aanmeld knop
dot

Hooggevoelig? Hoe ga je ermee om?

stress.jpg
Leven met hooggevoeligheid. Heb je het gevoel dat je er niet helemaal bijhoort? Dat je niet in een spreekwoordelijke hokje past? Het gevoel dat de hele wereld op jouw schouders rust, of heb je het gevoel dat je raar bent en anders dan alle andere mensen? Hooggevoeligheid. Wat is de betekenis hiervan?

Jarenlang heb ik mijzelf afgevraagd of ik de enige was die zich zo 'anders' voelde.  Ik vroeg me af wat mijn gevoel eigenlijk inhield. Ook had ik het gevoel dat ik hier met niemand over zou kunnen praten, gewoonweg omdat niemand mij zou begrijpen. Ik hoorde er gewoonweg niet bij.  Ik was die rare stille snuiter in de klas waar niemand hoogte van kon krijgen.

 

Wat is hooggevoeligheid?

Maar waarom was ik anders dan alle anderen? Al die negatieve energie die ik overnam van anderen. Ik werd er zo moe van. Uiteindelijk heb ik er twee keer een burn-out aan overgehouden. Na de tweede burn-out besloot ik dat het toch echt anders moest. Maar hoe dan? Na veel op internet gezocht te hebben naar informatie over hooggevoeligheid besefte ik dat ik precies in het plaatsje paste.

 

Kenmerken zoals:

  • Het hebben van een sterk inlevingsvermogen.
  • Mijzelf verantwoordelijk voelen voor andermans problemen en deze voor hen op willen lossen.
  • Niet goed om kunnen gaan met spanning en  gewelddadige impressies.
  • Het snel aanvoelen wanneer iemand piekert of ergens mee zit.
  • Het waarnemen van subtiele signalen die andere niet waarnemen.
  • Het intens kunnen genieten en een neiging tot perfectionisme hebben.

Na veel research  gedaan te hebben naar hooggevoeligheid, bleek dat het een eigenschap was.  Daarentegen besefte ik dat het gevoel 'niet altijd begrepen te worden' nooit zou verdwijnen.

 

Omgaan met hooggevoeligheid

Hoe ga je ermee om? En wat betekent het eigenlijk in het dagelijkse leven? Ik besloot veel te lezen over hooggevoeligheid, maar vooral, om veel te praten over het onderwerp. Voornamelijk met andere hooggevoelige mensen. Zij kunnen spreken uit eigen ervaring en begrijpen direct wat je bedoelt. Zo heb ik voor mij de juiste manier gevonden om met deze bijzondere, maar mooie eigenschap om te gaan. Want uiteindelijk, als je de juiste weg ingeslagen bent, kun je er ook veel profijt van hebben en voluit leren leven met hooggevoeligheid. Mijn advies aan hooggevoelige mensen is dan ook om veel bezig te zijn met 'hooggevoelig zijn' en zo de juiste handvatten voor jezelf te verzamelen. Leer hoe je je energie weer terug kunt krijgen en hoe je de allerbeste versie van jezelf wordt.


Tags: hooggevoelig, hooggevoelig zijn, wat is hooggevoelig
Artikel geschreven door: marlou21.
Publicatie datum: 2016-05-16
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving