aanmeld knop
dot

Accu schroevendraaier

P1020567.JPG
De naam zegt het eigenlijk al: een accu schroevendraaier is een schroevendraaier waarmee je kunt schroeven en die door middel van een accu van stroom wordt voorzien. Een accu schroevendraaier is geen boormachine, maar een echte schroevendraaier die met stroom bediend wordt.

Het is dus geen boormachine. Daarvoor heeft dit apparaat doorgaans niet genoeg power. Het is een elektrische schroevendraaier die je veel werk bespaart bij schroefklussen. 


Voltage, koppel en Ampère

Bij de zoektocht naar een accu schroevendraaier zal je bovengenoemde termen tegenkomen. Hoewel ze allen met de kracht van het apparaat te maken hebben, betekenen ze alle drie iets anders. 

Voltage (V)

Het voltage (V) van een accuschroevendraaier geeft de elektrische spanning van de accu aan. Hoe hoger het voltage, hoe zwaarder de klus mag zijn. De meeste schroevendraaiers hebben een voltage van 3,6 V. 

NM

De term koppel in newtonmeter (Nm) geeft aan hoeveel kracht er wordt overgedragen van de motor naar de draaikop van de machine. Vaak kan dit met diverse standen worden aangepast, zodat je kunt bepalen hoe strak je een schroef vastdraait. Hiermee voorkom je dat bitjes en schroefkoppen doordraaien of kapot draaien. Hoe hoger de koppel, hoe meer kracht een accuschroevendraaier heeft. Koppel wordt ook wel draaimoment genoemd. 

Ampère (Ah)

Het aantal Ampère zegt iets over de capaciteit van de accu. Hoe lang je met een acculading kunt doen is gemeten in Ampère per uur (Ah). Hoe hoger het aantal Ampère, hoe langer je er mee kunt doen, voordat je de accu weer moet opladen.

Accu
Dat brengt ons tot een belangrijk ander punt: de accu. Er zijn verschillende soorten accu's te koop die allen voor- en nadelen hebben: een NiCd (Nikkel Cadmium), de NiMH (Nikkel Metaal Hydride) en de Li-Ion (Lithium Ion). Over het algemeen wordt de NiCd in goedkopere machines gebruikt en de Li-Ion in duurdere. De Li-Ion heeft geen last van capaciteitsverlies over tijd, geheugeneffect genoemd. De afweging zit dus vooral in de laadtijd en de prijs die je bereid bent te betalen. Goed onderhoud van de accu verlengt de levensduur overigens ook. 

 

Extra's

Om gebruiksgemak van de accuschroevendraaier te verhogen, kun je kiezen voor (bijvoorbeeld) een machine die met een opzetstuk op moeilijk bereikbare plekken kan komen, een LED-lampje heeft ingebouwd voor donkere hoekjes, beter grip heeft voor meer draagcomfort of een magnetisch bit-houder heeft zodat je de bitjes altijd bij de hand hebt. 


Tags:
Bronnen: gereedschapcentrum.nl/

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: niels78.
Publicatie datum: 2016-09-12
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving