aanmeld knop
dot

4 voordelen van virtualisatie

Internet.jpg
Virtualisatie is een grote en actuele ICT ontwikkeling. Het houdt in dat er meerdere besturings- en softwaresystemen tegelijkertijd op één computer draaien. Normaal zit er op een computer slechts één besturingssysteem, bijvoorbeeld Windows 10 of Linux. Op één server kan één besturingssysteem. Dit is verleden tijd. Als je een extra server wilt, kun je nu meerdere virtuele besturingssystemen op één fysieke server draaien. Dit heeft een aantal voordelen.
GamesGames

Minder energieverbruik en minder storingen
Als je veel fysieke servers hebt, betekent dit dat je veel energieverbruik hebt. Met virtualisatie heb je maar één fysieke server nodig. Dit scheelt per jaar een hoop energieverbruik en dus geld. Eén server verbruikt al een hoop stroom, moet je nagaan als je voor elk softwaresysteem een aparte fysieke server nodig hebt.

 

 

Storingen

Ook heb je met virtuele servers minder kans op storingen. De storingen die er zijn, zijn vaak makkelijker op te lossen. Een oplossing met meerdere virtuele servers is vaak betrouwbaarder dan een oplossing met meerdere fysieke servers.

Lagere kosten
Hoe meer fysieke servers je hebt, hoe hoger de afschrijvingskosten en vervangingskosten zijn. Een server gaat gemiddeld vijf jaar mee. Als je één server elke vijf jaar moet vervangen, is dit qua kosten nog te overzien. Meerdere servers wordt al een stuk duurder.

 

Als je virtuele servers hebt, hoef je niet zoveel geld te investeren in hardware. Ook kosten fysieke servers veel geld aan beheer. Het kost namelijk meer tijd en moeite om een fysieke server operationeel te houden dan een virtuele server. Er kunnen met virtuele servers ook zaken op afstand worden geregeld door het bedrijf waaraan je je virtualisatie uitbesteedt.

Je kan een update eerst testen
Wanneer er een software-update nodig is, hoop je altijd dat deze update goed gaat. Als het misgaat, is het namelijk moeilijk om terug te keren naar de vorige versie. Bij virtuele servers is dit anders. Er wordt namelijk een soort fotokopie gemaakt van het uitvoeren van een update. Mocht het mislukken, dan kan de server snel terugkeren naar de vorige staat. Het testen van een update gaat dus een stuk makkelijker met virtuele servers.

Virtuele servers zijn te kopiëren
Een groot voordeel is dat virtuele servers in zijn geheel te kopiëren zijn naar een andere server of opslagruimte. Bij een vervelende situatie waarbij je fysieke server niet meer beschikbaar is, bijvoorbeeld bij brand, kun je met de kopie van je virtuele server weer snel aan het werk. Bij een fysieke server betekent zo’n situatie; weg is weg. Dit kost een hoop tijd en geld.


Tags: virtuele servers, fysieke servers, virtualisatie, storingen, ICT, computers, netwerk
ComputerComputerArtikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2017-04-12
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving