aanmeld knop
dot

De Golden Retriever als hulphond en metgezel

Puppy.jpg
We gaan er vanuit dat de hond gedomesticeerd werd (dit is het proces waarmee de mens diersoorten (zie aldaar) door selectie en fokken zodanig van eigenschappen en kenmerken verandert dat deze steeds meer aangepast is aan zijn omgeving). Maar dit is maar ten dele waar. Geen ander dier is al zo lang onze metgezel als de hond.
DierDier

De hond bewaakt ons huis, helpt ons bij de jacht, en trok ooit zware lasten voor ons en voorzag ons zelfs van kleding en voedsel in tijden van nood, maar werd niet actief door ons gedomesticeerd. Circa 12.000 jaar geleden vestigden onze voorouders zich in Azië als permanente nederzettingen. Op zoek naar voedsel hielden wolven - van nature sociaal levende dieren - zich op rond deze vestigingen. De kleinste en meer tamme van de soorten slaagden erin zich aan te passen aan dit nieuwe ecologische milieu. In feite domesticeerde zij zichzelf om te kunnen overleven.

 

De aanpassing van hondenrassen

Door selectief te fokken had de mens circa 6000 jaar geleden al vele hondenrassen ontwikkeld, variërend van kleine gezelschanshonden tot grote oorlogshonden. De jachthond ontwikkelde zich in de afgelopen duizend jaar, toen de mens de tijd, de welstand en de wapens had gecreëerd om louter voor zijn plezier te kunnen jagen. De Golden Retriever is een prachtig voorbeeld van deze zeer hoog ontwikkelde tak van honden. Hij is zeer bedreven in het vinden van aangeschoten of reeds dood wild, maar in plaats van dit te verslinden, brengt hij het voorzichtig naar zijn wachtende baas.

 

Herkomst van het ras Golden Retriever

Al duizenden jaren helpen honden de mens bij de jacht. De golden Retriever is een vrij recent ras, dat waarschijnlijk oorspronkelijk afstamt van de grote Spaniëls die zich al zo'n duizend jaar geleden vanuit Spanje over Europa verspreidden en waaruit de mens de huidige Cockerspaniëls, overige spaniëls, maar ook Pointers, Setters en Retrievers ontwikkelde.

 

De huidige Golden Retriever

De moderne Golden Retriever werd deze eeuw ontwikkeld om te voldoen aan de groeiende behoefte aan weergaloze jachthond die na het schot het wild voor de jager apporteert. Zijn specifieke eigenschappen bezorgden hem echter allerlei andere functies. Over de hele wereld worden Golden Retrievers om gehandicapten te helpen. Als blinden geleidehond worden raszuivere Golden Retrievers, maar vooral kruisingen met Labradors, gebruikt: ze leiden hun bazen en bazinnen veilig door drukke straten. De golden is ook succesrijk in de rol van ziekenbezoeker. Zijn vriendelijk karakter heeft een therapeutisch effect op veel patiënten. Maar vooral voor de grootste liefhebber van het ras is de aantrekkelijke eigenschap van de Golden zijn edele aard hij heeft nooit genoeg gezelschap en wil het graag alle gezinsleden naar zijn zin maken.

 

De Golden is het ideale gezelschap

Een Golden Retriever is een levendige hond, die net zoveel geniet van buitenactiviteiten als van de rust thuis. De Golden is over het algemeen vreedzaam en vriendelijk van aard. Hij zoekt graag gezelschap van andere honden of mensen voor een spelletje. Wat de meeste mensen aantrekkelijk vinden aan dit ras is zijn aanhankelijk, gelijkmatig karakter. Zoekt u liever een waakhond, neem dan een ander ras.

 

De Golden Retriever met zijn helpende taken

Hoewel het nog een betrekkelijk jong ras is werd het werkvermogen van de Golden reeds vroeg ingezien. In de loop van de jaren hebben zorgvuldige ontwikkelde fokprogramma's zijn aangeboren eigenschappen nog verbetert, waardoor het nu een veelgevraagd ras is om als helpende hond te fungeren.

 

Training als hulphond

Een Golden Retriever is met zijn middelgroot formaat, zijn drang om zijn baas te plezieren, en omdat hij goed af te richten is en ook vanwege zijn evenwichtige karakter, een ideaal ras voor africhting tot hulphond. Door selectief fokken ontstonden bloedlijnen van honden die kalm en verstandig handelen in ongewone situaties daarom vallen er tijdens de training zo weinig van deze uitverkoren honden af. Het merendeel is geschikt als hulphond.

 

Wat kan een hulphond?

Golden Retrievers zijn bovendien zeer aanhankelijk ten opzichte van hun baas.

Hulp aan gehandicapten daar is een Golden uitermate geschikt voor. Hij kan leren in te spelen op specifieke behoeften van zijn baas, zoals:

  • een rolstoel trekken
  • bepaalde deuren openen
  • op liftknopjes drukken
  • laden openen en kleine dingen eruit halen

Deze acties wekken de aandacht van anderen, waardoor de baas vaak ook gemakkelijker sociaal contact legt.

 

Golden Retriever Leren Trainen


Tags: Golden Retriever hulphond, hulphond, golden retriever ras, rashond, hondenrassen, hondentraining hulphond
DierDierArtikel geschreven door: Dorinda Schreurs.
Publicatie datum: 2016-07-16
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving