aanmeld knop
dot

Marktplaats is niks meer aan. Maar waarom niet?

Internet.jpg
In Nederland en België zijn de meeste mensen wel bekend met Marktplaats. Tegenwoordig hoor ik zoveel mensen klagen over Marktplaats dat ik eens ben gaan kijken wat het probleem is. Vroeger was Marktplaats een leuke website waar je tweedehands spullen kon kopen. Je kon er prima shoppen. In de loop der tijd begon Marktplaats echter steeds commerciëler te worden. Een advertentie plaatsen kon nog wel, maar voor een link moest je betalen.

Het lijkt wel of het enige wat je tegenwoordig nog te zien krijgt op het vroeger zo leuke Marktplaats, betaalde advertenties van betalende adverteerders zijn. Daarom begrijp ik de vele kritiek op Marktplaats wel. Ook voor mij was het een teleurstellende ervaring om te zien hoe de veranderingen in 2017 de website hebben omgelegd. De website bestaat in de oude hoedanigheid niet meer, verder is de site onoverzichtelijk geworden door de vele advertenties van winkels. De site is er ook niet mooier of handiger op geworden, integendeel. Je kan weinig vinden en je komt continu advertenties tegen van winkels met gloednieuwe producten. 

 

Marktplaats doet pijn aan je ogen van de vele advertenties

Je moet ook geen epilepsie hebben als je de site bezoekt, want tientallen commerciële advertenties worden levensgroot onder je neus geschoven, knipperend als lichten en schreeuwend om aandacht. Zeer irritant. Marktplaats is inderdaad niet meer wat het was en zal dat zo te zien ook nooit meer worden. De tijd van leuke betaalbare tweedehands spullen zoeken is op Marktplaats dan ook echt voorbij. Het is duidelijk dat Marktplaats je liever nieuwe producten verkoopt via betalende adverteerders, in de meeste gevallen winkels die via Marktplaats hun nieuwe dure producten proberen te verkopen.

 

Marktplaats is te commercieel geworden

Hebzucht doet rare dingen met mensen, van Marktplaats kan je met recht zeggen dat ze veel te (!) commercieel geworden zijn. Van het oude doel lijkt niets meer over. Het enige doel voor de eigenaar achter Marktplaats lijkt nu: geld verdienen ten koste van bezoekers en adverteerders.

 

Advertentie plaatsen op Marktplaats zinloos?

Een advertentie voor tweedehands spullen plaatsen bij Marktplaats heeft tegenwoordig niet veel nut meer. Als je namelijk niet voor een betaalde advertentie kiest zet Marktplaats je meteen op een zo goed als onvindbare plek. Na een week of zes kan je de advertentie dan omhoog plaatsen, maar dan moet je alweer betalen. Continu wordt er door Marktplaats op gehamerd dat je maar beter betalen kunt, anders is je advertentie niet snel te vinden. Potentiële kopers zoeken zich dan ook een breuk om betaalbare spullen te vinden. Wat een bedroevende ontwikkeling. Wat is hebzucht toch een enorme spoiler. Zoek je bijvoorbeeld een fiets? Dan word je door Marktplaats getrakteerd op tientallen fietsenwinkels die gloednieuwe en peperdure fietsen verkopen. Maar daarvoor ga je natuurlijk niet naar Marktplaats. Marktplaats was vroeger juist ideaal voor tweedehandsspullen. 

 

Marktplaats schiet eigen doel voorbij

Marktplaats adverteert nota bene met de leus: 'Succesvol kopen en verkopen, ga ervoor...' Ik moest wel even lachen toen ik dat las. Om succesvol te kopen of te verkopen kan je immers maar beter niet meer naar Marktplaats gaan, je krijgt van Marktplaats geen koopjes meer te zien, maar juist winkels die massaal op Marktplaats adverteren omdat Marktplaats deze betalende klanten voorrang geeft op gewone tweedehands spullen. Ze plaatsen adverteerders die geld aan Marktplaats betalen, dus op de beste plaatsen en presenteren de spullen als toppers of koopjes. Let op: koopjes of toppers zijn het zeker niet.

 

Advertenties en nog eens advertenties

Verder vertonen ze op Marktplaats legio gesponsorde advertenties, affiliate advertenties en overige adverteerders die betalen om gezien te worden. Marktplaats als tweedehands verkoopplaats bestaat dus eigenlijk niet meer en het is een website geworden waar je zo op het oog 90% advertenties van winkels en bedrijven aantreft en de echte koopjes zijn vrijwel onvindbaar. Is Marktplaats zijn eigen doel voorbij geschoten? Ik vind van wel. Helaas wel. De site bestaat nu uit honderden, duizenden pagina's vol knipperende advertenties met peperdure producten. Een vermoeiende ervaring.

 

Waar moet je op letten? Topadvertenties zijn misleidend

Momenteel kan je de betaalde advertenties nog herkennen. Er staat bijvoorbeeld bij 'topadvertentie.' Het product is dan helemaal geen topproduct maar Marktplaats vindt het top omdat ze betaald hebben om op Marktplaats te mogen staan en gezien te worden door (mogelijk alleen) hun regionale bezoekers. Denk dus niet dat een topadvertentie betekent dat het product beter of goedkoper is dan een soortgelijk product, integendeel, de producten achter zogenaamde topadvertenties zijn meestal directe links naar webwinkels met producten die juist duur zijn. Het enige top eraan is dat ze bovenaan geplaatst worden omdat de verkopers daarvoor betalen.

  • Sla alle topadvertenties dus over, ze staan aan de top omdat winkels die plaats ingekocht hebben bij Marktplaats en niet omdat ze echt top zijn.
  • Tussen zoekresultaten op Marktplaats staan advertenties verstopt. Er staat in kleine letters 'advertentie' bij. Probeer te voorkomen dat je daar op klikt. Het zijn gewoon betaalde advertenties waar je niets aan hebt en te vergelijken met clickbaits.
  • Klik niet op foto's, want ook dan wordt je weer met advertenties geconfronteerd. Van Google in dat geval. Marktplaats verdient er dus al aan als je op foto's klikt.

Laat je niet bij de neus nemen door Marktplaats

Marktplaats is geen website meer waar je juist goedkope leuke spullen kunt kopen. Adverteerders worden zo gemanipuleerd dat ze wel moeten betalen willen ze hun spullen verkopen. Daardoor worden mogelijk ook de koopjes steeds duurder, want de advertentiekosten moeten verrekend worden. Er zijn nog tweedehands spullen te koop, maar deze zijn slecht vindbaar. Vaak vind je pas iets betaalbaars nadat je vele pagina's met advertenties hebt moeten doorbladeren. 

 

Evaring

Mijn ervaring is dat Marktplaats vroeger een website was waar je veel aan had, maar het is nu een website waar vooral Marktplaats veel aan de bezoekers heeft. Ik kan me niet voorstellen dat er nog veel mensen zijn die niet doorhebben dat Marktplaats eigenlijk nergens meer goed voor is, alleen voor betalende adverteerders die betalen om bovenaan geplaatst te worden in hun regio. Dat zijn geen tweedehandsspullen maar gewone dure spullen. Voor goedkope leuke tweedehandsspullen hoef je er niet meer heen te gaan. Dat is een heel gezoek en frustrerende bezigheid omdat het tijdrovend is en je continu advertenties te zien krijgt en bijna nooit meer vindt wat je zoekt.

 

Waar kan je nog wel goedkope tweedehands spullen vinden?

In elke stad zijn wel winkels met tweedehandsspullen te vinden. Daar vind je snel en betaalbaar spullen die je nodig hebt. Wil je toch Marktplaats gebruiken zoek dan naar het product wat je zoekt en sla alle topadvertenties, of namen van winkels meteen over. Hou er rekening mee dat je eerst tientallen pagina's met advertenties onder je neus geschoven krijgt, en dus geen particuliere verkopers. Klik er ook niet op want misschien moeten de adverteerders daarvoor betalen (geen idee). Koop alleen van particulieren en negeer alle advertenties die Marktplaats helaas verzieken. Kijk anders ook eens bij tweedehands.net


Tags: marktplaats veranderd, marktplaats commercieel, te veel advertentie, marktplaats ervaring, topadvertenties
Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2017-08-27
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving