden. Zo kan het hout al acclimatiseren en zal het niet ineens enorm gaan uitzetten of krimpen als het er in ligt.

 

Legrichting houten vloer

Voordat u begint met het leggen van de parketvloer moet u goed nadenken over de legrichting. De richting waarin de planken worden gelegd kan invloed hebben op hoe breed, lang of ruim de kamer lijkt.

 

Ondervloer

Zorg voor een goede ondervloer. Dit zorgt ervoor dat het parket er egaal in komt te liggen en heeft daarnaast ook een isolerende en geluiddempende werking. Het type ondervloer hangt weer af van de ondergrond.

 

Zelf parket leggen

  • Nu kunt u met het echt werk beginnen. In verband met het mogelijk uitzetten en krimpen van het parket is het goed om een centimeter van de muur af te beginnen. Hier komt later een plint overheen, waardoor die speelruimte niet opvalt. Om deze afstand overal gelijk te houden kunt u bijvoorbeeld om de 30 tot 50 centimeter wiggen of houtklosjes gebruiken. Begin bij voorkeur links in de hoek met het leggen van de vloer, met de groef naar de muur.
  • Zorg dat de planken goed aansluiten. Dit kunt u doen door een hamer en slaghout te gebruiken, zodat de plank niet beschadigd. Soms zit bij de planken al een aanslagijzer die u kunt gebruiken. Om de laatste plank van de eerste rij op maat te maken legt u de plank ondersteboven, zo kunt u precies aftekenen hoe veel er nog nodig is om de eerste rij af te maken.
  • Vervolgens kunt u met de tweede rij beginnen, vanaf dezelfde kant als de eerste rij, dus weer vanaf links. Het is mooier als u de uiteindes van de planken niet direct onder elkaar legt. U kunt bijvoorbeeld beginnen met het deel van de plank dat over is gebleven van de eerste rij. Ga zo steeds door.
  • Mocht u bijvoorbeeld buizen of deurposten tegenkomen, moeten deze vormen uitgezaagd worden. Let hierbij wel weer op de centimeter afstand.
  • Als u bij de laatste rij bent aangekomen is dat vaak even passen en meten. U meet de ruimte die nog over is tussen de laatst geplaatste plank en de muur en zaagt de plank op maat. Let hierbij ook op de centimeter speling.

Als u klaar bent kunt u het beste de wiggen of houtklosjes tussen de planken en de muur nog 24 uur laten zitten.

 

Nu heeft u uw eigen parketvloer gelegd! Mocht u er toch niet uit komen of wilt u het leggen van de vloer liever over laten aan een professional, neem dan contact op met een vloerenspecialist bij u in de buurt. Op zoek naar een vloerenspecialist in Helmond of die regio? Neem dan contact met ons op.

 


Tags: vloerenspecialist, vloeren, parket, helmond

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: manonvandenberg.
Publicatie datum: 2016-05-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving