aanmeld knop
dot

Wat is Nondualiteit?

Hawaii.jpg
Steeds meer mensen raken bekend met of horen van de termen 'nondualiteit' en 'advaita.' Maar wat is dat nu eigenlijk Waar staat het voor? En waarom groeit de belangstelling ervoor? Nondualiteit, ook wel Advaita genoemd, betekent: niet-twee. Niet-twee als in: er is geen afgescheiden ‘ik’ en een ‘de rest van de wereld’.

Betekenis, waar staat het voor?

In nondualiteit wordt ingezien dat ‘ik’ alleen maar in de gedachten (mentale) wereld voorkomt, maar niet een werkelijk bestaand, zelfstandig iets is. Omdat we als mens het pad volgen in ons leven van ‘versmelting’ met de ‘ik-gedachte’ plakken we overal dat ‘ik’ op en identificeren we ons met van alles. Hier is constant sprake van projectie.

 

Nondualiteit

Nondualiteit gaat ervan uit dat alles een grote zee van energie is en dat er buiten die zee niets kan bestaan. De illusie zit ‘hem erin dat de ‘ik’ denkt dat ‘ie los staat van die zee, maar dat is net zo onmogelijk als dat een golf los kan staan van de zee.

 

Jeff Foster

De diepzinnige Engelse advaita-leraar in deze huidige periode, Jeff Foster, verwoordt dat als er iets in je bewustzijn komt (of dat nu woorden zijn die iemand tegen je zegt, geuren, geluiden, beelden) je in de diepte al ‘ja’ hiertegen heb gezegd, omdat het anders niet in je bewustzijn ervaren kan worden. Het ‘ik’ verzet zich vaak, maar in de diepte heb je er ‘ja’ tegen gezegd.

In nondualiteit wordt beseft dat er geen sprake kan zijn van verzet tegen wat er is (verzet is illusoir). De concepten die we in ons brein ervaren zijn in feite echo's van wat al iets eerder door het brein is ontvangen. 

 

Nondualiteit en wetenschappelijke onderbouwing

Hetgeen door de advaita leraren al ervaren werd, wordt in deze tijd steeds meer onderbouwd door wetenschappelijke bevindingen. Met name binnen de neurowetenschap wordt er steeds meer bewijs verzameld voor het feit dat als ‘je’ denkt zelf een besluit te hebben genomen of trek denkt te hebben in iets, die gedachte achterloopt op een ander deel van je brein dat die prikkel dan eerder heeft doorgegeven.

 

Kwantumfysica

Ook de kwantumfysica gaat er vanuit dat alles verbonden is, er zijn geen losstaande vormen.

 

Ontstaan nondualiteit

Nondualiteit komt voort uit India en heeft met name via Sri Maharaj Nisargadatta (overleden in 1981) een weg naar het Westen gevonden. Zijn bekendste werk is: I Am That (Nederlandse boektitel: Ik ben Zijn).

 

Bekende nondualiteit-leraren in Nederland

Om er maar een paar te noemen (de lijst is dus zeker niet compleet):

 • Alexander Smit (overleden in 1998).
 • Wolter Keers (overleden in 1985).
 • Leo Hartong.
 • Hans Laurentius.
 • Nicky Verbeek.
 • Joanika Ring.
 • Paul Smit.
 • Andre Rozendaal.
 • Vera Helleman.
 • Zij houden regelmatig satsangs: bijeenkomsten waarbij je vragen kunt stellen om de werking van het bewustzijn te doorzien.

Non-dualiteit en YouTube

Paul Smit en radio-dj Patrick Kicken hebben een YouTube-kanaal opgezet waar 24 uur per etmaal interviews worden uitgezonden met advaita-leraren. En los van dit streaming-kanaal kun je als je het woord ‘nondualiteit’ intypt op YouTube, ook veel interviews in losse filmpjes over dit onderwerp vinden.

Sinds kort is er ook een app en binnen Facebook bestaan er diverse nodualiteit-groepen. Juist door deze nieuwe kanalen kan de belangstelling ervoor relatief sneller groeien.

 

Internationaal bekende advaita-leraren

Internationaal bekende nondualiteit-leraren, waarvan het werk ook in het Nederlands is vertaald, zijn (om er een paar te noemen):

 • Tony Parsons (o.a. Het Open Geheim).
 • Jeff Foster (o.a. Onvoorwaardelijke Acceptatie).
 • Scott Kiloby (Liefdes' Stille Transformatie).
 • Tara Brach (o.a. Het Leven liefhebben door acceptatie).

Veel van deze boeken worden uitgegeven door uitgeverij Samsara.


Tags: nondualiteit, advaita eenheid, bewustzijn, Nisargadatta Maharaj, Paul Smit, Jeff Foster
Artikel geschreven door: Paypoel.
Publicatie datum: 2017-01-24
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving