aanmeld knop
dot

De aanschaf van een hond

Puppy.jpg
Onze dochter en haar vriend wilden een hond aanschaffen. Ze hadden een Zwitserse herder op het oog, een ras waarvan ze dachten dat zo’n hond wel bij hen en hun situatie zou passen. Haar vriend is werkzaam in de ic-branche en handig op het internet. Na wat zoeken vond hij een paar adressen. Drie in totaal zouden ze gaan bezoeken.

De aanschaf van een hond

Ontvangst

Een vriendelijk gezicht heette hen welkom. “Irene is de naam,” zei ze terwijl ze hen  binnenliet. De fokker bleek een dame te zijn. Ruim in de twintig. Een beetje slordig gekleed. In de huiskamer werden ze begroet door een stel vrij grote, witte honden die vol interesse om hen heen drentelden. Ze zagen er prachtig uit, de vacht schoon en gekamd.

 

Dierenliefde

“Dit zijn onze schatjes, Mischa en Lely,” zei Irene met een stem waaruit duidelijk haar liefde voor de dieren klonk. Ze aaide hen om beurten over hun kop. Twee had ze er, twee Zwitserse herders, prachtige witte dieren met vriendelijke ogen en kwispelende staarten. Eén ervan, Mischa, riep ze bij zich. Het was goed te zien dat het dier drachtig was en op het einde liep. “Ze mogen allebei één keer per jaar een nestje hebben,” vertelde Irene, “we houden van ze en willen er geen echte fokdieren van maken.”

 

Het goede adres

Mijn dochter en haar vriend voelden beiden dat dit een goed adres was. De twee fokkers die ze al bezocht hadden, lieten hun honden verschillende nestjes per jaar krijgen. Broodfokkers waren het. Op zich misschien niets mis mee maar de dieren zagen er lang niet zo verzorgd, zo vrolijk en tevreden uit als Mischa en Lely, vonden mijn dochter en haar vriend. Ook gingen de broodfokkers veel minder liefdevol om met hun honden. Toch hadden ze de juiste papieren, daar was niets op aan te merken. Beiden voerden een kennelnaam uitgegeven door de Raad van Beheer en de kennel voldeed aan de geldende technische eisen. Ook hadden beiden fokkers cursussen gevolgd om de nodige kynologische kennis te vergaren en waren ze lid van een rasvereniging. Al deze zaken zijn voorwaarden voor het hebben van een hondenkennel

 

Webcam

Irene vertelde dat ze de geboorte van de hondjes konden meemaken via het internet. Ze wees op een webcam-installatie bij een grote hondenmand met erin lappen stof van verschillende grootte en kleur. “Zo’n webcam kun je in verschillende kwaliteiten kopen,” zei ze. “De goedkoopste typen voldoen ook wel, hoor, maar deze geeft toch mooiere beelden. De weergave is gedetailleerder.”

 

Lapje stof

"Jullie krijgen een lapje mee naar huis als het zover is," ging ze verder, “dan ruikt je hondje de nestgeur en voelt het zich veiliger.”

Bij het kopje koffie kregen mijn dochter en haar vriend nog heel wat informatie over het karakter van het ras. Ze zouden vriendelijk, zachtaardig, intelligent en aanhankelijk zijn.

"We hebben al een heleboel gevonden op het internet," zei mijn dochter enthousiast.

“En een boekje over de Zwitserse herder gekocht,” vulde haar vriend aan.

"Fijn," vond Irene, "jullie hebben je goed voorbereid. En zo hoort het natuurlijk ook."

 

Wekelijkse afspraken

Irene stond erop dat ze elke week een keer zouden komen kijken zodat de hondjes aan hen konden wennen. En ze vertelde dat er tijdens de wekelijkse bezoekjes automatisch een klik zou ontstaan tussen hen en één van de hondjes. Na de geboorte moesten ze nog negen weken geduld hebben.

Normaal is het acht weken maar Irene deed negen weken want ze vond dat de hondjes tijdens de negende week nog heel veel van de moeder leerden.”

 

Afwachten

De dagen erna was het eerste wat mijn dochter en haar vriend bij thuiskomst deden, het aanzetten van de computer. En ja hoor, de webcam stond aan! Lang leve wifi. Tijdens het weekend bezochten de aspirant hondeneigenaren een dierenzaak waar ze zich lieten voorlichten omtrent een grote bench en enkele speeltjes. Natuurlijk ook over een geschikt voer- en een drinkbakje. Er komt werkelijk heel wat kijken als je een hond wil aanschaffen.


Tags: fokker, dierenliefde, Zwitserse herder, internet, hond aanschaffen, broodfokker
Artikel geschreven door: adgoltstein.
Publicatie datum: 2017-02-07
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving