aanmeld knop
dot

Het grote belang van lichaamstaal (body language)

ontmoeting.jpg
Elke seconde 'stralen' wij met ons lichaamshoudingen lichaamstaal uit naar onze omgeving. Mensen zijn in de basis sociale wezens en een belangrijk onderdeel van ons natuurlijke systeem om contact(en) te krijgen, is lichaamstaal. Hoe herken je de betekenis van lichaamstaal en hoe kan je het bewust toepassen in het dagelijks leven? En omdat het zo natuurlijk is zijn we ons er over het algemeen nauwelijks van bewust dat we gebruik maken van lichaamstaal en dat we steeds weer door onze omgeving daarop ‘gescand’ worden (een proces dat ook vrij vaak maar halfbewust gebeurt).

Alles waar je je bewust van bent maakt je een ‘meester’, iemand die dingen kan beïnvloeden en positief kan aanwenden. Lichaamstaal heeft o.a. effect op:

 • Familiaire relaties.
 • Liefdesrelaties.
 • vriendschapsbanden.
 • Sollicitatiegesprekken.
 • Je status in de groep.
 • Concurrenten.
 • Klanten.

Het effect van lichaamstaal

Het mooie van lichaamstaal is dat je al met één houding iets kunt uitdrukken, waar je (om hetzelfde te zeggen) heel veel woorden nodig zou kunnen hebben. Je kunt er dus ook je zelfvertrouwen mee vergroten. Maar evengoed is het zo dat als je je niet bewust bent van wat je uitdrukt, zich dit tegen je zou kunnen keren. Als je het één zegt, maar met je lichaam iets anders uitdrukt, wekt het immers verwarring op bij je omgeving, en over het algemeen pakt dat niet gunstig voor je uit. Mensen houden van betrouwbaarheid bij een ander en willen ook kunnen vertrouwen op hoe zij zelf een situatie of een persoon, moeten inschatten.

 

In de basis speelt ‘body language’ zich af in deze gebieden:

 • Lichaamshouding (bijvoorbeeld: loop je ontspannen of juist stram? Loop je met je hoofd naar beneden of juist omhoog? Loop je met een aarzeling iemand af, of heel joviaal, of juist met een wat agressieve blik?
 • Gezichtsuitdrukking. Het gaat dan zowel om de ogen als de wenkbrauwen en vaak ook het gezicht als geheel. Als je een grimas trekt bijvoorbeeld, of juist met je hele gezicht lacht, of ‘ongedurig kijkt’ en tegelijkertijd met je kaken knarst...  Het gezicht zegt heel veel: blozen, walging, verdriet, plezier, verrassing, et cetera.
 • Stemgebruik is meer aanvullend aan lichaamstaal.

Hoe leer je lichaamstaal herkennen? 

Er zijn maar weinig scholen die bewust onderwijs geven op het gebied van lichaamstaal. Dat is jammer want we zullen er ons hele leven mee te maken hebben. We worden geacht door ervaring lichaamstaal op te pikken en te herkennen, juist te interpreteren en zelf goed toe te passen, en dat is niet vanzelfsprekend. Het is juist heel belangrijk dat je niet alleen leert herkennen wat een ander 'zegt' met lichaamstaal, maar uiteraard is het voor jezelf ook van groot belang om te weten wat je fysiek uitstraalt met lichaamshoudingen enzovoorts, want je kunt er heel veel aan hebben (binnen al die soorten relaties die meer naar boven staan opgesomd) als je je bewust wordt van wat je uitstraalt. Maar vaak zij we ons er zo weinig van bewust (zeker als niemand ons er ooit op aanspreekt) dat we er niet eens mee experimenteren.

 

Bekende interpretaties van lichaamstaal

 

houding                                              interpretatie

 • Rechtop lopen                                    zelfvertrouwen
 • Achteruit deinzen                               schrik, afstand nemen
 • Handen op je heup                             actief, mogelijk agressief
 • Wiebelen met je voeten                      je bent afgeleid

Je kunt zelf ook nog wel een en ander bedenken. Zo zal je met afhangende schouders juist minder zelfvertrouwen uitstralen, en als je het hoofd laat hangen zal je zelfs onzeker en depressief kunnen overkomen. Til je echter het hoofd op en kijk je over mensen heen, kan dit niet alleen als arrogant overkomen maar ook als machtig. Dit is een van de redenen dat politici zich graag lichtelijk van onderaf laten fotograferen zodat de mensen het gevoel hebben dat de man of vrouw leiderscapaciteiten heeft.

 

Cultuurverschillen

Het hierboven verwoordde betreft met name de indrukken die we in de Westerse wereld van elkaar vormen. Als je serieuze relaties aan wilt gaan met andere culturen, is het verstandig te lezen over hoe de diverse uitdrukkingen daar worden uitgelegd. De verschillen kunnen essentieel zijn in het effect dat je aldaar op je omgeving hebt. 

 

Lichaamstaal herkennen en effectief toepassen

Via Google kun je volop tekst vinden over lichaamstaal. Het is qua informatie alleen allemaal erg versplinterd. Als je inziet hoe groot de invloed is van (je bewust zijn van) lichaamstaal en dat je daar je leven lang je voordeel mee kunt doen, zou je je kunnen wenden tot een cursus om de lichaamstaal (voor altijd) onder de knie te krijgen en daar heel veel plezier van te hebben.

 

NLP

Je kunt ook leren over lichaamstaal via NLP (Neuro Linguistic Programmering).


Tags: meer zelfvertrouwen, body language, gezichtsuitdrukking, NLP, zelfvertrouwen krijgen
Artikel geschreven door: Paypoel.
Publicatie datum: 2017-01-28
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving