aanmeld knop
dot

Maken van houten beelden

logo-tekst.jpeg
Ooit was het misschien een wens, een verlangen: het namaken van dat schattige uiltje van hout dat te koop stond op de markt, of het snijden van een engeltje voor op het kerkhof en het maken van net zo een hout gesneden paardenhoofd wat aan de muur bij de smederij hangt. Als je beelden wilt leren maken van hout, dan hoeft dat geen droom te blijven.

Kiezen van het soort hout

De beginnende beeldhouwer maakt de beste keuze met zachtere houtsoorten zoals berkenhout, de lariks of grenenhout. Dit hout is gemakkelijk bewerkbaar en nog een extra voordeel is dat het snel droogt. 

 

Vorm en dikte van hout

De vorm en de dikte van het hout is afhankelijk van wat je gaat maken en belangrijk voor het inzicht. Tip: Koop een rechthoekige of vierkante balk bij de tuinhout handel en schets de vorm van het figuur eerst op het hout.

 

Gereedschappen om hout te bewerken

Wie aan houtbewerking denkt, denkt aan een zaag en een hamer. Uiteraard zijn er nog veel meer gereedschappen en materialen die handig zijn als je beeldjes van hout wilt gaan maken. Ervaren beeldhouwers gaan boomstammen zelfs te lijf met een kettingzaag en een haakse slijper met grof schuurpapier. Uiteraard vereist een dergelijk karwei de nodige techniek en ervaring. Voor de beginneling is het advies om lichte gereedschappen te gebruiken zoals:

  • een decoupeerzaag
  • handzaag
  • schuurblok en schuurmachine
  • blokschaaf en steekbeitels

Ook kan een degelijk zakmes soms erg handig zijn 

 

Een beeldje maken

Begin eenvoudig en stel niet al te hoge eisen aan jezelf. Je hoeft niet meteen een van de besten te worden zoals bijvoorbeeld kunstenaar Reuben Ugbine. Schets het figuurtje op de balk en gebruik zoveel mogelijk ruimte. Dit scheelt veel hak- en schaafwerk. Zaag het figuur uit met een decoupeerzaag, als de dikte van het hout dit toelaat, ruim langs de getekende lijnen. 


Tags: hout snijden, beeldhouwen, beeldjes maken van hout
Artikel geschreven door: Ofrank.
Publicatie datum: 2016-08-21
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving