aanmeld knop
dot

Maden in de vuilcontainer bestrijden en voorkomen? Tips!

afvalemmer.jpg
Maden in de vuilcontainer, hoe kom je er vanaf? De vuilcontainer is letterlijk en figuurlijk een vergaarbak van bacteriƫn en etensresten. Alles waar vliegen graag eitjes in leggen komt ook snel in de vuilcontainer terecht. De eitjes worden maden die te herkennen zijn omdat het kleine witte wormpjes zijn die rondkruipen. Hoe kan je de afvalcontainer snel schoon krijgen en hoe voorkom je maden in de vuilcontainer?

Maden in je vuilcontainer kruipen en krioelen rond. Ze verpoppen en worden vliegen, die opnieuw eitjes leggen en maden produceren.Het is een heel vies gezicht en onhygiënisch. Natuurlijk wil je er zo snel mogelijk vanaf. Hoe pak je dat aan?

 

Maden herkennen

Maden zijn kleine witte wormpjes, ongeveer 1 cm lang of kleiner. Ze zijn beweeglijk en kruipen rond door heen en weer te bewegen. Het zijn de larven van allerlei soorten vliegen.

 

Maden bestrijden 

Maden bestrijden in de vuilcontainer is op zich vrij gemakkelijk, hoewel altijd een werkje waar je vies van kunt zijn. Indien er maden op de bodem rondkruipen, gooi er dan eerst flink wat zout, zand of bleekwater in, zodat de maden doodgaan. Ook een mengel van zout met bleekwater, of zand met zout, werkt prima om de maden uit te roeien. En tak klimop helpt tegen maden. Leg deze op de bodem van de lege bak. De plant is giftig voor de vliegenlarven.

 

Tuinslang met alleen koud water?

Als je een tuinslang hebt met alleen koud water, zet deze dan op de bak en op de binnenkant en spuit de bak goed schoon. Daarna naspoelen met een emmer heet water met een scheut chloor (bleekwater) erin. Het liefst de afvalcontainer ook nog schoon borstelen met een oude borstel die je daarna weggooit. Je kunt bij een diepe container de borstel op een stok binden of gebruikmaken van een borstel met lange stok, bijvoorbeeld een wc-borstel model.

 

Tuinslang met heet water?

Heb je ook heet water ter beschikking via de tuinslang, zet dan de hete kraan erop. Dit reinigt sneller en ook de maden gaan direct dood.

 

Vuilcontainer reinigen

Als je zelf de vuilcontainer goed gereinigd hebt, neem dan ook de buitenkant onder handen en de binnenkant van de klep. Vet en vuil kan je prima verwijderen met groene zeep en water. Laat de bak daarna met open klep drogen in de zon.

 

Maden in de container voorkomen

Hoe voorkom je maden in vuilcontainers? Ten eerste is het belangrijk geen afval in de bak te gooien waar vliegen eitjes in kunnen leggen. Berucht hiervoor zijn bijvoorbeeld vleesresten (ook vleeswaar). Vliegen leggen niet alleen eitjes in oud of bedorven vlees, ook in vers vlees. Maden eten alleen bedorven vlees. Eitjes komen na 12 tot 36 uur uit, afhankelijk van de temperatuur. Verder kan je maden voorkomen door de volgende zaken:

  • Voorkom dat afvalresten in de kliko blijven plakken. Leg dus een stuk karton, een laagje zand of wat stro op de bodem.
  • Verpak etensresten in oude kranten of ander papier, zodat er geen vliegen bij kunnen.
  • Laat de bak regelmatig luchten. Frisse lucht en fel zonlicht vinden ze niet lekker. Dit is echter niet afdoende en bovendien kunnen vliegen er dan juist in vliegen. Bovendien kan de afvalbak al sterk ruiken en daar zit je juist niet op te wachten in je tuin.
  • Gooi azijn onderin je schone afvalbak. Maden kunnen er absoluut niet tegen. (Nadeel: de azijn kan sterk ruiken).
  • Water met zout in een plantenspuit op de maden en wanden van de kliko spuiten, doodt de larven.
  • Lavendelgeur in de afvalbak verdrijft de maden. Ze zullen niet lang leven. Lavendelolie, verse lavendel of van een andere bron afkomstige lavendelgeur zal al (enig) effect hebben. Dit kan nogal prijzig zijn.
  • Zakje met mottenballen in de container hangen zou helpen. Nadeel: je moet het zakje ergens aanhangen en ook verwijderen voordat de bak geleegd wordt.
  • Voorkom dat de container zo vol zit dat er vliegen in en uit kunnen vliegen.Sluit de container af met de klep. Strooi zand langs de rand van de sluitrand van de bak.

Hoe kom je aan maden in de container?

Meestal ligt dit aan een combinatie van zaken. Afval waar vliegen bij kunnen, gemeentes die de container maar eens per week (of nog minder vaak) komen legen, en de temperatuur. Vooral in de zomer komen eitjes van vliegen snel uit. Je kunt dan zelfs honderden maden in de afvalemmer krijgen.


Tags: maden bestrijden kliko, maden vuilcontainer, maden container, maden voorkomen, larven in container, afvalcontainer
Bronnen: omroepgelderland.nl

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2017-07-27
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving