aanmeld knop
dot

Angsten bij bindingsangst

hartjes.jpg
Een steeds grotere groep mensen schakelen een datingcoach in om van hun angsten af te komen/overwinnen. Bindingsangst heeft meerdere onderliggende angsten die de oorzaak kunnen vormen. Angsten werken belemmerd, bindingsangst belemmert je om een relatie aan te gaan of in stand te houden. Welke angsten kunnen bindingsangst veroorzaken?

De onderliggende angsten van bindingsangst kunnen verschillende oorzaken hebben. Bindingsangst ontstaat niet altijd uit angst om je vast te leggen binnen een relatie, je vrijheid te verliezen of jezelf te verliezen aan een ander. Voor kunnen bijvoorbeeld komen:

 

Angst om de controle te verliezen:

Ieder mens wil het gevoel hebben dat we controle  hebben over de keuzes die we maken. Zo ook in een relatie. Meestal doe je dit onbewust. Wat in de meeste langere relaties gebeurt is dat zolang alles goed gaat er niets aan de hand is, totdat je het gevoel hebt om de controle te verliezen. Je kunt bijvoorbeeld een controle kwijtraken over de liefde van een ander. Binnen een liefdesrelatie ben je immers afhankelijk van de keuzes die de ander maakt. Je kunt door die ander verlaten worden. Sommige kroppen die angst op, anderen bespreken het met hun partner. Weer anderen kunnen de onzekerheid niet hanteren en vluchten ervoor weg. Stel je hebt hier al slechte ervaringen mee gehad dan zul je waarschijnlijk bang zijn dat de geschiedenis zich herhaalt. Tip: Schrijf het probleem desnoods eerst op een stuk papier en bespreek het erna met elkaar.

 

Angst om fouten te maken

Je staat iedere dag voor zoveel keuzes. Over iedere keuze maak jij een beslissing. De keuzes die je maakt kunnen goed uitvallen maar af en toe ook fout. Sommige zullen de keuzes hierdoor uitstellen om maar geen fouten te maken of om te voorkomen achteraf spijt te hebben van een beslissing. Door het uitstellen van het maken van keuzes kan het steeds moeilijker maken om een keus te maken. Ook kan je door het uitstellen in een vicieuze cirkel terechtkomen. Je neemt geen beslissingen en wordt passief. Je doet daardoor dingen niet die je wel zou moeten of willen doen. Angst om te falen wordt ook wel faalangst genoemd. Tip: Wees bang, ieder mens maakt fouten.

 

Angst voor het onbekende

Je kent het gevoel wel als je ergens nieuw bent en je niet precies weet wat er te wachten staat. Voor sommige mensen kan deze nieuwe ervaring stressvol zijn. Je weet niet zo goed wat ze van je verwachten en je blijft het liefst in de zogenaamde comfort-zone. Meestal heeft deze angst te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Toch is het goed om nieuwe ervaringen op te doen. Je kunt dit langzaam opbouwen. Tip: neem je voor een nieuwe ervaring op te doen, een die je aandurft. Probeer het uit. Je ontdekt waarschijnlijk dat het je niet tegenvalt. Probeer steeds een kleine nieuwe ervaring aan je leven toe te voegen, van het een kan het ander komen.

 

Angst voor verlies van dierbaren

Deze angst zal iedereen in meer of mindere mate, hebben. We vertrouwen allemaal op onze familie en vrienden. Je bent bang om mensen waar je aan gehecht bent, te verliezen. Toch is het ook belangrijk om dingen zelfstandig te doen in het leven. Je hebt aan sociale goedkeuring, zoek deze bijvoorbeeld ook bij nieuwe kennissen en vriendschappen. 


Tags: Bindingsangst, angsten
Artikel geschreven door: Jason.
Publicatie datum: 2016-05-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving