aanmeld knop
dot

De overgang en menopauze verschijnselen

buikpijn.jpg
Komt het je bekend voor… Het zo warm hebben dat je het liefst onder een koude douche gaat staan? Wanneer vrouwen in de overgang komen is dit een van de bekenden klachten die daarmee gepaard gaan. We noemen het ook wel opvliegers. Wat is de overgang eigenlijk, en hoe herken je de verschijnselen?

Laten we beginnen er bij stil te staan dat de overgang niet zo maar iets eenvoudigs is. Het is een aangrijpende (hormonale) fase waar iedere vrouw doorheen moet, en veel veranderd in het dagelijks leven. Gelukkig rust er steeds minder taboe op dit onderwerp en worden er zelfs boeken geschreven met volop informatie over dit onderwerp. Zo ook de overgangstransformatie.

 

Hoe herken je de overgang?

Ik zag wel eens vrouwen wapperen met een tijdschrift in hun hand. Maar mijn eerste herkenningspunt was toch wel het wegblijven van de menstruatie.  Voor die tijd werd mijn menstruatie anders. Het kwam onregelmatiger. Daarbij kreeg ik de vervelende klachten zoals bijvoorbeeld:

 • Stemmingswisselingen
 • Opvliegers
 • Slecht slapen
 • Gewichtstoename

Tijdens deze periode had ik daadwerkelijk het gevoel dat ik iemand anders aan het worden was… Ik herkende mijzelf totaal niet meer terug. Om die reden moet je de overgang vaak ook emotioneel verwerken. Als je denkt dat je in de overgang bent, of je hebt klachten zoals veranderde menstruatiepatroon of tussentijds bloedverlies, of juist heftige menstruaties, neem dan even contact op met je huisarts om de klachten te bespreken om zeker te zijn dat het inderdaad om de overgang gaat of niet.

 

Wat houdt de overgang in?

Menopauze… zo wordt de periode rond de overgang genoemd. Eigenlijk kom je terecht in een andere levensfase. Je lichaam veranderd en maakt hormonaal een hele transformatie door. De fase van de overgang zal enkele jaren duren en begint bij iedere vrouw op een andere moment in haar leven.  Gemiddeld genomen ligt het begin van deze fase rond het vijftigste levensjaar maar je kunt ook al veel eerder in de overgang komen.

 

Klachten tijdens de overgang

Er zijn tientallen klachten waar vrouwen mee te maken (kunnen) krijgen tijdens de overgangsfase. Een aantal veel voorkomende klachten zijn:

 • Opvliegers
 • Nachtzweten
 • Stemmingswisselingen
 • Migraine
 • Urineverlies
 • Gewichtsklachten
 • Haarverlies
 • Droge huid
 • Hartkloppingen

Menopauze

Nadat je de overgang achter de rug hebt kom je in de menopauze. De menopauze betekent niets minder dan je laatste menstruatie. Wanneer een vrouw stopt met menstrueren vinden er diverse hormonale veranderingen plaats in haar lichaam. Deze fase is ingrijpend. Het is een kwestie van ‘er door heen moeten.' Eigenlijk is de menopauze ook weer een nieuw begin in je leven. Door veel te lezen en informatie te verzamelen heb ik voor mijzelf de meest prettige manier gevonden om door deze fase heen te komen. Ik hoop dat jou dat ook gaat lukken!

 


Tags: menopauze, overgang, opvliegers, nachtzweten, verschijnselen, menstruatie
Artikel geschreven door: marlou21.
Publicatie datum: 2016-08-01
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving