aanmeld knop
dot

Border Collie trainen? Hoe pak je dat aan?

dieren.jpg
De Border Collie is een geweldige hond. Zijn karakter is lief, pittig, en trouw. Tegelijkertijd is dit een hond die een duidelijke leider nodig heeft, goed opgevoed moet worden, en die op zich prima te trainen is. Om dit voor elkaar te krijgen moet je echter wel weten hoe je met deze hond moet omgaan, zodat niet alleen de hond maar ook jij (en het hele gezin) gelukkig samen kunnen leven.
DierDier

De border collie is een hond om van te houden. Met zijn vriendelijke maar eigenzinnige karakter heb je een vriend voor het leven. Als de border collie zijn gang mag gaan zal hij wild enthousiast opspringen als er bezoek is, hij zal aan de lijn trekken omdat hij altijd haast lijkt te hebben om ergens te komen, en als het aan de hond ligt zou hij het liefste de hele doen spelen, ravotten, rennen en rommelen.

 

Leiding geven aan een border collie

Een border collie zal snel probleemgedrag vertonen als hij niet op de goede manier wordt opgevoed. Het is een hond die gewend is in een roedel te leven, dus neemt hij graag de leiding als jij het niet doet. Laat je dit echter gebeuren dan zal je hond ook letterlijk de baas worden in huis. Hij zal misschien zelfs grommen, of nog erger: bijten, en in elk geval niet luisteren, wel tegen jou en tegen je bezoekers opspringen, blaffen en jankende geluiden maken. Dan is het tijd om leiding te gaan geven aan je border collie.  Hoe doe je dat? Je hebt daarvoor de kennis van een border collie hondentrainer nodig.

 

Border collie, past deze hond bij mij?

Vaak worden we verliefd op een bepaald hondenras. Bijvoorbeeld de Jack Russel, de Labradoodle of de Border Collie. Voordat je een hond aanschaft doe je er echter verstandig aan om eerst eens te kijken of dit type hond bij je past. Je neemt een hond immers voor 12 tot 20 jaar. Het is triest als je een hond voortijdig naar een asiel zou moeten doen. Lees dus eerst iets over het karakter van een hond voordat je hem in huis neemt. 

 

Schapendrijver

Zo is de Border Collie van nature een herdershond. Hij houdt van schapen of ander vee bij elkaar drijven en is hier ook al snel heel bedreven in. Tegenwoordig wordt de hond in ons land echter niet vaak meer gehouden voor het bij elkaar drijven van een kudde dieren. Deze hond wordt nu voornamelijk als huisdier gehouden. Ook wordt hij nog wel bij sporten ingezet. Hoewel de Border Collie een leuke hond is om te zien, wordt hij nog wel steeds voornamelijk gefokt op zijn talent om vee te drijven. Dit kan ook meteen een probleem zijn. Hij gaat zich als huishond snel vervelen.

 

Drukke hond

De Border Collie heeft behoefte om te lopen, te rennen, en hij houdt dat urenlang vol. Veel mensen kunnen niet tegemoetkomen aan de grenzeloze behoefte aan beweging van deze lieve hond. Dan ontstaan ook vaak de problemen. Mensen die van wandelen houden kunnen de Border Collie geven wat hij nodig heeft, veel beweging en veel buitenlucht. Wat kan je doen als je een Border Collie hebt terwijl je zelf niet van lopen houdt? Je zal dan moeten weten hoe je moet omgaan met de energie van je Border Collie.

 

Mijn Border Collie bijt, waarom?

Het klinkt misschien vreemd maar een Border Collie kan gaan bijten als er niet naar hem geluisterd wordt. Dit is lang niet altijd valsheid. De hond is gefokt om vee te bijeen te drijven, lukt dit in het dagelijks niet dan zal hij naar alternatieven gaan zoeken. Zo drijven sommige Border Collies de gezinsleden bijeen, of kinderen op straat, of auto's, fietsers, konijnen, kippen wellicht, en ze kunnen het zelfs proberen met de schaduwen om hen heen. Hoewel dit grappig lijkt heeft het ook een treurig element in zich.

 

Is de hond vals?

De hond is gefocust op zijn natuurlijke taak: het drijven van vee. Als hij bijt omdat een van de 'wezens' die hij bijeen wil drijven niet luistert, doet hij dit omdat het in zijn dna zit. Mensen denken dat de hond vals is en doen hem weg of laten hem misschien zelfs inslapen. De hond doet echter niet vals, hij doet gewoon zijn instinctieve taak. Hoe kan je voorkomen dat dit gebeurt?

 

Als deze hond elke dag een uurtje zou mogen rennen end rijven, zal hij veel beter als huishond gehouden kunnen worden. In het eerder genoemde trainingsboek leer je alles over het op een prettige manier trainen van jouw Border collie.

 

 


Tags: border collie trainen, hond leren luisteren, probleemgedrag honden, hondentraining, border collie bijt
DierDierArtikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2017-07-03
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving