aanmeld knop
dot

Hoe maak je een videosollicitatie?

bedrijf.jpg
Tegenwoordig vragen steeds meer vacatures om een video in plaats van een sollicitatiebrief in te sturen. Het is misschien zelfs een trend die langzaamaan de sollicitatiebrief kan gaan overnemen. Als je zelf een videosollicitatie wilt maken, hoe doe je dat dan?

Een sollicitatiebrief lijkt tegenwoordig steeds minder populair te worden en wordt vaker als onpersoonlijk gezien. Begrijpelijk want de techniek staat niet stil, dus waarom zou je iemand beoordelen op de inhoud van een brief als je er ook bewegend beeld bij kunt krijgen? Voor de sollicitant heeft dit voor- en nadelen. Ben je jong en mooi maak je misschien meer kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek dan wanneer je jong bent en niet zo knap. Toch moet je je daardoor niet laten weerhouden van het maken van een videosollicitatie; men beoordeelt immers op veel meer dan alleen het uiterlijk.

 

Videofilmpje voor sollicitatie maken

De manier om te solliciteren via een video wordt nog steeds als erg creatief gezien! Stel je voor je wilt een leuke baan in de horeca scoren. Wat is belangrijk aan zo'n presentatie? Denk bijvoorbeeld aan:

  • je spraak: je moet duidelijk kunnen praten, dus goed verstaanbaar en begrijpelijk, en je moet beschaafd kunnen communiceren. 
  • Je moet er verzorgd uit zien.
  • Je moet ad rem en positief ingesteld overkomen.

Het zijn maar voorbeelden, maar als je in de horeca een baan wilt vinden kan een videofilmpje helpen. Je stelt jezelf voor en ej zorgt dat je er op je best uitziet.  Met de vele concurrentie onderscheidt je jezelf ook nog eens van anderen, en maak je hierdoor ook meer kans om jouw baan binnen te slapen.

 

Stappen videofilmpje maken

Echter zijn er een aantal stappen vooraf bij het maken van een videosollicitatie. De belangrijkste en meest voor de hand liggende is, heb je een camera? Zo niet, gebruik dan een smartphone met veel megapixels en die kwalitatief geschikt is om goede video's te maken. Daarnaast is het een belangrijke stap om goed naar je omgeving te kijken waar je je video gaat opnemen. Ligt er geen slordige kleding op de grond of andere afleidende voorwerpen welke de aandacht van je video wegneemt? En is de ruimte neutraal, als in geen drukke kleuren? Als je hier ja op geantwoord hebt kan je door naar de derde stap, namelijk je eigen persoonlijke verzorging.

 

Zorg dat je er verzorgd uitziet

Net als een echte sollicitatie is het van belang er netjes en verzorgd uit te zien, je bent immers te zien op je video en een eerste indruk is natuurlijk het belangrijkste en meest doorslaggevende. Als laatste laat je zien wie je echt bent, uiteraard laat je je van je beste kant zien, maar het is van belang om jezelf niet te verliezen in overdrijving. Zorg dat je spontaan en vrolijk overkomt, gemotiveerd en goed verzorgd, maar overdrijf het niet.

 

Wanneer videosollicitaties?

Wanneer gebruik je een videosollicitatie? Als de werkgever expliciet om videosollicitaties verzoekt, en ook als je zelf gevraagd hebt of je een sollicitatiefilmpje mag sturen. Als je solliciteert als acteur is het zelfs een must, maar ook in de horeca kan het regelmatig voorkomen dat men om een gefilmde sollicitatie vraagt. Bij de meeste horeca vacatures wordt er namelijk ook vaak gekeken of de persoon representatief overkomt, geen 9-5 mentaliteit heeft, netjes werkt, en van aanpakken weet.

 

Het nut van video solliciteren

Alleen al door een video in te sturen kan je laten zien dat je representatief bent en netjes bent. Zorg dat je er goed uitziet en zorg dat je omgeving is opgeruimd, dus alles wat in beeld is. Dat is een duidelijke win-win situatie. 

 

Houding

Daarnaast is het belangrijk om tijdens het filmen van je video recht op te staan en in de camera te kijken. Dit komt namelijk professioneler en persoonlijker over, dan wanneer je onderuit gezakt in je stoel zit en om je heen kijkt. Neem hierbij ook een open houding aan, er als een sul bijstaan, of je armen over elkaar doen voor de camera staan is in veel gevallen een duidelijke no-go. Simpel je armen naast je zij houden of een pen in je handen houden helpt hierbij al. 

 


Tags: Video solliciteren, solliciteren met een filmpje, film maken voor sollicitatie, presentatie, horea vacatures

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: Traffic2.
Publicatie datum: 2017-06-06
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving