
Categorieen
- Gezondheid
- Financieel
- Elektronica
- Auto & vervoer
- Afvallen & dieet
- Reis & vakantie
- Internet & computer
- Wetenschap
- Relatie & liefde
- Hobby & werk
- Recepten
- Kunst & cultuur
- Huis & tuin
- Werkstuk/Essay/opstel
- Recensies
- Mijn eigen verhaal
- Sport
- Seksualiteit
- Zwangerschap
- Dier & natuur
- Verzorging & mode
- Opvoeding
- Feestdagen
- Overige
- Nieuws toen en nu
- Wonderlijk & bizar
- Verslaving


Gezonde levensstijl, gezond gewicht
.jpg)
Tweet |
Het jojo-effect
Iedereen is wel bekend met het jojo-effect. Maar wat is dat nu eigenlijk en hoe ontstaat dat en, misschien nog belangrijker, hoe kan je dat voorkomen? Eigenlijk is het heel simpel, het jojo-effect ontstaat doordat je lichaam wil overleven.
Te streng dieet is niet goed
Op het moment dat je op een te streng dieet gaat krijgt je lichaam minder voedingsstoffen binnen, of zelfs te weinig. In de eerste instantie val je snel af, maar als je lichaam dat na een tijdje in de gaten krijgt 'denkt' het dat het in een oorlogsgebied is beland, of dat er hongersnood heerst. Gevolg is dat je lichaam dan op een heel natuurlijke manier daarop reageert, namelijk door veel zuiniger om te gaan met de energie die het krijgt. Je verbrandt je lichaamsvet dan veel trager.
Aankomen
Deze aanpassing in je lichaam is ook vaak het cruciale moment tijdens het lijnen, want echt motiverend is het niet als je de kilo's er niet meer af ziet vliegen. Zaak is echter wel om juist dan door te zetten, maar dat blijkt vaak toch lastig en zo wordt jouw goede voornemen weer een week, maand of jaartje opgeschoven. En wat er dan gebeurt is dit: precies zoals jouw lichaam bij aanvang van je dieet niet meteen doorhad dat er iets aan de hand was, zo zal je lichaam nu ook niet meteen reageren op de veranderde omstandigheden en blijft het in de overlevingsmodus. Je gaat weer normaal eten, maar je lichaam verbrandt het voedsel nog steeds heel langzaam. Gevolg, je komt weer aan en vaak blijkt dan dat je uiteindelijk nog meer weegt dan voordat je met lijnen begon.
Je lichaam helpt je overleven
Dat je lichaam zo reageert is eigenlijk een geruststellende gedachte, want als je werkelijk in zulke barre omstandigheden als een hongersnood zou verkeren, dan zorgt je lichaam er wel voor dat je dat zo lang mogelijk vol kan houden en kunt overleven. Maar in het geval van een dieet is het een stuk minder functioneel en zelfs demotiverend.
Een gezonde levensstijl
Beter is het dan ook om van gezond eten je levensstijl te maken. En dan bedoel ik niet dat je alleen nog maar rauwkost en andere ongezellige dingen moet gaan eten. Of dat je nooit meer zo'n lekkere reep chocolade mag of een heerlijk verkoelend ijsje op een zomermiddag. Wat ik bedoel is dat als je een gezond voedingspatroon aanhoudt, dat je dan op een natuurlijke manier afvalt en op een gezond gewicht komt en blijft! Want het gewicht waar je dan uiteindelijk vanzelf op komt, is jouw eigen natuurlijke gewicht. Belangrijk is bijvoorbeeld:
- dat je zes kleine porties per dag eet
- traag kauwt (ongeveer 15 a 20 minuten per maaltijd)
- bewust geniet van het voedsel
- in beweging probeert te blijven
Snelle koolhydraten en suikers
Verdiep je bijvoorbeeld in zaken als snelle koolhydraten, en waarom je deze beter kunt vervangen door langzame koolhydraten. Of hoe het komt dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat en waarom dat je hongergevoel in de hand werkt en hoe je dat kunt voorkomen. Op verpakkingen worden suikers vaak met andere woorden aangeduid. Leer ze uit je hoofd, zodat je voortaan precies weet hoeveel en in welke producten suikers zijn toegevoegd en wat de alternatieven zijn. Weet dat het beter is zes keer per dag iets kleins te eten dan drie keer per dag een bord vol. Wacht totdat je een voldaan gevoel hebt, terwijl je langzaam eet.
Steeds honger?
Of hoe het komt dat je 's avonds vaak weer lekkere trek krijgt en hoe dat precies komt. Want als je de kennis in huis hebt over hoe je lichaam omgaat met bepaalde voedingsstoffen, zal je veel beter begrijpen wat voedsel met je lichaam doet, en zul je gemotiveerder zijn om een gezond eetpatroon te omarmen. Zoet eten maakt je hongerig, Te zout eten maakt je dorstig en zorgt ervoor mogelijk dat je vocht gaat vasthouden.
De voordelen
De voordelen van een dergelijke gezonde levensstijl en gezond eetpatroon zijn legio. Ten eerste is dit veel makkelijker vol te houden dan een regulier dieet. Niet alleen komt er geen wilskracht bij kijken, je zal veel minder snel in de verleiding komen om toch te smokkelen. Je mag ook gewoon wel eens snoepen. Als je het maar met aandacht doet en ervan geniet, in plaats van dat je gedachteloos een reep naar binnen werkt.
- Ook ben jij niet meer de enige binnen je gezin of familie met een aangepast regime, iets wat lijnen vaak in praktische zin al lastig maakt. Want iedereen kan gewoon mee-eten, ongeacht of ze willen afvallen of niet.
- Een ander voordeel is dat je niet, zoals bij reguliere diëten, na afloop terug kan vallen in je oude eetpatroon en dus weer aankomt. Als het goed is, bestaat dat oude eetpatroon namelijk niet meer.
- Restaurantbezoek hoeft ook geen probleem te zijn, als je maar de gezonde en niet-vette gerechten uit het menu kiest. En als je kinderen hebt, dan is dit gezonde eetpatroon natuurlijk bij uitstek geschikt om ze van jongs af aan en spelenderwijs een gezonde leefwijze bij te brengen. Iets waar ze hun hele leven profijt van zullen hebben.
Publicatie datum: 2017-04-10
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!

Reacties
