aanmeld knop
dot

Hoe moet je een hypotheek berekenen?

dreamshuisfree_7628577.jpg
In de tijd dat de betrouwbaarheid van de financieel adviseur en de banken vrijwel dagelijks in twijfel wordt getrokken is de drang van de consument om goed voorbereid een financieel of hypotheekadvies gesprek in te gaan, levensgroot. Hoe je een hypotheek moet berekenen is hierbij een van de hoofdbrekens.

Vroeg of laat komt iedereen die een nieuwe woning aanschaft in contact met de hypotheekbank en haar adviseur. Belangrijk is dan op de hoogte te zijn van de basisbeginselen rondom hypotheekverstrekking. Deze basisbeginselen zorgen namelijk voor de keuze van een bepaalde hypotheeksoort gekoppeld met een bijbehorend aflossingsschema en een rentetermijn. Deze zaken hebben niet alleen invloed op de maximale hoogte van de hypotheek, het houdt hiermee ook direct verband met de maandlast die men kan verwachten.

 

Het onderpand

Het verschil tussen lenen en hypotheek is dat bij een hypotheek altijd sprake is van een onderpand. Dit onderpand is de aan te kopen woning. Deze woning wordt feitelijk aan de hypotheekbank verpand. Dit wil zeggen dat de hypotheekbank wanneer rente, kosten en aflossing niet wordt voldaan over mag gaan tot een (executoriale) veiling van het onderpand. Deze stok achter de deur draagt bij aan een situatie waar de consument eerder geneigd zal zijn de rente, kosten en aflossing te voldoen.

 

Aflossingsvorm en rente

Er zijn verschillende aflossingsvormen die zijn onder te verdelen in twee varianten. Aflossing tijdens de looptijd waar iedere termijn de lening direct verlaagd, en de (populaire) variant waar aflossing van de lening in ‘bulk’ aan het einde van de looptijd van de lening zal plaatsvinden vanuit de uitkering van een levensverzekering, spaarrekening of beleggingsrekening.

 

De keuze voor het uitgesteld aflossen heeft te maken met twee grote voordelen die een eigenwoningbezitter tegemoet komen. Allereerst bestaat van overheidswege de hypotheekrente aftrek voor iedere Nederlander die voldoet aan de eisen die de wet aan deze hypotheekrente aftrek stelt. Daarnaast speelt ook het principe van samengestelde interest, waarbij rente uit het ene jaar, wordt meegeteld bij de rente voor het volgende jaar.

 

Vanzelfsprekend is een uitgestelde aflossing vele malen goedkoper dan een directe aflossing. Dat maakt het politiek steekspel rondom deze fiscale maatregel zo lastig. 

 

Het verleden van de debiteur

Het kredietverleden van de debiteur kan aanleiding zijn een lening of hypotheek af te wijzen. Ook kan het zijn dat het kredietverleden van de debiteur ervoor zorgt dat er aanvullende dekkingen gevraagd worden. Men kan hierbij denken aan bijvoorbeeld een hogere dekking in geval van overlijdensrisico of een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een ondernemer.

 

Het toekomstperspectief van de debiteur

Het toekomstperspectief van de debiteur heeft met name betrekking op consumenten die in een leeftijdscategorie zitten waar de pensioendatum in zicht komt. De hypotheekbank wil namelijk in geen geval een problematische betaalsituatie voor haar klanten creëren en dus is van uitermate groot belang dat de debiteur aan zijn betalingsverplichting kan blijven voldoen. 

 

De exacte berekening

Wanneer al het bovenstaande bekend is, wordt het berekenen van een hypotheek pas echt en exact mogelijk. Om deze reden is het dan ook slechts mogelijk een exacte berekening te laten maken door een erkend hypotheekadviseur.

 

Een globale berekening kunt u zelf maken. Wanneer u uw bruto jaarsalaris neemt (inclusief alle vaste componenten) en dit vermenigvuldigt met een factor 4,5 komt u aardig in de buurt van het maximale bedrag dat u kunt lenen.

 

Wanneer u wilt weten hoeveel u hiervoor gaat betalen kunt u uzelf beter arm reken, dan rijk. Om deze berekening uit te voeren u online naar een wiskundige calculator die de 30 jaars annuïteitenberekening kan uitvoeren. Hiervoor heeft u de jaarrente nodig, heet leenbedrag en de aflossing. Het geeft u een indicatie wat u kwijt zal zijn aan kosten door de jaren heen. Maar nogmaals, voor een exacte berekening moet u bij de hypotheekadviseur zijn. Met de gegevens die u heeft gevonden bij de bovengenoemde berekening, kan het alleen maar meevallen met uw maandlast…


Tags: Hoe moet je een hypotheek berekenen?
Bronnen: lenenenhypotheek.info
Artikel geschreven door: Lenen.
Publicatie datum: 2012-09-12
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving