aanmeld knop
dot

De levensverwachting stijgt

injectie.jpg
Er werd nooit gedacht dat de gemiddelde levensverwachting boven de 90 jaar uit zou stijgen, maar het is toch echt zo ver. In Zuid-Korea is de levensverwachting van vrouwen momenteel 90 jaar. Dat is oud. In Nederland ligt het getal lager.

Door de steeds ongezondere leefwijze van mensen over de hele wereld zou je verwachten dat het overlijdensrisico stijgt. Dat iedereen een keer overlijden zal is een dingw at zeker is, maar mensne wordne gemiddeld ouder door verbeterde gezondheidszorg en beter voeding.

 

Onderzoek in 35 landen

Onderzoekers hebben in 35 landen de levensverwachting van een kind - dat in 2030 wordt geboren - onderzocht. De gemiddelde levensverwachting is (ook dan) vooral in Azië enorm gestegen. In de VS is de stijging zeer klein. De reden hiervan is dat de zorg in Azië erg goed geregeld is en voor alle bevolkingslagen beschikbaar is.

 

Europese landen

In Frankrijk, Spanje en Zwitserland is ook een flinke stijging zichtbaar. De levensverwachting voor vrouwen is daar in 2030 misschien al gestegen naar gemiddeld 88 jaar. In 2018 worden Nederlandse vrouwen gemiddeld 76 jaar en mannen gemiddeld 73 jaar. De verschillen tussen mannen en vrouwen worden steeds kleiner. In Nederland is de stijging in 2030 naar verwachting klein. Dan is de levensverwachting voor vrouwen ongeveer 83,3 jaar, voor een meisje dat in 2030 geboren wordt is dit 84 jaar. Let wel: de gemiddelde levensverwachting is niet te controleren maar men maakt op basis daarvan wel vreemde pensieonafspraken. Zo wil men de leeftijd voor pensioen steeds hoger maken zodat mensen nauwelijks nog pensioen zullen krijgen. Men draagt echter wel een leven lang premie af voor pensioen.

 

Vrouwen leven langer
De levensverwachting voor vrouwen was al langer dan voor mannen, en dit zal in de toekomst ook zo blijven. De reden hiervan ligt gedeeltelijk bij de meer risicovolle levensstijl van mannen, waardoor zij vaker om het leven komen door ongelukken of ziektes als gevolg van hun gedrag. In de VS is de verkoop van vuurwapens bijvoorbeeld een belangrijke reden waardoor vooral veel mannen op jongere leeftijd overlijden. Maar ook hormonen van vrouwen beschermen de bloedvaten langer. Rokende vrouwen lopen weer meer risico om jonger te overlijden. Overgewicht en drugs of overmatig alcoholgebruik kan natuurlijk ook leiden tot vroeger overlijden. Ook sterven er wereldwijd veel vrouwen en mannen, vroegtijdig door geweld van (meest) mannen. 

 

Wat zorgt voor een hoge levensverwachting?
Uit de studie in 35 landen blijkt dat vooral gelijkheid heel belangrijk is. Goede zorg moet voor alle bevolkingslagen beschikbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat iedereen langer kan leven en het gemiddelde dus niet omlaag gehaald wordt door mensen die geen toegang hebben tot goede gezondheidszorg. De onderzoekers gaan er van uit dat de gemiddelde levensverwachting ooit op kan lopen tot 100 of zelfs 120 jaar. Dat is echter nog toekomstm uziek. Voorlopig stijgt het maar licht.


Tags: levensverwachting, duur, lang leven, overlijdensrisico, levensstijl, gezond leven, roken, hart, vaatziekten
Artikel geschreven door: MPaul.
Publicatie datum: 2017-04-05
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving