aanmeld knop
dot

Wat is er toch aan de hand met de variabele rente hypotheek?

huis.jpg
De afgelopen maanden is het rumoerig op hypotheekgebied. Grootbanken als ABN AMRO en ING hebben de (commerciƫle) opslag verhoogd terwijl hier volgens de Europese rente geen reden voor was. Integendeel, de Europese rente ging juist omlaag. Toch ontvingen enkele duizenden hypotheekklanten een voorstel voor de verhoging van de hypotheekrente. Mag dat zomaar?

Eigenlijk is op deze vraag een heel simpel antwoord te geven. Juridisch gezien: ‘Ja, dit mag’. De reden hiervan is gelegen in het feit dat bij een variabele rente periode het hypotheekcontract iedere maand moet worden vastgesteld en dus iedere maand ook kan eindigen wanneer een van de partijen dit zou willen. Naast het tijdelijk karakter in de vorm van beëindiging zijn wijzigingen aan het eind van iedere maand mogelijk.

 

De hypotheekakte waarin notarieel is vastgelegd wat de afspraken tussen hypotheekgever en hypotheeknemer zijn, kan in sommige gevallen een andere kijk op de zaken geven. De hypotheekbank kan in deze akte aangeven dat zij afziet van tussentijdse verhoging van de kosten voor het uitlenen van het hypotheekgeld.

 

Euriborhypotheek, wat is dat voor hypotheekvorm?

Uit het bovenstaande blijkt wel dat de Euriborhypotheek een eigenaardige en eigenzinnige hypotheekvorm is. Een hele website over de Euribor hypotheek is hier online geplaatst. Hier vindt u alle noodzakelijke informatie en wetenswaardigheden met betrekking tot de Euribor hypotheek.

 

Zowel klanten van ABN AMRO als van ING ontvingen recent een nieuwe renteaanbieding. Deze renteaanbieding was bij beide banken hoger dan verwacht. Een stijging werd veroorzaakt door veranderende marktomstandigheden en een lastiger klimaat voor hypotheekbanken om hypotheekgeld aan te trekken.

 

Economische omstandigheden maken het lastig om spaargeld en deposito’s aan te trekken. Dit resulteert in een situatie waar de hypotheekbank minder kapitaaldekking overhoud om de hypotheekportefeuille te ondersteunen. Met name De Nederlandsche Bank is hier zeer verbolgen in. Hypotheekbanken zorgen er maar voor dat zij voldoende dekking hebben, anders komen ze in de juridische problemen.

 

Deze combinatie van factoren is de aanleiding geweest van de verhoging van de opslag die hypotheekbanken zoals ABNAMRO en ING hebben moeten doorvoeren. 

 


Tags: Variabele rente, Euribor, Euriborhypotheek, hypotheek
Bronnen: lenenenhypotheek.nl
Artikel geschreven door: Euribor.
Publicatie datum: 2012-09-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving