aanmeld knop
dot

Tips om om te gaan met dementie

liefdesverdriet.jpg
Als een familielid lijdt aan dementie is dit erg zwaar. Niet alleen voor de dementerende, maar ook voor jou als naaste. Je ziet iemand van dichtbij je veranderen met de dag. Herinneringen vervagen en langzaamaan neemt de dementie iemand over, waardoor je familielid je vaak niet eens meer herkent op een gegeven moment. Toch wil je er voor diegene blijven zijn, al kan dit soms erg lastig zijn. Hoe ga je om met een dement familielid?

Accepteer de dementie
De belangrijkste stap bij het zorgen voor en omgaan met een naaste die dementerend is, is het accepteren van de dementie. Leg je erbij neer dat dit nou eenmaal de situatie is en dat het niet meer gaat veranderen. Het heeft geen zin om een discussie te gaan voeren met je familielid of om diegene constant te corrigeren. Hij of zij weet namelijk niet beter.

 

Lach samen

Als je het accepteert en je familielid niet tegenspreekt zal het op den duur een stuk makkelijker zijn om met de dementie om te gaan. Lach veel samen, dit maakt alles draaglijker.

Durf hulp en informatie te vragen
Als een naast familielid gaat dementeren word je vaak vanzelf mantelzorger. Dit is erg zwaar, want je kan niet gelijk alles weten en je zal hulp nodig hebben. Zo’n zware taak kun je niet in je eentje aan. Schroom daarom niet om om hulp en informatie te vragen. Ook is het misschien fijn om in contact te komen met lotgenoten en andere familieleden van dementerende mensen. Op deze manier kun je ervaring en gevoelens uitwisselen.

 

Dementiecafé

Daarom is er in Veldhoven een dementiecafé opgericht voor dementerenden, familieleden en mantelzorgers.

Organiseer leuke dingen
Geluk zit vaak in de kleine dingen. Organiseer daarom regelmatig voor jou, je dementerende familielid en eventueel andere mensen leuke dingen. Dit hoeven geen grote dingen te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een middagje knutselen, een wandeling naar de eendjes enzovoorts. Kijk goed naar wat iemand nog kan. Vaak is een korte wandeling door de natuur leuker en minder vermoeiend dan een dag naar een dierentuin.

 

Voorwerpen en foto's van vroeger

Neem af en toe ook iets mee wat je naaste erg leuk vindt. Bijvoorbeeld een huisdier (als dit mag) of foto’s van vroeger. Je zal zien dat hij of zij hier enorm door opleeft.

 

Vergeet niet voor jezelf te zorgen
Als mantelzorger of familielid van iemand met dementie ben je vaak geneigd om volledig op te gaan in de verzorging van je naaste. Toch moet je niet vergeten om ook goed voor jezelf te zorgen. Als je zelf niet goed in je vel zit of fysiek niet gezond bent, kun je er ook niet voor iemand anders zijn. Het is daarom belangrijk om je eigen behoeften en gevoelens niet uit het oog te verliezen.


Tags: dementie, omgaan met demente mensen, mantelzorg, dementiecafe,
Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2017-04-03
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving