aanmeld knop
dot

Model View Controller (MVC), een programmeertechniek

Internet.jpg
Model View Controller (MVC) is een techniek die softwareontwikkelaars gebruiken om programmeercode te ordenen. Daarbij deelt men de code in naar drie soorten: model, view en controller. Het model gaat over de structuur van informatie. Hoe zien database tables eruit? De view buigt zich over weergave van data. En de controller is tenslotte de lijm tussen het model en de view. De controller is de logica die wordt uitgevoerd binnen een module.

MVC is een term die in de softwareontwikkeling veel wordt gebruikt. Het duidt op een bepaalde lagenstructuur die men tegenwoordig steeds vaker gebruikt bij het programmeren van computerprogramma's en webapplicaties. MVC staat voor Model View Controller en wijst erop dat de volgende scheiding in programmeercode wordt gemaakt:

  • Model: bevat informatie over gebruikte gegevens (database) en hun onderlinge samenhang
  • View: presentatielaag, bepaalt hoe gegevens worden gepresenteerd door de webapplicatie
  • Controller: logica, berekeningen

Samen vormen de model, view en de controller een zogenaamde module. Model View Controller werd voor het eerst gebruikt in de programmeertaal Smalltalk.

 

Een controller bestaat uit zogenaamde "actions" (acties). Webapplicaties worden zo opgezet dat uit de request URI van iemand die op de website komt, de gewenste module en actie kunnen worden uitgelezen. Een zogenaamde "router" is verantwoordelijk voor dit uitlezen. De gegevens worden doorgestuurd naar de "dispatcher" die verantwoordelijk is voor het aanroepen van de juiste action in de controller.

 

Uit hoeveel regels programmeertaal denkt u dat een complexe website bestaat? Omvangrijke software kan wel uit honderdduizenden regels broncode bestaan! Hoe omvangrijker de applicatie, hoe preciezer er moet worden geprogrammeerd. Dit betekent dat MVC juist bij grote omvangrijke websites tot zijn recht komt. MVC geeft namelijk duidelijkheid over welk stuk code verantwoordelijk is voor welke taken. Een programmeur kan bij een softwarefout zo exact weten welk bestand moet worden aangepast om de fout op te lossen, zonder onnodig zoeken door alle bestanden.

 

Voorbeelden van MVC gebruik

Model View Controller beperkt zich niet tot een specifieke taal. MVC bestaat voor PHP, .NET, Java, Ruby en noem maar op. Het MVC framework voor Ruby heet Ruby on Rails. Voorbeelden van MVC frameworks voor PHP zijn Zend Framework, CodeIgniter en Symfony2.


Tags: model view controller, mvc, model, view, controller
Artikel geschreven door: Raymond.
Publicatie datum: 2012-09-08
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving