aanmeld knop
dot

Waarom de overheid de variabele rente hypotheek de nek wil omdraaien!

dreamshuisfree_7628577.jpg
Het huidig economisch en politiek klimaat kent vele uitdagingen. Een van deze uitdagingen heeft betrekking op de woningmarkt en alle aanverwante zaken. Hypotheken, hypotheekrentre aftrek en hypotheekvormen maken hier onderdeel van uit. Maar net als bij veel andere politieke onderwerpen is niet elke proefballon zinvol en vooral zinnig.

Het kopen van een nieuwe woning is onlosmakelijk verbonden aan het afsluiten van een hypotheek. Deze hypotheek wordt aangeboden door een erkend geldverstrekker. De consument kan bij deze geldverstrekker kiezen uit meerdere hypotheeksoorten. Deze hypotheeksoorten hebben betrekking op de wijze van aflossing en de rente vast periode.

 

Fiscale aftrek

Sinds jaar en dag tracht de Nederlandse overheid het eigenwoning bezit te stimuleren. Dit doet zij o.a. door mogelijkheid te bieden de betaalde hypotheekrente in mindering te brengen op de betaalde inkomstenbelasting. In Jip en Janneke taal betekent dit dat wanneer de consument een baan heeft en hij hierover inkomstenbelasting betaalt, hij de rente in mindering kan brengen tegen dit tarief.

 

Een zeer interessant gegeven. Helaas is het in tijden van economische crisis een maatregel die in vrijwel ieder huishouden zeer welkom is. De 15e van de maand is toch wel een plezierige dag, dan wordt namelijk de hypotheekrente teruggaaf gestort.

 

Hypotheeksoorten

Door het interessante voordeel in de vorm van de hyptoheekrente aftrek zijn in de loop der jaren verschillende hypotheeksoorten bedacht die deze fiscale maatregel maximaal benutten.

 

Tegenwoordig wordt menig hypotheek verkocht als twee componenten. Een volledig aflossingsvrije hypotheek met daaraan een levensverzekering, spaarrekening of beleggingsdepot gekoppeld. Op deze manier blijft tijdens de looptijd de lening volledig intact, en – niet minder belangrijk – ontvangt de consument dus de volledige hypotheekrente aftrek. Maar er is nog een ander groot voordeel. Dit voordeel komt naar voren in de berekening van samengestelde interest. Dit wil zeggen dat de rente die is ontvangen in het eerste jaar, meetelt voor het basisvermogen waarover rente in jaar 2 wordt ontvangen. Zeer interessant. Zeker op de lange termijn.

 

Hypotheekrente

Ook op het gebied van de hypotheekrente bestaan er veel verschillende keuzemogelijkheden. Geldverstrekkers bieden hypoheken aan waarbij de rente verschilt van looptijden tussen de een maand en dertig jaar. Over het algemeen geldt hierbij het basisprincipe dat hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente.

 

Een van de goedkoopste rentetarieven is de variabele rente hypotheek. Dit is een hypotheekvorm die wordt gekoppeld aan de Euriborrente. Om deze reden wordt de variabele rente hypotheek regelmatig Euribor hypotheek genoemd.

 

Euriborrente

De Euriborrente is de rentevoet die door de Europese Centrale Bank in samenwerking met meer dan veertig primaire Europese banken dagelijks wordt vastgesteld. Het is een rente die het consumentenvertrouwen en het marktvertrouwen aangeeft.

 

Deze Euriborrente wordt door verschillende geldverstrekkers gebruikt als maatstaf voor het berekenen en dus bepalen van de hoogte van de leen- en hypotheekrente.

 

De eenmaands Euriborrente is extreem laag in vergelijking tot alle andere rente tarieven. Nadeel is dat door de dagelijkse aanpassingen in het tarief, de rente bij een hypotheek van een maand ook kan wijzigen. In het verleden is dat regelmatig gebeurt, en wanneer de variabele rente hypotheek zal blijven bestaan zal dit in de toekomst ook nog blijven gebeuren.

 

De overheid: een kat in het nauw maakt vreemde sprongen

Zoals bekend staat de hypotheekrente aftrek al enkele jaren ter discussie. De overheid heeft steeds meer geld nodig en moet hiervoor steeds meer fiscale stimuleringsmaatregelen versoberen of zelfs afschaffen. Zonde. Want men snijdt zich hiermee verschrikkelijk in de vingers. Het vreemde aan de situatie is ook nog eens dat de burger moet bezuinigen, maar de overheid niets met haar uitgavenpatroon doet.

 

Een van de recente konijnen uit de hoed van een van de linkse partijen is het voorstel de variabele rente hypotheek te verbieden. Zoals gezegd wordt is de Euribor niets meer dan een ordinaire hypotheek met variabele rente. Wat er ordinair aan is, zal altijd onduidelijk blijven. Maar links probeert hier ook haar stem mee te laten gelden. Wees dus gewaarschuwd. Uw politieke stem zal ook gevolgen kunnen gaan hebben voor de bewegingsvrijheid die u als burger heeft om een hypotheek af te sluiten… 


Tags: Variabele rente, Euribor, Euriborhypotheek, hypotheek
Bronnen: lenenenhypotheek.nl
Artikel geschreven door: Euribor.
Publicatie datum: 2012-09-09
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving