aanmeld knop
dot

Elektronica uit de printer en 3D printen, hoe doe je dat?

3983474019.jpg
Elektronica die uit de printer komt, het is niet langer toekomst, maar dit wordt de dag van vandaag (2017) al toegepast. Meer en meer elektronica wordt geprint op printplaatjes; de zogenaamde Printed Electronics. Ook het 3D printen begint steeds gemakkelijker de weg naar de gewone consument te vinden. Hoe print je elektronica en hoe 3D modellen?
ComputerComputer

De mogelijkheden van printers zijn ook de laatste jaren flink aan het groeien. Tegenwoordig kun je immers behoorlijk veel printen wat je vroeger niet voor mogelijk hielt. 3D modellen, gave en kwalitatief scherpe foto's, of complete elektronica... Je kunt het in 2017 allemaal (laten) dupliceren met speciale printers.

 

Dot-Matrix

Het begon allemaal met de dot-matrix printer, die door kleine stipjes inkt te zetten allerlei informatie op papier kon drukken. Dit heeft zich snel verder doorontwikkeld naar geavanceerde inkjet- en laserprinters. Niemand kijkt in 2017 meer op van een foto die mooi en scherp uit de printer komt rollen, dit was 20 jaar geleden echter wel anders. Waar we tegenwoordig nog wel van opkijken is printen in 3D, en ook van het printen van elektronica.

 

3D-printers

De opvolger van de printers die op papier drukken is natuurlijk de 3D-printer. De machines zijn in 2017 nog schaars, maar winnen dan al steeds meer aan terrein. Een eigen 3D-printer voor thuisgebruik wordt zelfs steeds toegankelijker en betaalbaarder. Loop maar eens een grote computerzaak binnen, dikke kans dat er ook een 3D-printer tentoongesteld wordt.

 

Wat kan je zoal 3D printen?

Je kunt er allerlei voorwerpen mee maken, maar de meest nuttige toepassing is het maken van lichtgewicht plastic onderdelen. Stel je hebt een bureaustoel waarvan bijvoorbeeld een hendel is afgebroken, dan print je gewoon zelf een nieuwe! Je moet helaas ook wel wat ontwerptalent hebben, want je zult eerst de bouwtekening in 3D moeten ontwerpen of laten ontwerpen. Ben je niet goed in ontwerpen maar wil je wel 3D dingen printen? Dan kun je gelukkig ook kant-en-klare ontwerpen downloaden en deze (laten) printen. Dat is wel zo makkelijk!

 

Mini Printers, wat zijn dat?

Met een mini-printer oif pocketprinter kun je fotos of documenten, op klein formaat uitprinten, vanaf je smartphone. De printjes doen aan kant-en-klaar foto's denken en biedne d emogelijkheid om van je foto's tastbare prints te maken. Ideaal!

 

Flexibele elektronica printen

De nieuwste ontwikkeling is het printen van elektronica. Vroeger werden printplaatjes nog gesoldeerd, tegenwoordig komt het meeste uit de printer. Dat is makkelijk, want hierdoor kunnen er zeer kleine printplaten gedrukt worden. Dit wordt ook wel Printed Electronics genoemd.

 

Flexibele printplaten maken

Daarnaast is het hierdoor ook mogelijk om flexibele printplaten te maken. Deze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in kleding. Denk bijvoorbeeld aan automatische verlichting in een jas. Wanneer het donker wordt registreert een sensor de duisternis en via de printplaat worden er lampjes ingeschakeld. Super handig voor de fanatieke fietsers! 


Tags: Printed electronics, printen, Flexibele printplaten, 3D printen, 3D printer, pocket printer
GamesGamesArtikel geschreven door: Steffan.
Publicatie datum: 2017-06-16
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving