aanmeld knop
dot

Prikkelbaar Darm Syndroom en FODMAP dieet

zwangerschap.jpg
Heb je last van het Prikkelbaar Darmsyndroom? Met behulp van het onderzoek van de Australische Monash Universiteit kun je veel van je klachten misschien wel opheffen! Wat is het prikkelbaar Darm Syndroom, wat zijn de klachten en hoe kunnen die klachten verminderd worden met behulp van het FODMAP dieet?

Klachten Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)

Het kan al een tijd zo zijn dat je na iets specifieks gegeten te hebben, last krijgt van een opgeblazen buik. Dit kan in die mate voorkomen dat je er echt last en zelfs pijn van hebt. En daarnaast geeft het een nogal onaantrekkelijk gevoel.

 

Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is een veelgehoorde klacht bij het Prikkelbaar Darm Syndroom.  

 

Obstipatie

Naarmate de klachten erger worden is de kans echter ook groot dat je last krijgt van obstipatie (waar je stoelgang eerst wellicht geen problemen gaf en regelmatig was), en vervolgens ook van krampen en diarree.

 

Vaststelling PDS

Naarmate het opgeblazen gevoel toeneemt zul je je waarschijnlijk steeds meer afvragen door welk(e) voedingsmiddel(en) dit nu wordt veroorzaakt. Je kunt dan een tijdje noteren wat je eet en drinkt, maar dan zul je er waarschijnlijk achter komen dat dat nogal ingewikkeld is om de exacte oorzaak aan te wijzen (ook doordat je niet weet hoe snel een effect optreedt nadat je iets gegeten of gedronken hebt).

 

Ga naar de huisarts, laat onderzoek doen

Je helpt jezelf er echt mee om langs de huisarts te gaan en als hij of zij bevestigt dat de kans op PDS groot is in jouw geval, vraag dan om doorverwijzing naar het ziekenhuis. Hier kan aan de hand van diverse tests worden uitgesloten of je PDS hebt. Het komt er vaak op neer dat als andere oorzaken worden uitgesloten, maar je wel de kenmerkende klachten hebt, de conclusie tot het Prikkelbaar Darmsyndroom leidt.

(overigens is naast voeding ook stress een factor bij PDS en dan met name overstresste zenuwen, maar daar wordt (2017) nog volop onderzoek naar gedaan).

 

(Zeer toepasbare) hulp vanuit Australische universiteit

Volgens het FODMAP-dieet, dat is ontwikkeld door de Monash Universiteit in Melbourne, hebben veel mensen met PDS hier baat bij. FODMAP staat voor: Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen en galactanen), Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) en Polyolen (suikeralcoholen).

Dit dieet heeft volgens velen met PDS een gunstige invloed op de vervelende klachten.

 

Waar kun je het FODMAP-dieet vinden?

De makkelijkste weg om te gaan eten (of uit te testen of het werkt) via het FODMAP-dieet, is via ofwel de app van de Monash University, of de Nederlandstalige FODMAP-app (afgestemd op de Australische). Daarin staat precies welke producten (geheel) zijn toegestaan in het FODMAP-dieet, welke producten je met mate kunt eten om klachtenvrij te blijven, en welke producten je echt moet vermijden.

 

Via internet zijn er ook handige lijsten van deze producten te vinden, die bij het boodschappen doen mee zou kunnen nemen (tot je het wel uit je hoofd weet wat je wel en niet kunt eten). Er blijft voldoende over om lekker te kunnen eten (en ook wijn drinken is bijvoorbeeld gewoon toegestaan) en als je inspiratie zoekt zul je steeds meer recepten a la het FODMAP-dieet op internet kunnen vinden.

 

Klachten?

Bij klachten die mogelijk kunnen wijzen op PBS is het in eerste instantie altijd noodzakelijk om eerste en arts te consulteren zodat deze kan vaststellen waar de klachten door veroorzaakt worden.


Tags: Prikkelbaar Darm Syndroom, PDS, FODMAP, opgeblazen buik, darmklachten, buikpijn
Artikel geschreven door: Paypoel.
Publicatie datum: 2017-01-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving