aanmeld knop
dot

Euriborhypotheken in zwaar weer

dreamshuisfree_7628577.jpg
De lage Europese rente in combinatie met de grote aantallen wanbetalers bij hypotheken maakt de Euriborhypotheek een uitstervende hypotheeksoort. Het gemor van de politiek én de belangenverenigingen die hogere variabele rente hypotheken willen tegengaan zijn olie op het vuur.

Variabele rente is bij hypotheken altijd zeer aantrekkelijk gebleken. Door de jaren heen is steeds duidelijker geworden dat deze rentevorm op ieder gewenst moment uitermate laag is. Er zijn slechts enkele momenten geweest dat de variabele rente ongeveer op eenzelfde hoogte stond als de 5 en 10 jaar rentevast perioden. 

 

Hoe komt dit? 

Bij hypotheekverstrekking is sprake van een proces van aantrekken en uitlenen van geld. Dit proces noemt men funding en matching. Funding van hypotheekgeld is een relatief complex gegeven. Tegenover de verschillende rentevast perioden staat namelijk niet altijd een gelijke matchingperiode in de vorm van spaargeld, deposito's of ander waardepapier.

 

Een hypotheekbank kan natuurlijk niet zomaar geld uit het niets gaan 'maken'. Het aan de consument uit te lenen hypotheekbedrag moet dan ook écht bestaan. 

 

Hypotheekbank

In tijden van crisis is het aantrekken van spaargeld en deposito's een lastige zaak. Consumenten zijn bang en willen bij voorkeur direct opneembaar geld uitzetten. Dit scenario is voor een hypotheekbank ongunstig. Deze bank kan immers moreel gezien niet zomaar een hypotheek opzeggen wanneer een spaarrekening wordt leeggehaald. Een voorbeeld van rare toestanden rondom het leeghalen van spaarrekening en deposito's is in het verleden zichtbaar geweest bij o.a. de DSB bank en het bijbehorende financiële debacle. 

 

De Euribor of variabele rente hypotheek

Zoals dit verhaal begon bestaat er een hypotheekvorm waar de door de consument te betalen rente maandelijks moet worden vastgesteld. De hypotheekvorm noemt men de Euribor hypotheek. Meer over deze hypotheekvorm kunt u lezen op de speciale informatieve website van deze hypotheekvorm de Euribor hypotheek.

De berekening van de variabele rente die de consument moet betalen is gebaseerd op de Euribor rente die de Europese Centrale Bank samen met de 44 grootste primaire banken dagelijks (om 11.00) openbaar maakt. De hoogte van deze rente is gebaseerd op economische omstandigheden, inflatie en het toekomstperspectief. In tijden van economische onzekerheid wil de ECB de economie stimuleren. Dit doet zij door de Euribor rente te manipuleren en laag te houden. Alles in het teken van een herstel van de economie. 

 

Naast de Euribor rente spelen verschillende bancaire opslagen een rol bij het bepalen van de maandelijkse rentevergoeding die bij de variabele rente hypotheek bij de consument in rekening gebracht wordt. Deze bancaire opslagen hebben betrekking op zowel de administratieve kosten die gemaakt worden voor het in stand houden van een hypotheek, als wel het afdekken van het risico dat de bank loopt in geval van 'default'. 

 

De combinatie van de hoge kosten om hypotheekgeld in te kopen, samen met het grote aantal 'defaults' zorgt ervoor dat de variabele rente hypotheek - ook wel de Euribor hypotheek - in zwaar weer verkeerd. De vraag is ten zeerste of deze hypotheekvorm het einde van het jaar gaat redden. De tijd zal het leren. 


Tags: Euriborhypotheek, Euribor, hypotheek
Bronnen: lenenenhypotheek.nl
Artikel geschreven door: Euribor.
Publicatie datum: 2012-09-06
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving