aanmeld knop
dot

Wat zijn de grootste dieren op aarde?

dieren.jpg
De grootste dieren op aarde; Vroeger waren het de dinosaurussen en nu in de deze tijd zijn het de walvissen. De grootste aardbewoner is de blauwe vinvis, met een gewicht van ruim 72.000 kilo en een lengte van plusminus 30 meter. De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit op de aarde heeft geleefd, de dinosaurus included.
DierDier

Het grootste gevonden skelet van een dinosaurus meet ruim 26 meter en het geschatte gewicht bedraagt ongeveer 40.000 kg. De tong van van de grootste blauwe vinvis is groter dan een auto, hij heeft 9.000 liter bloed en zijn gewicht bedraagt meer dan vierentwintig olifanten bij elkaar.

 

Hoe diep duikt een walvis?

Door een dikke laag vet van ongeveer 60 centimeter is de blauwe vinvis (maar ook andere walvissoorten) goed beschermd tegen kou en kunnen sommige walvissen zelfs tot een diepte van 96 meter duiken. Dit werd in 1932 ontdekt toen een onoplettende potvis verstrikt raakte in een kabel op de oceaanbodem.

 

Hoe oud wordt een walvis?

De maximale levensduur van een walvis is gemiddeld 95 jaar. Walvissen leggen duizenden kilometers af tijdens hun jaarlijkse trektochten.

 

Hoe vinden walvissen de weg?

Hoe ze hun weg vinden over de eindeloze oceanen is lange tijd een mysterie geweest. Wetenschappers geloven dat de bodem van de oceaan een grote landkaart is van magnetische impulsen, die door de walvissen worden gebruikt om rond de aarde te kunnen navigeren. Hoe de walvis die magnetische kaart 'leest' blijft een mysterie, maar af en toe worden er gestrande walvissen gevonden die het magnetische spoor zijn kwijtgeraakt en in de verkeerde koers zijn terechtgekomen.

 

Hoe communiceren walvissen?

Walvissen gebruiken een aantal complexe geluiden, die over grote afstand te horen zijn door andere walvissen, om met elkaar te communiceren. Zwaardwalvissen zenden een signaal uit dat zo laag en zo hard is, dat het zelfs kilometers ver te horen is. Eigenlijk praten ze dus met elkaar. Op een bepaalde diepte verspreidt geluid zich niet langer normaal, de waterdruk speelt hierin een rol alsmede temperatuur en het zoutgehalte van het water. De totale omvang van de walvissencommunicatie is nog niet doorgrond, maar de materie is duidelijk veel ingewikkelder dan eens werd gedacht.


Tags: walvissen, blauwe vinvis, grootste dieren, zwaardwalvissen, potvis
DierDierArtikel geschreven door: Dorinda Schreurs.
Publicatie datum: 2016-07-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving