aanmeld knop
dot

Vaak douchen niet gezond

apotheek.jpg
Een warme douche na een drukke of koude dag is heerlijk ontspannend. Je kunt door de warme waterstralen de zorgen van de dag van je afspoelen. We houden van douchen, maar hoe vaak douchen is eigenlijk goed voor ons?

Gezonde bacteriën wegspoelen

Veel mensen nemen elke dag een douche en sommigen zelfs wel twee keer of meer. Uit Engels onderzoek is gebleken dat 75% van de bevolking uit Engeland dagelijks onder de douche staat. Het is voor veel mensen een gewoonte geworden om bijvoorbeeld ’s ochtends onder de douche te stappen om de dag fris en fit te beginnen. Toch is het af te raden om dagelijks te douchen. Volgens wetenschappers is het onnodig om elke dag te douchen, laat staan meerdere keren per dag. Zij raden aan om elke twee of drie dagen een douche te nemen, want dat zou veel beter voor je lichaam zijn. Als je dagelijks doucht, is de kans aanwezig dat je huid uitdroogt volgens dermatoloog Katherina Ashenburg. Daarnaast was je bij elke douchebeurt ook alle gezonde bacteriën van je lijf met huidscheurtjes tot gevolg. In die huidscheurtjes kunnen vervolgens infecties ontstaan.

 

Hoe vaak moeten kinderen douchen?

Niet alleen voor volwassenen is dagelijks douchen niet goed: ook kleine kinderen horen eigenlijk niet elke dag gedoucht of gebadderd te worden. Hun huid is nog erg gevoelig voor invloeden van buitenaf en ze moeten nog weerstand ontwikkelen. Weerstand kan alleen ontwikkeld worden door blootstelling, en viezigheid. Door kinderen elke dag te badderen of te douchen, kunnen ze hierdoor op latere leeftijd last krijgen van allerlei (huid)aandoeningen, zoals eczeem of allergieën. Het lichaam krijgt immers geen kans om zich te beschermen tegen bacteriën en vuil, omdat dit simpelweg te snel wordt weggespoeld. Kinderen horen dus tot op zekere hoogte in contact te komen met viezigheid en bacteriën, zodat ze hier later minder gevoelig voor worden.

 

Ouderen

Net als voor kinderen en volwassenen, geldt ook voor ouderen of mensen die minder goed ter been zijn dat het niet nodig is om dagelijks te douchen. Hoewel er veel hulpmiddelen voor ouderen zijn om veilig te kunnen douchen, zoals een douchestoel en steunen, is dit toch prettig nieuws om te horen. Als je niet meer zo mobiel bent, kost douchen en in bad gaan namelijk enorm veel energie.

 

Wassen

Het is begrijpelijk dat je in de zomer jezelf iets vaker wilt wassen en ook nadat je je fysiek of mentaal flink hebt ingespannen. Spring niet gelijk onder de douche, want er zijn voldoende alternatieven om jezelf weer schoon en fris te voelen. Gebruik bijvoorbeeld vaker enkel een washandje om bepaalde lichaamsdelen schoon te maken en trek frisse, schone kleding aan. Ashenburg laat weten dat dit voldoende is om je lichaamshygiëne op peil te houden, waardoor je jezelf weer schoon voelt. 


Tags: douchen, hoevaak douchen, douchestoel
Artikel geschreven door: MPaul.
Publicatie datum: 2016-05-25
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving