
Categorieen
- Gezondheid
- Financieel
- Elektronica
- Auto & vervoer
- Afvallen & dieet
- Reis & vakantie
- Internet & computer
- Wetenschap
- Relatie & liefde
- Hobby & werk
- Recepten
- Kunst & cultuur
- Huis & tuin
- Werkstuk/Essay/opstel
- Recensies
- Mijn eigen verhaal
- Sport
- Seksualiteit
- Zwangerschap
- Dier & natuur
- Verzorging & mode
- Opvoeding
- Feestdagen
- Overige
- Nieuws toen en nu
- Wonderlijk & bizar
- Verslaving


Kosten terugdringen in de Nederlandse zorgsector

Tweet |
Om de groeiende zorgkosten weer te kunnen beheersen, heeft de Nederlandse overheid uitgesproken dat er beleidsmaatregelen worden getroffen. In dit artikel kunt u lezen welke maatregelen de Nederlandse overheid gaat treffen om de problemen in de zorgsector een halt toe te roepen.
Een omslag in de Nederlandse zorgsector
Op 1 januari 2015 heeft de Nederlandse overheid de eerder uitgesproken beleidsmaatregelen in werking gezet. Vanaf het jaar 2015 is de wijze waarop de Nederlandse zorgsector is ingericht, definitief aan drastische veranderingen onderhevig. De Nederlandse overheid heeft nieuwe wet- en regelgevingen ingevoerd en bestaande wet- en regelgevingen aangepast. Zo is de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vervangen door de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarnaast zorgt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 ervoor dat gemeenten meer verantwoordelijkheden hebben gekregen. Gemeenten hebben als taak gekregen om burgers zo lang als mogelijk thuis te laten wonen. Er wordt burgers zoveel mogelijk thuis zorg geboden. Hierdoor zullen er minder burgers een beroep gaan doen op dure instellingen die hen zorg kunnen verlenen. Ook is het verplichte eigen risico verhoogd om het aantal mensen dat een beroep doet op de zorg te verminderen.
Doelen van het nieuwe zorgstelsel in Nederland
De herinrichting van het zorgstelsel in Nederland heeft diverse doelen. Allereerst wil de overheid de zorg in Nederland voor alle burgers betaalbaar houden, waardoor de zorg op een andere manier moet worden ingericht. Ook wil de Nederlandse overheid de zorgkosten drastisch terugdringen. Deze kostenbesparing wil de overheid bereiken door de eerder genoemde maatregelen. Ook kunnen kosten in de zorg worden teruggedrongen door te besparen op het energieverbruik in de zorg. Hier gaan we in de volgende alinea verder op in.
Besparen op energie in de zorg
De zorgsector maakt hoge kosten om mensen van kwalitatieve zorg te voorzien. Echter, de energierekening van zorginstellingen is vaak hoger dan noodzakelijk. Onderzoek toont aan dat zorginstellingen gemakkelijk kunnen besparen op het energieverbruik. Door eenvoudige maatregelen door te voeren, kan een zorginstelling ongeveer 15 procent besparen op het totale energieverbruik. Per vierkante meter bespaart een zorginstelling dan ongeveer € 2,50. Door zuiniger om te gaan met energie dragen zorgondernemingen bij aan het verminderen van de explosieve zorgkosten.
Een energie-audit
Zuiniger omgaan met energie draagt daarnaast bij aan het behalen van de Europese doelstelling om het Europees energieverbruik met 20% te verlagen in het jaar 2020. De overheid neemt niet alleen maatregelen voor de zorgsector, maar ook voor andere sectoren. Sinds 5 december 2015 heeft de Nederlandse overheid de EED-regeling ingevoerd om de Europese doelstelling te kunnen halen. De EED-regeling verplicht ondernemingen in alle sectoren om een energie-audit te doen. Als zorgonderneming kunt u dus ook verplicht zijn om te onderzoeken wat uw actuele energieverbruik is en met welke maatregelen u het energieverbruik kunt verminderen. U kunt hiervoor zelf een plan opstellen. Echter is het aan te raden om u te laten helpen door de energiescan van Gazprom Energy. Deze scan brengt alle kansen om te besparen op energie in kaart.
Publicatie datum: 2016-05-18
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!

Reacties
