aanmeld knop
dot

Wie was Jeanne d'Arc?

Renaissance2.jpg
Jeanne d'Arc leefde van 1412 tot 1431. Ze was een boerenmeisje en werd een heilige die de kansen van de Fransen in de Honderdjarige Oorlog deed keren. Zij werd door de Engelsen als heks verbrand. Jeanne was een herderinnetje uit de streek Campagne in het oosten van Frankrijk. Op haar 13de hoorde ze voor het eerst stemmen van engelen. Vanaf die tijd tot aan haar dood werd ze naar ze zei, regelmatig bezocht door 3 heiligen. Te weten de heilige Michiel, de heilige Catharina en Margaretha de beschermheiligen van Frankrijk. Zij kreeg te horen dat ze naar de Franse koning, Charles VII, moest gaan om hem te helpen in de oorlog tegen de Engelsen. In het jaar 1429 kwam ze uiteindelijk terecht bij de koning. En nu het andere verhaal....

Koning Charles had zich geruild met een van de hovelingen, maar Jeanne herkende de koning direct. Charles, zijn edelen en bisschoppen geloofden niet zo erg in het verhaal van Jeanne dat ije gestuurd was om de Fransen naar de overwinning te leiden, de situatie toen was hopeloos. De koning was nooit tot koning gekroond en had al moeite om zichzelf - laat staan het Franse volk - ervan te overtuigen dat hij de rechtmatige koning was. Half Frankrijk, met inbegrip van Parijs, was bezet door de Engelsen die vonden dat hun koning de koning van Frankrijk was. Zo werd de grote stad Orleans al maanden belegerd. Ten einde raad werd Jeanne een kans gegund.

 

Jeanne d'Arc als legeraanvoerder

Zoals Jeanne d'Arc zelf had voorspeld vond ze de wapenuitrusting van een man en een zwaard op een kerkaltaar en wapende zich hiermee en het lukte haar om een wonderbaarlijke ommekeer teweeg te brengen in het lot van de Fransen, door in hoogst eigen persoon het Franse leger aan te voeren en Charles en zijn soldaten nieuwe moed in te spreken.

 

Beleg van Orleans

Zij wist het beleg van Orleans te beëindigen en rekende op deze manier af met de mythe van de Engelse onoverwinnelijkheid. In juli 1429 begeleidde Jeanne, Charles naar Rwims waar hij gekroond werd. Zij knielde voor hem neer en noemde hem voor het eerst koning. Jeanne was nu de lieveling van heel Frankrijk. Zij voerde de Fransen aan bij de aanval op Parijs en ze tartte de Engelsen om met haar te vechten.

 

Jeanne d'Arc, veroordeeld voor hekserij

Hoewel de kansen in de oorlog gekeerd waren, werd Jeanne gevangengenomen door de Bourgondische bondgenoten van de Engelsen.

In een ontsnappingspoging sprong ze van een toren in een kasteelgracht. Door de val raakte zij bewusteloos en kon nog net levend uit de slotgracht gehaald worden. De Engelsen betaalden voor haar uitlevering en berechtten haar op beschuldiging van hekserij, godslastering het 'zedeloos dragen van mannenkleding'.

 

Waarom werd Jeanne d'Arc heilig verklaard?

Op 30 mei 1431 werd Jeanne in Rouen op de brandstapel verbrand.

Zij vroeg aan een monnik om voor haar te zingen zodat ze de hemelse woorden boven het geknetter van uit vuur zouden horen. Naar men zegt, werd haar hart volkomen ongeschonden teruggevonden in de as. Jeannes geest leefde voort en de Fransen die bezield waren door een hernieuwde nationale trots, versloegen de Engelsen. In 1920, bijna 500 jaar later, werd Jeanne d'Arc heilig verklaard.


Tags: Jeanne d'Arc, Jeanne d'Arc heilig verklaard, hekserij, zedeloosheid, brandstapel
Artikel geschreven door: Dorinda Schreurs.
Publicatie datum: 2016-07-16
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving