aanmeld knop
dot

Welke hypotheek moet ik kiezen wanneer de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft?

logo-tekst.jpeg
Hypotheekrente aftrek is bij veel verschillende politieke partijen een belangrijk bezuinigingspunt. Het onderwerp wordt daarmee een belangrijke vraag die vlak voor een nieuwe kabinetsformatie in een aantal huishoudens zal worden besproken. Want de hypotheekrente aftrek zal sneuvelen. De vraag is alleen wanneer gaat dit gebeuren, en welke groep er als eerste zal worden geplukt.

Het afschaffen van de hypotheekrente aftrek zal niet alleen de woningmarkt maar ook de Nederlander ernstig in zijn portemonnee raken. Het is dan ook van levensgroot belang dat u de juiste hypotheekconstructie kiest waardoor u in ieder geval zelf maatregelen kunt nemen tegen een forse vermindering in koopkracht.

 

Versneld aflossen

Versneld aflossen zal maandelijks een (minimale) verlaging van de maandlast met zich meebrengen. De lening wordt immers maandelijks lager en dus is er maandelijks minder rente verschuldigd. Het is dus zaak een aflossingsschema te kiezen wat past bij het versneld verlagen van de hypothecaire geldlening.

 

Voorbeelden van versnelde aflosschema’s komen naar voren in de (ouderwetse) annuitaire en lineaire hypotheek. Dit zijn wiskundige aflossingsmodellen. Voor een uitleg over deze hypotheekvormen kom ik later in een volgend artikel terug. Voor nu is het voldoende te weten dat met name de annuitaire aflosvorm bekend staat om een snellere verlaging van de totale schuld.

 

Renteconstructies

Naast het aflossen is het vanzelfsprekend van belang dat wordt gekeken naar de hypotheek rente. Want ook deze is natuurlijk van belang bij de berekening van de maandlasten.

 

Er bestaat een zeer uitgebreide diversiteit aan renteconstructies en rentevormen. Variërend tussen een maand rentevast en dertig jaar rentevast. De rentevastperiode wil zeggen dat de geldverstrekker tijdens de looptijd de rente en voorwaarden niet kan en mag aanpassen. Alles heeft dus te maken met de toekomstverwachting.

 

De glazen bol bij het voorspellen van de toekomstige hypotheekrente

Hoewel het maken van een voorspelling onmogelijk is, waarzeggerij past met uitzondering van uitspraken van enkele politieke partijen niet binnen de financiële wereld. Het is dan ook lastig aan te geven welke kant we op zullen gaan. De indicatoren, trends en de huidige extreem lage rente maken wel dat de verwachting is dat de hypotheekrente zal stijgen.

 

Het doorvoeren van de plannen die met name de linkse politiek heeft zal zorgen voor een hyperinflatie. Hyperinflatie op haar beurt zorgt voor een stijging van de rente en kosten, zonder dat de inkomsten navenant meestijgen. Vanuit eigenwoning bezit is links stemmen dus een gevaarlijke gedachte.

 

Wat er ook zal gebeuren op politiek, economisch en hypothecair gebied, de keuze voor een nieuwe hypotheekconstructie zou nu eigenlijk al moeten worden gemaakt. Hoewel dit niet als advies mag worden geïnterpreteerd, en voor een kwalitatief hypotheekadvies de deskundige hulp van de erkend hypotheekadviseur moet worden ingeroepen is de combinatie van een hypotheek met een annuitair aflossingsschema tijdens de looptijd een van de meest aantrekkelijk opties. Deze constructie combineert wellicht een lage hypotheekrente met een maandelijkse aflossing. De consument kan er bij deze constructie zelfs nog voor kiezen extra af te lossen of te sparen om zodoende op een later moment een ‘bulkaflossing’ te kunnen doen. 


Tags: Einde hypotheekrente aftrek, hypotheek, financieel
Artikel geschreven door: Euribor.
Publicatie datum: 2012-09-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving