aanmeld knop
dot

Crowdfunding, hoe werkt het?

samenwerking.jpg
Hoe spannend kan het zijn om een project waar je hart sneller van gaat kloppen zelf in de markt te zetten? Gedragen door mensen die jouw product interessant of mooi en de moeite waard vinden? Maar hoe start je zoiets omvangrijks op? Crowdfunding groeit aan populariteit en is een effectieve methode om een project te financieren. Hoe pak je dat aan?
ComputerComputer

Crowdfunding groeit snel

Crowdfunding wordt wereldwijd steeds populairder en groeit ook in Nederland gestaag. Het spreekt mensen aan om met elkaar een project te financieren. Je kunt vaak een project uitkiezen waar je qua idealen achter staat, of waarvan je een mooie winstmarge verwacht. Daarnaast zijn momenteel de rentes die op investeren in een crowdfunding project worden geboden, duidelijk hoger dan je via spaarrente op je bankrekening ontvangt. Kortom: als je zelf een crowdfundproject wilt opstarten, is er een groeiende markt aan mensen (investeerders) die ervoor open staat om jouw idee/startup te ondersteunen!

 

Voordelen van crowdfunding

 • De rente die je erop ontvangt is hoger dan via de huidige spaarrentes.
 • Het deels mee financieren creëert loyaliteit voor je project, bij de investeerders
 • De investeerders maken graag (gratis) reclame voor het product (dat ze ook een beetje ervaren als hun product!)
 • Het lijkt meer zekerheid te kunnen genereren dan beleggen.
 • Je kunt een project meehelpen financieren dat je aanspreekt.
 • Vaak is het mogelijk om na verloop van tijd te kiezen of je wilt instappen als mede-eigenaar.
 • Je steunt anderen met hun droom (i.p.v. dat je ‘een bank spekt’)
 • De nieuwe initiatieven sluiten aan op de huidige wereld en vernieuwen mee.

Nadelen crowdfunding

 • Er zit een risico aan in sommige gevallen: dat je je investering niet terug krijgt als het doelbedrag niet wordt behaald. Maar er zijn ook crowdfunders die het bedrag wel teruggeven. Let daar dus op.
 • Je moet nadenken over hoe te handelen ten opzichte van je investeerders als je de financiering niet rond krijgt

Speel hierop in als je een crowdfundingsproject in de markt zet. En let erop dat je je product echt aantrekkelijk maakt bij het wervan van investeerders, want er zijn veel concurrerende initiatieven (maar gelukkig ook steeds meer mensen die voor instappen in een crowdfundingsproject open staan).

 

Waarom zou je zelf een crowdfundingsproject opstarten?

Als bijvoorbeeld een bank je project niet wil financieren, maar jij gelooft er heilig in, of als het idee van crowdfunding je nu eenmaal aanspreekt, dan is het een pracht manier om investeringen aan te gaan. Je moet het echter allemaal goed doordenken: welke rente ga je je investeerders bieden?

 

Enkele bekende Nederlandse crowdfundingspelers zijn:

 • One Planetcrowd.
 • Geldvoorelkaar.
 • CrowdAboutNow.

Internationale crowdfundingspelers zijn:

Maar je kunt natuurlijk ook internationaal gaan en dan zijn er bijvoorbeeld:

 • Kickstarter.
 • IndieGoGo.

Je kunt eens op de betreffende websites kijken hoe zij het aanpakken.

 

Waar krijg je mee te maken?

Je krijgt niet alleen met investeerders te maken; je moet je ook afvragen hoe het werkt met inschrijving in de Kamer van Koophandel, hoe je je crowdfundingsidee onder de aandacht brengt, de looptijd (is in feite ook bepaald door de inschatting van de terug verdientijd) bepalen, et cetera. Er zijn diverse varianten die je zou kunnen aanbieden aan je ‘mede-funders’.

 

Kennis en ervaring

Nu is er reeds door ‘de mensen van het eerste uur’ kennis opgebouwd over een goede aanpak als je een dergelijk spannend project opstart en avontuur instapt. In Nederland is een van de eerst betrokkenen Erwin Blom. Mocht je je de wens hebben een crowdfundproject op te starten en wil je leren van ‘de meester’? Dan kan je deze verdere informatie tot je te nemen. 


Tags: Crowdfunding; investeerders; projecten; rente; financieren; winst; idealen; initiatieven; instappen; beleggen; aanpakken; opstarten; startup, funding, Erwin Blom
Artikel geschreven door: Paypoel.
Publicatie datum: 2017-01-23
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving