aanmeld knop
dot

Sanitair reparatie zelf doen?

keukenconcurrent.jpg
Sanitair repareren of vernieuwen kan men zelf doen of iemand inhuren om dit te laten doen. Soms is het een kwestie van inlezen waardoor je het zelf kan doen thuis. Op deze manier kan men geld besparen. Wanneer men onderstaand artikel gelezen heeft, kan men besluiten om zelf aan de slag te gaan of om de klus uit handen te geven.

Zelf sanitair plaatsen, opnieuw plaatsen of herstellen, is niet voor iedereen mogelijk. Sommige mensen zijn erg handig en kunnen het zelf, dit is afhankelijk van het soort klus. Vaak is voor een sanitair klus echter echt een ervaren loodgieter nodig. Een ervaren loodgieter bellen is dan niet alleen noodzakelijk, maar ook verstandig. Maar wanneer moet je er nu een specialist bijhalen en wanneer kan iemand het zelf?

 

Leidingen leggen of repareren

Jaren geleden waren leidingen nog minder gebruiksvriendelijk dan het momenteel in 2016 is. Tegenwoordig lijkt alle gebruiksvriendelijker maar ook veel duurder. Is het de moeite om zelf de leidingen aan te schaffen en het zelf te proberen aan te leggen of te repareren? Dat kan je beter inschatten na het lezen van dit artikel. De basis van de installatie is redelijk makkelijk en kan iedereen die een beetje handig is, in principe zelf doen.

 

Leiding verleggen

Of het nu gaat om het installeren van een toilet, een bad, een douche of een wastafel, mensen krijgen in deze gevallen altijd te maken met water en dit water moet aangevoerd en afgevoerd worden. Hierbij is een leiding verlenging of een verlegging vaak noodzakelijk. Dit kan niet iedereen en kan in dat geval derhalve beter aan een erkende loodgieter uitbesteed worden.

 

Uitleg sanitair aanleg

Voor men begint is het altijd van belang om de waterleidingen af te sluiten. Dit kan men doen door de hoofdkraan dicht te draaien en vervolgens alle kranen in huis te openen. Het komt weleens voor dat vertakkingen een eigen stopkraan hebben en dan is het voldoende om maar een deel van het leidingencircuit af te sluiten. Op elke stopkraan zit een aftapkraantje, waarmee men het water uit de leiding kan laten lopen.

 

Drinkwater

Drinkwaterleidingen zijn als het gaat om het materiaal gemaakt van koper of kunststof. Wanneer u een kunststofleiding heeft is het raadzaam om te controleren of ze tegen warmte kunnen. Momenteel zijn alle afvoerleidingen er zo op ingericht dat het niet uit hoeft te maken welke temperatuur water er doorheen stroomt. Ze zijn hitte- maar ook vormbestendig. Krommingen bij leidingen worden omgesmolten door speciale koppelingen of door het op de juiste manier te solderen.

 

Leiding maat bepalen

Leidingen hebben verschillende maten en deze worden aangegeven met verschillende maten. De eenheid die gebruikt wordt is inches voor buizen en fittingen in millimeters. Er worden diameters bij kunststofbuizen aangegeven maar dan van de binnenkant in millimeters. Een buis van koper wordt aangegeven met de dikte en diameter van de buitenkant. De diverse maten zijn als volgt:

  • De meest voorkomende diktes van de buizen voor waterleidingen zijn 1x15, 1x22, 1x12, 28x1,5 (buitendiameter x wanddikte in mm).  Naast waterleidingen zijn ook de leidingen van kunststof vaak via deze maten omschreven. 
  • Hoe dichterbij je bij de kraan zit hoe verder de dikte van de leidingen afnemen. De zogenaamde standleidingen waarbij de diverse hoogtes van water zijn voorzien, zijn minstens 20 mm. Dit is vergelijkbaar met 22X1. Op de verdieping gaat het om buizen van 15 mm. Dit staat dan weer gelijk aan 15X1 als maat. Dit kan tot aan de waterputten, als er niet meer dan drie punten zijn aangesloten.

Zelf doen of uitbesteden

Wanneer je wil weten hoe je dit het beste kunt aanpakken kun je dit vaak vragen in de bouwmarkt waar je de producten haalt. Wanneer men na het lezen van dit artikel nog geen idee heeft, wat te doen of hoe iets op te lossen is het raadzaam om een ervaren en erkend loodgieter bedrijf te bellen.


Tags: sanitair, sanitair reparatie, loodgieter, leidingen leggen, leiding kapot, maat afvoer, sanitair, loodgieter bellen

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: Loodgietercentrale.
Publicatie datum: 2016-09-28
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving