aanmeld knop
dot

Tesla stoomt zich klaar voor een toekomst met duurzame energie

electronica.jpg
Tesla brengt de een naar de andere innovatie uit in zijn missie de wereld te sneller naar wereld van duurzame energie te brengen. Het bedrijf dat zijn bekendheid verkreeg door zijn elektrische auto’s introduceerde in 2015 de Powerwall, die men thuis kan gebruiken om energie van zonnepanelen op te slaan. Daarnaast introduceerde het de Powerpack voor industriële toepassingen. In oktober 2016 introduceerde het de Powerwall 2 en Powerpack 2 die een dubbele energiedichtheid hebben en daarnaast kocht Tesla bedrijf Solar City op dat zonnepanelen produceert en installeert. Daarmee heeft het een totaaloplossing voor elektrische auto’s in handen.

Powerpack 2

Tesla vertelde op 27 oktober 2016 in zijn blog dat het de energiedichtheid van zijn Powerpack verdubbeld heeft voor Powerpack 2. Het is hun product voor grootschalig implementatie van de Tesla batterijen in het energienet. De Powerpack 2 kan 2 keer zo veel energie opslaan en is bovendien veel simpeler dan zijn voorganger. Daarnaast is Tesla klaargestoomd 

 

Transformator

Het is hun product voor grootschalig implementatie van de Tesla batterijen in het energienet. De Powerpack 2 kan 2 keer zo veel energie opslaan en is bovendien veel simpeler dan zijn voorganger. De powerpack is nu ook gekoppeld aan een nieuwe transformator die geproduceerd is in de Gigafactory.

 

Energiedichtheid

Volgens Tesla heeft de transformator van de Powerpack 2 de laagste kosten, hoogste efficiëntie en hoogste energiedichtheid die op de markt beschikbaar is. Ook is de installatie simpeler gemaakt door verschillende onderdelen die eerst los waren te integreren in de transformator. 

 

Lagere kosten

De Tesla transformator met de Powerpack 2 zorgt voor een prijspunt ver onder die van de concurrenten. Het kan nu zelfs concurreren met infrastructuur zoals energiecentrales. De besturingsinterface van de Powerpack 2 zorgt ook voor een hogere mate van controle voor meer efficiëntie en betere spreiding van energie over het energienet. Dit zorgt op zijn beurt ook weer voor lagere kosten.

 

Met het nieuwe model op de markt is te verwachten dat Tesla’s afzet van commerciële batterijen sterk zal toenemen. Dat zal zeker een stimulans zal zijn voor investeerders en zal de aandeelwaarde laten stijgen. Tesla’s Powerwall/SolarCity event is op 29 oktober en dit nieuws 2 dagen voor de aanvang van het event zorgt al voor een positief signaal. Helemaal na het verrassende nieuws dat alle Tesla auto’s uitgerust zullen zijn met hardware voor volledige autonomie.

 

Velen claimden dat met de Powerwall en de zonnepanelen Tesla een substituut produceert voor energiebedrijven, maar met de Powerpack zijn de producenten zijn klanten geworden. 

 

Powerwall 2

Net zoals de Powerpack 2 krijgt ook de Powerwall 2 een dubbele energiedichtheid wat ook de mogelijkheden voor thuisgebruikers vergroot. Met de Powerwall 2 kun je nu makkelijker de koude nacht overbruggen. De Powerwall 2 zorgt dat mensen ook van stroom zijn voorzien op de momenten dat de zon niet schijnt. Voorheen konden mensen met zonnepanelen de extra stroom die ze opwekten terug verkopen aan bedrijven die ons energie leveren, maar nu door de Powerwall 2 hebben ze nu ook de mogelijkheid deze stroom op te slaan om later zelf te gebruiken. De eerste Powerwall van Tesla deed dit natuurlijk al, maar met de grotere opslagcapaciteit worden mensen nog onafhankelijker van het energienet. Het is dan ook niet gek dat energiemaatschappijen deze ontwikkeling als een bedreiging zien. Toch ziet Elon Musk ze nu ook als klanten en probeert ze te overtuigen van de meerwaarde die het ze kan bieden.

 

Een totaaloplossing voor duurzame energie

Tesla kocht in November 2016 Solar City op om te zorgen voor een gehele oplossing waarin men de zonnepanelen en powerwall samen kunnen kopen en laten installeren onder een enkel contract. Hierdoor wordt de installatie veel sneller en simpeler. Daarnaast heeft het bedrijf een gloednieuw product gelanceerd. Het Solar Roof. Glazen dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen. Vanaf de straat ziet een dak met deze dakpannen eruit als een normaal dak, maar van boven laten de dakpannen optimaal licht door om de zonnepanelen te bereiken. De prijs is nog niet bekend, maar CEO Elon Musk beweert dat het dezelfde prijs zal hebben als een normaal dak. Als dat waar is, dan hebben ze een oplossing in handen die toegankelijk is voor iedereen die al van plan is om een nieuw dak te installeren.

 

Met de nieuwe Powerwall kan deze overvloed aan energie worden opgeslagen. Je kunt daarnaast als je in het bezit bent van een Tesla-auto deze ook thuis opladen met de energie uit de Powerwall. Zo kun je dus je huis en je auto van energie voorzien. Daarmee zou men geheel onafhankelijk van het energienet kunnen opereren. Geen dreiging voor het energienet? Ik denk het wel. Er zijn natuurlijk altijd benodigdheden zoals straatverlichting die energie nodig hebben en deze kunnen wel een aantal van deze nutsbedrijven draaiende houden, maar deze bedrijven zullen steeds minder nodig zijn.

 

Iedereen is bekend met Tesla, maar welke andere oplossingen zijn beschikbaar?

Sunculture

  • Waar Tesla zonnepanelen met dakpannen integreert, integreert Sunculture accu’s met zonnepanelen en voegt daar slimme software aan toe. Sunculture ziet een toekomst waarin alles geïntegreerd is zoals bij desktopcomputers. Bij Sunculture is de installatie erg simpel. De zonnepanelen zijn simpel inelkaar te klikken en met een speciaal stopcontact voeden de zonnepanelen hun stroom in het huis.
  • Met slimme software houdt het, het stroomverbruik bij van individuele apparaten en hiermee kan de software de productie en het gebruik van de stroom op elkaar afstemmen. De accu’s die het gebruikt zijn solid-state en gaan langer mee dan lithiumbatterijen zoals die van Tesla.
  • Solarwindow. In juli kondigde nieuw bedrijf Solar Window Technologies zijn product Solar Window aan. Het bedrijf produceert ramen met daarop een dunnen coating en onzichtbare electrische draden van 50 micrometer. Ze richten zich op flatgebouwen. Ze zeggen dat hun Solar Window 50 keer zoveel energie kan opwekken als zonnepanelen. Ten eerste omdat flats veel meer raamoppervlak hebben dan dakoppervlak, ten tweede kunnen de ramen energie opwekken onder elke hoek waar zonnepanelen dit niet kunnen.

De toekomst

Het lijkt erop dat zelfs als Tesla niet zijn producten aan de markt afzet er nog genoeg andere bedrijven innoveren en producten op de markt brengen die in sommige gevallen zelfs beter zijn die van Tesla.

Wat er ook gebeurt, Tesla lijkt aan zijn missie te voldoen. Het versnellen van de transitie naar een wereld met duurzame energie. Tesla weet enthousiasme op te roepen in de markten waar het in stapt en pusht de technologie. Het maakt consumenten enthousiast waardoor ook andere bedrijven de kansen zien en het zorgt dat andere bedrijven moeten innoveren om bij te blijven.

 

Zonnepanelen het beste alternatief?

Als de overheid het toe laat ziet de toekomst er zonnig uit. Met zonnedaken en zonnepanelen zullen we steeds en steeds verder zakkende prijzen voor zonnepanelen zullen steeds meer oppervlakten zonne-energie opwekken. Ook innovaties van batterijtechnologie dragen bij. Het lijkt erop dat we een, zoals Al-Gore ooit voorspelde, Enernet krijgen waarin energieopwekking en opslag overal in is verwerkt. Of Tesla een grote speler zal zijn in deze wereld is nog niet duidelijk, maar wat wel duidelijk is, is dat Tesla een katalysator is voor deze spannende toekomst.


Tags: Tesla, Powerpack, Powerwall, Solar City, Sunculture
Bronnen: Tesla blog, Sunculture, zonnepanelen, energie, zonne energie

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: NielsWorrell.
Publicatie datum: 2016-12-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving