aanmeld knop
dot

Het verschil tussen een lening en een hypotheek

logo-tekst.jpeg
Nog steeds wordt de dagelijkse praktijk van de erkend hypotheekadviseur overspoeld met vragen over het verschil tussen een lening en een hypotheek. Maar niet alleen de praktijk, ook het internet wordt veelvuldig geraadpleegd om duidelijkheid te verschaffen. Dit artikel bespreekt de verschillen tussen de lening en een hypotheek geschreven vanuit het perspectief van de geldverstrekker, hypotheekbank of financieringsmaatschappij.

Hoewel de woningmarkt niet vooruit te branden is, de cijfers van de NVM om te huilen zijn en de politiek wel zegt de woningmarkt te willen stimuleren maar hier niet bij machte is om ook maar iets te doen, blijken er toch nog steeds voldoende consumenten geïnteresseerd in het wel en wee van hypotheken.

 

Waar kan men geld lenen?

Op het gebied van lenen is dit niet anders. De economie holt achteruit. De werkloosheid is nimmer zo hoog geweest. Het consumentenvertrouwen is zwak maar toch vraagt men zich af waar men kan geld kan lenen, hoeveel men kan lenen en wat de verschillen zijn tussen een lening en een hypotheek.

 

Cijfers van zoekmachine Google tonen aan dat meer dan 14.000 Nederlanders maandelijks online informatie opvragen over ‘lenen hypotheek’. Dit wil toch zeggen dat er iets aan de hand is op dit gebied. Wanneer we verder onderzoeken wat deze mensen zoeken dan is het toch vaak meer informatie over dit onderwerp. En juist daarom, dit artikel!

 

De lening

Een lening wordt in Nederland ook wel een blanco krediet genoemd. Dit wil zeggen dat er geen onderpand wordt verlangd door de geldverstrekker en dat puur en alleen wordt bekeken of de aanvrager van de lening kredietwaardig is en of hij bij machte is de maandelijkse rentetermijnen en aflossing te kunnen voldoen.

 

Teneinde dit te controleren zet de geldverstrekker een breed administratief proces op om zekerheid te krijgen over de kredietwaardigheid en solvabiliteit van de leningaanvrager.

 

De bijzondere lening: een hypothecaire geldlening

De hypotheek is in juridische zin een recht. Het recht dat de hypotheeknemer (de geldverstrekker) heeft om het onderpand van de hypotheekgever (de consument die de hypothecaire geldlening afsluit) zonder tussenkomst van de rechter de woning op de veiling kan verkopen wanneer de hypotheekgever niet (meer) aan zijn betalingsverplichting voldoet.

 

In het dagelijks spraakgebruik wordt de lening vaak aangeduid als de hypotheek. Zoals de bovenstaande introductie al doet vermoeden, is dat in strikte zin niet juist. Insiders spreken dan ook van een hypothecaire geldlening.

 

Het kenmerk van de hypothecaire geldlening is dat er sprake is van een onderpand. Het onderpand dat staat ingeschreven in het Kadaster en waar notarieel is vastgelegd wat de afspraken zijn.

 

Rente en kosten

Het lenen van geld is vanzelfsprekend niet gratis. De geldverstrekker moet dit geld ook ergens vandaan halen. Dit doet hij over het algemeen door het uitschrijven van een fundingprogramma, het aantrekken van spaargeld of het aantrekken van lange termijn deposito’s.

 

Eigenlijk bekleedt de geldverstrekker hier de rol van ‘doorgeefluik’ waarbij hij geld ontvangt van een spaarder en dit kan uitlenen aan een leningnemer. U zult begrijpen dat om dit te kunnen doen, er sprake moet zijn van een vertrouwensband en de geldverstrekker er alles aan moet doen om een waarborg af te geven dat het uitgeleende geld ook weer terug komt zodat de spaarder uitgekeerd kan worden.

 

De rol die de geldverstrekker bekleed als doorgeefluik van geld moet worden beloond. De geldverstrekker moet immers vanuit de overheid en politiek terecht gedwongen voldoen aan wettelijke eisen. Al deze wettelijke eisen dragen bij aan de kosten die bij de consument in rekening worden gebracht.

 

De kosten voor het lenen van geld zowel consumptief als hypothecaire komen naar voren in de maandelijks te betalen rente en de kostenopslagen. Een van de meest bekende kosten is de afsluitprovisie. Tot en met 2013 is het mogelijk deze afsluitprovisie aan de bank te betalen. Na deze periode zal een andere oplossing gevonden moeten worden en ontvangt de consument waarschijnlijk een factuur voor het in orde maken van de lening of de hypotheek.

 

Het BKR

Een van de mogelijkheden die de geldverstrekker heeft om de kredietwaardigheid van de potentiële klant te verifiëren is het landelijk krediet informatie register dat wordt bijgehouden door het BKR in Tiel. De informatie die het BKR voorhanden heeft, heeft betrekking op de betaalmoraal van de Nederlanders met een kredietverleden. Deze informatie kan een bijdrage leveren aan het oordeel dat de geldverstrekker zal vellen over het al dan niet honoreren van de kredietaanvraag. 


Tags: Lenen hypoheek, financieel, vastgoed, financiering, lening
Bronnen: lenenenhypotheek.info
Artikel geschreven door: Lenen.
Publicatie datum: 2012-09-07
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving