aanmeld knop
dot

Wat kan ik lenen als ik een hypotheek wil afsluiten?

papiergeld.jpg
Wat kan ik lenen en wat ga ik daarvoor betalen? Het is een van de meest gestelde vragen tijdens het hypotheekadviesgesprek. De consument heeft echter niet altijd nagedacht over de bijkomende zaken zoals rentevastperiode, subsidies en stimuleringsmaatregelen en zelfs het aflossen. Dit artikel staat verder stil bij de onderwerpen die ter sprake komen tijdens een hypotheekadvies en het bijbehorend adviesgesprek.

Maximale hypotheek

De maximale hypotheekverstrekking heeft te maken met het inkomen van de aanvrager en de waarde van de woning, wanneer deze op de executieveiling gedwongen zou moeten worden verkocht. Deze waarde noemt men de executiewaarde welke moet worden vastgesteld door een erkend taxateur, de Register Makelaar Taxateur.

 

Het inkomen dat zowel voor lenen & hypotheek wordt gebruikt heeft betrekking op het vaste bruto jaarsalaris inclusief vakantiegeld en eventueel de vaste 13e maand. Alle overige salariscomponenten mogen alleen worden meegenomen in de berekening wanneer deze een vast karakter hebben en de 40-urige werkweek niet overtreffen.

 

Rentevastperiode

De rentevastperiode wordt ook wel de rente fixatie termijn genoemd. Het is de periode waarvoor de rentelasten gelijk blijven omdat u dat contractueel bent overeengekomen.

 

Rentevastperioden kunnen worden afgesloten tussen een maand en 30 jaar. Over het algemeen valt aan te nemen dat hoe langer de rentevastperiode des te hoger de hypotheekrente zal zijn. Dit heeft alles te maken met de dekking die de hypotheekbank zal moeten reserveren voor de periode dat het contract loopt.

 

Subsidies en stimuleringsmaatregelen

Er bestaan in Nederland subsidies en stimuleringsmaatregelen om het eigen woning bezit te vergroten. Het is een manier voor de overheid om de zelfstandigheid en individualisering ook op financieel gebied te stimuleren. Tot voor kort was dit nog belangrijk in politiek Nederland. Met de verkiezingen voor de deur blijkt steeds verder dat vrijwel iedere partij (m.u.v. de VVD) voor afschaffing van de hypotheekrente aftrek is. Deze onzekerheid zorgt dus voor een enorme stilstand op de woningmarkt.

 

Naast de hypotheekrenteaftrek bestaat een Gemeentelijke starterssubsidie. Deze subsidie wordt in de vorm van een maandelijkse bijdrage voor de eerste jaren van de hypotheek bijgesloten om ervoor te zorgen dat de eerste maanden voor de nieuwe eigen woning bezitter makkelijker worden. Deze subsidies zijn gebonden aan verschillende eisen en voorwaarden en dus is het belangrijk u goed te laten voorlichten.

 

Aflosschema voor de hypotheek

Ook het aflosschema voor de hypotheek kan van invloed zijn op de maximale geldverstrekking. Dit heeft vooral te maken met het maximaal deel van het netto besteedbaar inkomen wat wettelijk gezien voor ‘verwoning’ in aanmerking mag komen.

 

Zo ziet u maar dat de vraag hoeveel u maximaal kunt lenen lastiger te beantwoorden is dan simpelweg een rekenmodule starten. Raadpleeg altijd een erkend hypotheekadviseur wanneer u vragen heeft en laat u uitleggen wat u aanschaft. Dat kan in de toekomst veel problemen voorkomen. 


Tags: Wat kan ik lenen? Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Lenen en Hypotheek
Bronnen: lenenenhypotheek.info
Artikel geschreven door: Lenen.
Publicatie datum: 2012-09-10
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving