aanmeld knop
dot

Leuke ideeën voor het schilderen

Verf.jpg
Inspiratie opdoen voor het schilderen? Dan kan deze blog je vast en zeker helpen. Hieronder worden namelijk een aantal leuke schilder onderwerpen beschreven. Denk hierbij aan het bloemen, portret en landschap schilderen. Daarnaast ook een aantal handige tips welke je tijdens het schilderen kunt toepassen.

Bloemen, portret en landschapsschilderijen zijn het meest populair bij schilders. Hoe schilder je bloemen, een mooi portret of een mooi landschap?Laten we beginnen met het bloemen schilderen.

 

Bloemen schilderen

Veel kunstenaars kiezen ervoor om bloemen te gaan schilderen. Dit is ook niet zo gek, omdat bloemen in allerlei verschillende kleuren voorkomen. Daarnaast maken bloemen ook vaak onderdeel uit van een stilleven. Maar waarmee moet je nou eigenlijk rekening houden als je bloemen gaat schilderen?

  • Bloemen hebben (naast veel kleuren) ook verschillende vormen. Het is daarom belangrijk om eerst de betreffende bloemsoort te gaan bestuderen. Dit kan door meerdere foto’s van de bepaalde bloem te maken of door filmpjes te bekijken. Daarnaast kiezen veel kunstenaars ervoor om bloemen in een vaas te zetten en deze vervolgens na te schilderen. Hierdoor wordt je schilderij nog realistischer. 
  • Bepaal vooraf eerst welke verf je wilt gaan gebruiken. Ook de penselen zijn belangrijk, en op welke ondergrond ga je werken? Op een doek werk je met bijvoorbeeld acrylverf of olieverf, terwijl je op papier kunt werken met o.a. aquarelverf, acrylverf, of je kunt gebruikmaken van een combinatie verschillende technieken.

Zet de bloemen eerst in schets op de ondergrond, bijvoorbeeld met potlood of houtskool. Je kunt ook een basis uitzetten met eierverf, of verdunde acrylverf.

 

Portret schilderen

Het portret schilderen is één van de lastigste onderwerpen. Je maakt namelijk een schilderij van een persoon. Dit kan door daadwerkelijk een persoon, welke ook aanwezig is in je atelier of huiskamer, na te schilderen, maar ook met behulp van een foto. In de meeste gevallen kiest men er tegenwoordig voor om eerst een foto te maken van het portret om deze vervolgens na te schilderen. Een portret schilderij is namelijk niet zo snel gemaakt en anders moet de betreffende persoon heel lang stil zitten. Zorg wel dat de portretfoto natuurlijk overkomt. Een portret van iemand die net zijn mond heeft open staan omdat dit op de foto nou eenmaal ook het geval is, is op zich geen probleem maar kan ook een portret te sterk bepalen. Zorg dus dat je een goede foto hebt om na te schilderen.

 

Landschap schilderen

Lekker buiten schilderen is natuurlijk erg leuk. Denk maar eens aan het schilderen op een balkon met een mooi uitzicht. Dit is vaak het geval bij het landschap schilderen. Daarnaast kun je ook gewoon lekker ouderwets middenin een weiland gaan zitten met al je schildersbenodigdheden. Eeuwenlang hebben schilders het zo gedaan, met vaak de mooiste resultaten.

 

Waarom buiten schilderen?

Buiten krijg je een beter beeld van het landschap. Hierdoor krijgt je schilderij meer dimensie, waardoor het beeld nog realistischer zal worden. Ook kun je beter rekening houden met de lichtinval. De zon verandert namelijk van positie, wat natuurlijk een hele uitdaging is voor de schilder.

 

Tips voor tijdens het schilderen

Een paar tips kunnen vast goed van pas komen als je gaat schilderen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met de droogtijd van de verf. Wanneer je bijvoorbeeld acrylverf gebruikt is de droogtijd zeer kort. Deze droogtijd kun je gelukkig verlengen met een aantal tips. Zo kun je het palet voordat je gaat beginnen met schilderen bevochtigen (bv. met een plantenspuit).

 

 

Bescherm de penselen

Daarnaast is het belangrijk om gebruikte penselen, welke onder de verf zitten, meteen in water te zetten. Anders is de kans groot dat deze kapot zullen gaan als de verf volledig opdroogt. Laat penselen niet lang met de haren naar beneden in water (of andere vloeistof staan) want dan gaan de haren krom staan. Dus uitspoelen, naspoelen en met de haren rechtop laten drogen, bijvoorbeeld door de penselen rechtop in een pot te zetten, met het uiteinde van het penseel naar onderen en de haren naar boven.


Tags: schilderen, bloemen schilderen, portret schilderen, landschap schilderen
Artikel geschreven door: Acrylverfschilder.
Publicatie datum: 2016-09-22
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving