aanmeld knop
dot

Verdwijnt de bouwvakvakantie?

P1020567.JPG
De bouwvakvakantie, kortweg bouwvak genoemd, leek altijd bijna heilig in Nederland. Het is een vaste vakantieperiode in het hoogseizoen waarin de meeste bouwbedrijven gesloten zijn. Het is een periode van drie weken die niet centraal is vastgesteld, maar die wordt bepaald door de werkgevers. Wel wordt er een advies gegeven door Bouwend Nederland, de vereniging van bouwbedrijven. Echter is de bouwvak eigenlijk aan het verdwijnen.

Steeds meer bouwbedrijven werken door tijdens bouwvak

Er wordt steeds meer gezien dat bouwbedrijven doorwerken tijdens deze zogenoemde bouwvak. De helft van ondervraagde bouwbedrijven gaat gewoon door in de zomer. Een aantal jaar geleden was dit nog maar een kwart. De reden hiervoor is dat bouwbedrijven het vervelend vinden dat alles stil ligt tijdens de bouwvak. En dat terwijl de zomer ideale weersomstandigheden heeft voor bouwvakkers.

 

Minder werk, maar meer klussers

Ook is het in de zomer veel rustiger, waardoor er makkelijker aan bijvoorbeeld de weg of aan scholen kan worden gebouwd. Ook is er in de zomer meer vraag naar bouwvakkers voor klussen, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een dakkapel. En mensen hebben hun dak er liever af in de zomer dan wanneer het koud is buiten.

 

Vakantie wanneer het uitkomt

Een andere reden voor het verdwijnen van de bouwvak is dat bouwvakkers door de bouwvakvakantie altijd gebonden zijn aan de duurste vakantieperiode van het jaar. Daar is niet iedereen blij mee. Bouwvakkers nemen steeds vaker liever vakantie wanneer ze dit zelf willen en wanneer het hun uitkomt.

 

Bouwvak vakantie

Projecten kunnen gewoon doorgaan wanneer er in andere periodes op vakantie wordt gegaan, omdat niet iedereen op hetzelfde moment vakantie moet nemen zoals tijdens de bouwvakvakantie. Niet heel Nederland heeft tegelijkertijd de bouwvakvakantie. In het Noorden van het land is het vaak een iets andere periode dan bijvoorbeeld in het Zuiden. Dit heeft ermee te maken dat deze delen van het land ook nooit tegelijkertijd schoolvakanties hebben. Dit is weer om nog grotere drukte op de wegen te voorkomen.


Vakantie bouwvakkers verandert steeds meer

Het is dus aan een bouwbedrijf of ze de deuren sluiten tijdens de bouwvak of dat ze doorgaan en werknemers op andere momenten in het jaar vakantie laten nemen. De ene werkgever vindt het fijn dat alles door kan gaan in de zomer en zal dus doorwerken, de andere werkgever vindt het misschien onpraktisch wanneer iedereen op een ander moment vakantie neemt in verband met gepuzzel met schema’s en deze zal dan de deuren sluiten in de zomer.

Werken in de bouw

Als je een vak geleerd hebt en je wilt werken in de bouw zal je dus rekening moeten houden met bepaalde vakantieplanning. Als je het belangrijk vindt om altijd in de bouwvakvakantie vrij te hebben, kies dan een bedrijf die deze periode aanhoudt. Wil jij graag aan de slag in de bouw ondanks, of juist door, het verdwijnen van de bouwvak? En wil je graag aan de slag in Zeeland? Kijk dan eens bij de vacatures bij een uitzendbureau, voor werken in de bouwsector in Zeeland.


Tags: bouwvakperiode, bouwvakvakantie, vakantieperiode bouwvakkers, bouwvakker worden

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2017-05-19
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

gast - 2017-11-22 08:39:41  
waar komt deze informatie vandaan ik gebruik je artikel voor een school opdrachtReageer
U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving