aanmeld knop
dot

Welke typen trucks zijn er? Van vorkheftruck tot Reachtruck

thumbs up.jpg
Als je werkt in de logistiek weet je dat er verschillende typen trucks te vinden zijn. Voor het gebruik van trucks in en om magazijnen zijn verschillende soorten trucks inzetbaar, afhankelijk van het soort werk en lading.

Vorkheftruck

De meest bekende truck is waarschijnlijk de vorkheftruck. Vorkheftrucks worden gebruikt voor horizontaal en verticaal transport binnen en buiten het magazijn. Ze kunnen binnen en buiten een magazijnomgeving worden ingezet. Je hebt verschillende varianten op een vorkheftruck.

 

Pallet

Goederen worden met een vorkheftruck meestal vervoerd op een pallet. Om tegenwicht te geven hebben de trucks altijd een contragewicht. Vorkheftrucks hebben drie of vier wielen. Het hefvermogen ligt gemiddeld tussen de 1,5 en 8 ton.

 

Handpallettruck

De handpallettruck is een echte magazijntruck. Hij is bedoeld voor horizontaal transport over korte afstanden van goederen in en uit een vrachtwagen. Hij kan buiten alleen worden gebruikt op een egale grond. Deze truck is echt bedoeld voor laden en lossen. Het is een eenvoudige magazijntruck voor korte afstanden met een handmatige bediening. Het hefvermogen is maximaal 2,5 ton.

 

Elektropallettruck

Een elektropallettruck is een truck die wordt gebruikt voor het laden en lossen van trailers en voor het horizontaal verplaatsen van goederen over langere afstanden. Het hefvermogen is ongeveer tussen de 1,5 en 3 ton. Elektropallettrucks werken bijna altijd met vorkheftrucks, omdat ze niet hoog kunnen heffen. Je hebt 3 typen elektropallettrucks: een elektrisch aangedreven handpallettruck, eenzelfde truck met een staplatform en zijsteunen en een instaande elektropallettruck met vast plateau.

 

AVG truck

Er bestaan ook zelfstandig rondrijdende varianten van de elektropallettruck. Dit heet een AGV (automated guided vehicle). Deze worden gebruikt voor automatische en onbemande goederenverplaatsingen.

 

Stapelaar

Een stapelaar is een andere bekende truck. Een stapelaar is bedoeld voor horizontaal en verticaal transport over lange afstanden binnen. Het hefvermogen is ongeveer tussen de 0,5 en 1,5 ton. Het is dus niet bedoeld voor hele zware goederen. De assistentie van een heftruck is niet altijd nodig bij een stapelaar.

 

Reachtruck

Tot slot heb je een reachtruck. Een reachtruck is er voor horizontaal en verticaal transport van goederen binnen smalle gangpaden. Het hefvermogen is ongeveer tussen de 1,5 en 2,5 ton. Een reachtruck is erg compact, waardoor hij geschikt is voor smalle gangpaden. De hefhoogte kan wel oplopen tot 15 meter, dit is enorm hoog. Rijden op een reachtruck is erg lastig, omdat je dwars op de truck zit en hij best hard rijdt. Natuurlijk zijn er nog vele andere soorten trucks.


Tags: vorkheftruck, reachtruck, stapelaar, AVG, Elektropallettruck, Handpallettruck

Ruim 10.000 bouwtekeningen om te bouwen wat je maar wilt

Artikel geschreven door: sannevermeulen.
Publicatie datum: 2017-08-16
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving