aanmeld knop
dot

Wonen op een vakantiepark

zwembad.jpg
Steeds vaker verhuren vakantieparken hun huisjes permanent. Bijvoorbeeld aan asielzoekers of werknemers uit het buitenland. Vakantieparken kunnen op die manier veel geld krijgen van de gemeente per bewoner. Wanneer mag je wonen op een vakantiepark? Wat zijn de voor- en nadelen als jij in een vakantiehuisje zou gaan wonen, wat kost het en hoe kom je aan zo'n huisje? Van alles over permanent verblijven op een vakantiepark of recreatiepark.

Is het toegestaan om op een vakantiepark te wonen?

In veel gevallen kan je permanent (dus het hele jaar door) verblijven op een recreatiepark, mits je natuurlijk de mogelijkheid en de toestemming krijgt van de eigenaar of beheerder van het recreatiepark waar je wilt verblijven.

 

GBA

Zo zijn er in Nederland (en misschien ook wel in het buitenland) recreatieparken bekend waar je jezelf of zelfs je hele gezin kan inschrijven in de GBA (gemeentelijke basis administratie) op het adres van het recreatiepark met het perceelnummer als toevoeging. Dit kan per gemeente erg verschillen en dit zal je zelf bij het recreatiepark of anders bij de gemeente waar het recreatiepark zich bevindt moeten informeren of deze mogelijkheid er is.

 

Op welke parken is het toegestaan om permanent te wonen?

Natuurlijk zijn er recreatiepark eigenaren en/of beheerders die permanente bewoning niet toestaan of toe kunnen staan maar die zijn schaars. Het feit dat er parkeigenaren/parkbeheerders zijn die dit niet toestaan kan verschillende redenen hebben. Vaak is het geen onwil van de parkeigenaar/parkbeheerder maar op last van een instantie zoals de gemeente of de brandweer die een controlerende taak hebben in deze gevallen. Parkeigenaren kunnen namelijk veel geld verdienen als ze asielzoekers/vluchtelingen opnemen, of bijvoorbeeld Poolse werknemers onderdak geven. Uiteindelijk is het nog steeds zo dat het je eigen
verantwoordelijkheid is om de regels omtrent het verblijven op een recreatiepark te kennen en na te leven.


Is het toegestaan vakantiehuisjes permanent te bewonen?

Officieel mag je niet zomaar het gehele jaar aaneengesloten op het
recreatiepark verblijven en moet je minimaal zes weken per jaar aaneengesloten op een andere locatie verblijven. Dit klinkt misschien een beetje krom omdat er parken zijn waarbij je ingeschreven kan worden in de GBA maar in deze gevallen kan het zijn dat er uitzondering in de wetgeving zijn waar handig gebruik van wordt gemaakt.

 

Tijdelijke inschrijving zonder maximale duur

Een tijdelijke inschrijving zonder maximale duur is natuurlijk heel breed en kan jaren aan een stuk zijn (wat het in mijn geval ook was). Ook hiervoor moet je natuurlijk wel de goedkeuring hebben van zowel de gemeente als de parkeigenaar/parkbeheerder.

Wat kost het?

De kosten voor een verblijf op een recreatiepark variëren nogal per park en de accommodatie en de lengte van je verblijf, Dit is dus een erg moeilijk onderwerp om uit te lichten en een goed overzicht/antwoord op
te geven. Voor deze informatie is het gewoon noodzakelijk om contact op te nemen met het recreatiepark waar je wilt verblijven. Vergeet als je gaat bellen of mailen niet om de informatie zo compleet mogelijk te
krijgen omdat je waarschijnlijk op basis van deze informatie een beslissing moet nemen.

 

Vragenlijstje

Voordat je besluit op een vakantiepark te gaan wonen, kan je het beste een vragenlijstje opstellen zodat je weet waar je aan toe bent. Het hangt ook af van de reden en de duur van je verblijf wat in jouw geval bepalend zal zijn voor wat je het beste kan doen. Je kan namelijk kiezen voor een accommodatie van het park zelf als je een paar weken of iets langer blijft, dit is over het algemeen genomen all in en je hebt dan verder dus geen last van eindafrekeningen.  

 

Huisje huren van particuliere eigenaar

Een andere optie en meestal ook een goedkopere optie is een huisje huren van iemand die een eigen chalet op het park heeft, gezien de kosten van een jaarplaats (zoals dat genoemd wordt) liggen de prijzen dan een

heel stuk lager dan die van de accommodaties die tijdens de verhuur
seizoenen in de verhuur van het recreatiepark zijn opgenomen.

 

Lang verblijf vakantiepark

Het is wel zo dat de huur wel een stuk lager ligt maar bij een lang verblijf (ongeveer een jaar of misschien zelf langer) krijg je te maken met een eindafrekening voor het gas, water en de elektriciteit, mits je meer verbruikt hebt dan het voorschot dat je betaalt aan het begin van het nieuwe jaar. Hier moet je dus wel rekening mee houden.

 

Voor- en nadelen van wonen in een vakantiehuisje

Mijn ervaring wat betreft het wonen op een recreatiepark is eigenlijk best goed. Het voordeel is dat je nergens omkijken naar hebt en je gewoon elke week of maand betaalt aan het park zonder extra kosten.
De huisjes zijn netjes en er zit eigenlijk alles in wat je nodig hebt om aan je dagelijkse behoeften te kunnen voldoen.

 

Kinderen

Mocht je kinderen hebben dan hoef je je geen zorgen te maken want voor kinderen (en dan met name in de vakanties) is het een paradijs, maar ook tussen de seizoenen door zitten er vaak vaste bewoners waarvan er verschillende ook kinderen hebben. Dus je kinderen zullen zich vermaken, ook komt het vaak voor dat er een zwembad op het park aanwezig is.

 

Nadelen van wonen op een vakantiepark

Een nadeel is dat je een beetje afgesloten bent van de buitenwereld en je moet de beschikking hebben over een auto of op zijn minst een fiets om ook buiten het park te kunnen komen. Voor boodschappen of andere zaken.

 

Verveling
De mogelijkheid om zo nu en dan van het park af te kunnen is belangrijk, vooral tussen de seizoenen door omdat er dan zeer weinig te beleven is voor volwassenen tenzij je al leuke contacten hebt gelegd met andere vaste bewoners. Het park kan ook een dorps karakter krijgen.

 

Vluchtelingen

Een ander nadeel kan zijn als je een park bewoont waar ook veel vluchtelingen gehuisvest worden. Het kan om mannen uit Eritrea gaan of om Poolse werknemers, of uit gezinnen uit Syrië, enzovoorts. Je spreekt elkaars taal niet en en kan om mensen gaan met een andere religie, andere cultuur of alleen mannen die bij elkaar in een huisje of caravan wonen. Ga je hier makkelijk mee om dan kan het ook een voordeel zijn om mensen uit andere landen te leren kennen. Het kan echter ook botsingen geven en de mensen die er wonen kunnen getraumatiseerd zijn door bijvoorbeeld oorlogservaringen. Het is dus niet allemaal rozengeur en maneschijn. Je doet er verstandig aan om dit op je vragenlijstje mee te nemen voordat je gaat huren. Informeer of er vluchtelingen zijn en om de samenstelling van de bewoners. Het geeft een heel andere sfeer als er merendeels mannen wonen dan wanneer er gezinnen wonen.

 

Conclusie

Het is in voor veel mensen een goede (tijdelijke) oplossing (vooral in noodgevallen) om een tijdje in een huisje op een vakantiepark te wonen. In het geval dat je met kinderen ergens moet zien te verblijven is dit misschien nog wel de beste oplossing. Op een dusdanig park kan je wellicht fijn verblijven voor relatief weinig geld en zonder dat er veel vragen of eisen worden gesteld.


Tags: wonen, recreatiepark, vakantiepark, tijdelijke woonruimte, chalet, caravan, vluchtelingen, wonen
Bronnen: bd.nl/loon-op-zand/noodopvang-voor-maximaal-1200-vluchtelingen-op-vakantiepark-in-kaatsheuvel~a9603e2f/
Artikel geschreven door: .
Publicatie datum: 2017-06-11
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving