aanmeld knop
dot

Gezond en fit met groente smoothies

eiwitshake.jpg
Waarom zou je beginnen met het drinken van groene smoothies? Een groene smoothie is een fruitsmoothie met daaraan toegevoegd jouw favorite bladgroente(s). Ik weet dat de kleur misschien niet uitnodigt zoiets te drinken, maar de kleur zegt werkelijk niets over de smaak. Geniet van de voordelen en de gezonde eigenschappen van een smoothie. Ze zijn lekker en gezond.

Waarom kan een smoothie zo belangrijk zijn?

Groente en fruit zijn voedingsmiddelen die we dagelijks in ons dieet of eetpatroon nodig hebben. Ze geven je de vitaminen, mineralen en vezels die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Vitamines en mineralen zijn namelijk nodig bij alle processen die zich in je lichaam afspelen om je in balans te houden. Zo helpen vitamine E en C je cellen te beschermen tegen schadelijke effecten en veroudering.

 

Het belang van vezels

Vezels zorgen op hun beurt voor de stimulatie van je darmen en houden de darmflora gezond en bovendien absorberen ze toxische stoffen die je lichaam hierdoor makkelijker kan verwijderen. Elke nutriënt in ons voedsel heeft zo zijn functie in jouw lichaam en daarom is het zo belangrijk om elke dag een gevarieerd aanbod van groente en fruit aan je lichaam te geven.

 

Basische toestand

Groente en fruit hebben bovendien de eigenschap om je lichaam in een basische toestand te brengen, dat wil zeggen dat je pH hoger ligt dan 7. Het voordeel hiervan is dat ziekteprocessen zich niet kunnen handhaven in een dergelijk milieu. Met als resultaat dat je je waarschijnlijk gezonder, stralender en energieker gaat voelen en dat is waarom de groene smoothie zo goed is voor je lichaam.

 

Hoe houd ik het betaalbaar?

Vaak krijg ik te horen dat biologische groenten en fruit zo veel duurder zijn dan de niet biologische varianten en dat ze daarom de laatste mogelijkheid kiezen.

Ik kan natuurlijk niet ontkennen dat ze inderdaad duurder zijn maar ik zou graag mijn motivatie geven waarom het beter is om de biologische variant te kiezen en ik zal tips geven om het betaalbaar te houden.

 

Waarom zijn biologische groenten duurder?

Biologische groente en fruit zijn onbespoten en dus vrij van toxische stoffen. Omdat ze onbespoten zijn is het voor de boer veel arbeidsintensiever om de groente en het fruit in de winkel te krijgen en daarom is de prijs ook hoger in de winkel. Bovendien worden er geen stoffen aan toegevoegd om te zorgen dat ze sneller groeien en dit betekent dat het rijpingsproces langer duurt. Biologische groenten en fruit worden bovendien gekweekt op een bodem die biologisch is en dus zonder giftige stoffen. Dat betekent dat niet alleen van buiten de kwaliteit goed is maar ook van binnen. Meestal komen de groenten en fruit uit een dichtstbijzijnde regio waardoor het product veel verser is en met meer nutriënten.

 

Seizoensgebonden groenten

Koop zoveel mogelijk producten die seizoensgebonden zijn. Deze zijn namelijk in overvloed aanwezig op dat moment en overvloed betekent dan ook minder betalen. In de herfst/winter kan je bijvoorbeeld denken aan pompoenen, boerenkool en mandarijntjes. Koop deze dan ook bij een boer bij u in de buurt als deze er is. Of koop deze op de markt, dit is ook goedkoper, maar je hebt ook meer keus.

 

Biologische groente- en fruittas

Bij veel gezondheidswinkels kan je je aanmelden voor een biologische groente - en fruittas die elke keer bij je thuis wordt bezorgd of je kan de tas ophalen. Elke week krijg je andere producten en je hoeft niet eens de deur voor uit. Als je daar aan begint let dan wel op of er geen abonnement aan verbonden zit. Sommige organisaties bieden je namelijk ogenschijnlijk goedkope groentes aan die ze thuisbezorgen, maar je komt er bijna niet meer vanaf als je het stop wilt zetten. (Hello Fresh schijnt bijvoorbeeld erg lastig zijn om op te zeggen. Note: redactie)

 

Zelf een moestuin beginnen

Als je de mogelijkheid hebt om je groenten en fruit zelf te gaan kweken van biologische zaden, dan is dat de goedkoopste manier zodat je precies weet wat er in je smoothies verwerkt wordt en je bent dan ook zeker dat ze vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. En zie het Groene Smoothieboek voor heerlijke recepten.


Tags: groene, smoothie, groene smoothies recepten, smoothies maken, biologische groentes, moestuin, vitamines
Artikel geschreven door: Dorinda Schreurs.
Publicatie datum: 2016-07-18
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving