aanmeld knop
dot

Oorzaken hoog aantal heftruckongevallen

logo-tekst.jpeg
Er gebeuren elk jaar enorm veel ongelukken met heftrucks; er zijn in Nederland ongeveer 1700 slachtoffers door heftruckongevallen per jaar. Het spreekt voor zich dat dit aantal drastisch omlaag moet. Maar wat zijn de redenen dat er zoveel ongevallen met vorkheftrucks plaatsvinden? Dit heeft meerdere oorzaken.
GamesGames

Onvoldoende kennis van de heftruckchauffeur

Veel ongelukken met vorkheftrucks ontstaan door onvoldoende kennis van de heftruckchauffeur. De chauffeurs zijn degenen die de heftrucks besturen en die moeten er voor zorgen dat het veilig en zonder ongevallen gebeurt. Daarom is het belangrijk dat heftruckchauffeurs voldoende kennis van zaken hebben. Een certificaat voor het besturen van een heftruck is niet verplicht, maar wil je dat er veilig met een heftruck wordt gewerkt dan is het beschikken over een certificaat wel cruciaal.

 

Certifigaat chauffeur

Het is belangrijk dat een heftruckchauffeur weet hoe hij het voertuig moet besturen, dat hij weet wat de gevaren zijn, dat hij weet hoe hij goederen veilig kan vervoeren, dat hij weet hoe een heftruck moet worden onderhouden en dat hij weet welke controles moeten worden uitgevoerd voor het rijden.

 

Veiligheid

Ook voor de eigen gezondheid en veiligheid is het belangrijk dat chauffeurs weten wat de gezondheidsrisico’s zijn van het besturen van een heftruck, dat ze een correcte houding aannemen en de stoel goed kunnen afstellen en dat ze weten wanneer ze moeten pauzeren.

Slechte keuring vorkheftrucks
Een andere oorzaak voor ongevallen met heftrucks is het rijden op heftrucks die niet of onvoldoende zijn gekeurd. Heftrucks moeten officiëel eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld één keer per jaar, worden gekeurd door een deskundige.

 

1400 uren per jaar

Heftrucks die meer dan 1400 uren per jaar worden gebruikt moeten zelfs vaker worden gekeurd. Helaas gebeurt dit niet altijd, waardoor er ongevallen ontstaan door bijvoorbeeld mankementen. Zorg er bij het aanschaffen van vorkheftrucks ook altijd voor dat je goedgekeurde heftrucks koopt.

 

Onvoldoende veiligheidsmaatregelen?

Bij een bedrijf waar met vorkheftrucks wordt gewerkt is het van belang dat er veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Gebeurt dit niet, dan ontstaan er ongevallen. Helaas gebeurt dit regelmatig.

 

Veilige werkplaats

Zorg er daarom altijd voor dat de werkplaats veilig is afgestemd op het gebruik van heftrucks. Denk bijvoorbeeld aan het vastleggen van de snelheid van heftrucks op de werkplaats, het niet te hoog opstapelen van lading zodat het niet op omstanders kan vallen en het voorzien van een veiligheidskooi om de bestuurder.

 

Veiligheidskooi

Wanneer een heftruck lasten hoger dan 1,80 meter kan heffen, moet de bestuurderszitplaats namelijk voorzien zijn van een veiligheidskooi. Mochten er delen vallen, dan komen ze niet op de chauffeur terecht.


Tags: vorkheftruck kopen, veiligheidskooi, vorkheftruckchauffeur, heftruckongevallen, werkplaats, veiligheid
Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2017-04-14
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving