aanmeld knop
dot

Fotoshoot laten maken, wat kost dat ongeveer?

logo-tekst.jpeg
Een fotoshoot laten maken van jezelf, je kind of familie, is erg populair. In het bijzonder jonge meisje en vrouwen, die graag fotomodel willen worden, kiezen voor het laten maken van een professionele fotoshoot. Als je professionele foto’s van jezelf in je portfolio hebt, heb je immers veel meer kans om opdrachten als fotomodel te krijgen, voor reclamefoto’s, modefoto’s of modeshows lopen op de catwalk.

Fotoshoot of fotosessie laten maken door een fotograaf of castingbureau. Wat kost het maken van een fotoshoot en hoe gaat dat in zijn werk? De prijzen van een fotoshoot variëren nogal. Je kunt al een fotoshoot van 75 euro of minder laten maken. De bedragen kunnen echter ook oplopen tot enkele honderden euro of meer, per fotoshoot.  Over het algemeen kunnen de prijsverschillen verklaard worden omdat een ervaren fotograaf, in dienst bij een goed aangeschreven modellenbureau of een succesvolle zelfstandige fotograaf, nu eenmaal meer werk en een bekende naam hebben en daardoor dus ook duurder zijn. Een fotoshoot laten maken bij een professioneel castingbureau of een fotograaf met de goede contacten, kan je bovendien ook werk als fotomodel opleveren.

 

Wat kost een fotoshoot?

De prijzen zijn ook afhankelijk van de tijd die er voor de shoot wordt uitgetrokken en of er bijzondere effecten bereikt moeten worden. Een beginnende fotograaf of een student van de fotovakschool, is goedkoper dan een fotograaf die voor een bekend castingbureau werkt. Toch kan een student van de fotovakschool heel erg ambitieus zijn en daardoor meer tijd in de foto's steken en erg mooie foto's maken. Soms noemen personen zichzelf een castingbureau terwijl het eigenlijk niet zoveel voorstelt, daarvoor moet je dus waakzaam zijn. Een goedkope fotoshoot hoeft dus niet slecht te zijn en een dure fotoshoot is niet altijd goed. Kijk eerst eens kritisch rond voordat je besluit ergens een fotoshoot te laten maken. Er zijn zoveel aanbieders van makers van fotoshoots dat je gerust de tijd kunt nemen om een goed adres te vinden.  Fotoshoots voor een portfolio voor kans op modellenwerk kan je bijvoorbeeld het beste laten maken bij een echt goede fotostudio zoals bijvoorbeeld superstarz.nl in Amsterdam. 

 

Fotoshoot laten maken, hoe gaat dat?

Bij het maken van een goede fotoshoot, word je omgetoverd tot een professioneel model. Je haar wordt gedaan, je make-up wordt verzorgd door een echte visagist, en de foto’s worden gemaakt door een ervaren fotograaf. Vaak zijn er in de studio aparte voorwerpen aanwezig, zoals sieraden, meubels en andere attributen, om de foto’s wat extra’s te geven. Over het algemeen neem je zelf verschillende setjes kleding mee. Denk daarbij vooral aan afwisseling in je kleren. Ook verschillende kleuren, en zorg er voor dat de kleding er schoon en fris (en niet gekreukeld) uitziet. Professionele fotografen hebben zelf ook vaak kleding die je op de foto’s dragen mag. Wil je iets extra's, zoals het dragen van pruiken of een huisdier wat mee op de foto moet, bespreek dan vooraf of het mogelijk is.

 

Fotoshoots, wat voor soort fotoshoot kies je?

Er zijn verschillende soorten fotoshoots. Een paar voorbeelden:

  • Fotoshoot glamour fotomodel, gericht op foto’s die geschikt zijn om jezelf als fotomodel te presenteren aan modellenbureau en castingbureaus. Ook Holywoodachtige foto’s, gericht op de specifieke kenmerken van foto's van filmsterren uit Hollywood, en modefotografie, behoren tot deze categorie.

  • Portretfotografie. Er worden vooral foto’s van het gezicht genomen. Bijvoorbeeld van een volwassenen, een kind of een baby.

  • Huwelijk. Het spreekt voor zich dat dit om een fotoshoot van een bruiloft gaat.

  • Erotisch. Een erotische fotoshoot is een fotoshoot waarbij het model meestal schaars gekleed of naakt op de foto gaat. Er wordt gebruik gemaakt van lingerie of andere pikante kleding. Een erotische fotoshoot is gericht op erotiek.

  • Familie fotografie. Bij foto´s van familie wordt meestal de nadruk gelegd op het familieleven. Het gaat meestal om portretfotografie van het gezin of van bijvoorbeeld alleen uw kinderen of kleinkinderen. Een goede fotograaf in deze categorie zorgt voor meer dan alleen standaard portretfoto’s.

Fotoshoot, waar moet je op letten?

Als je een serie foto´s laat maken, let dan goed op welke termijn de fotograaf of het bureau belooft je de foto’s te laten zien en te leveren. Staat dit op schrift? Een fotoshoot laten maken en dan zes maanden later nog je foto’s niet in huis hebben, is erg frustrerend. Een professioneel bureau of een zelfstandige fotograaf levert je de foto’s binnen enkele weken tot maximaal 8 weken. Er zijn ook studio's die je de foto's dezelfde dag nog meegeven. Bespreek dit van te voren om teleurstellingen te voorkomen.  Meteen na het poseren kun je tegenwoordig (bij digitale fotografie) de foto’s al meteen bekijken en de foto’s die het mooist zijn geworden, zelf uit kiezen. Het is prettig als je de eventuele afdrukken pas hoeft te betalen als je ze ontvangen hebt. Bij de bakker breng je immers ook niet eerst geld langs om een week later je brood te mogen ophalen. Bespreek dit dus ook  van te voren als je foto's laat bewerken. Bij een fotoshoot zitten soms ook een bepaald aantal foto’s (afdrukken/prints) ingegrepen. Het is dus belangrijk dat je van te voren weet hoeveel foto’s je standaard geleverd krijgt en in welk formaat. Of dat je je foto's meekrijgt op een schijfje, zodat je alle foto's gebruiken kunt.

  • Lees wat meer over de naam van de fotograaf of van het bureau. Staat de fotograaf of het bedrijf goed aangeschreven? Ken je mensen die ervaring hebben met deze fotograaf of dit bureau? Lees recensies over een studio, als je geen idee hebt of ze goed zijn.
  • Wil je liever een mannelijke of een vrouwelijke fotograaf of maakt dat je niet uit?
  • Wat ook belangrijk is dat het vanaf het begin af aan duidelijk is wat het gaat kosten; hoelang de fotoshoot gaat duren en dat je zeker weet dat er achteraf geen onvoorziene extra kosten in rekening gebracht zullen worden; hoeveel foto’s je na afloop zal ontvangen en wat het formaat van die foto’s zijn en wat het nabestellen van meer foto’s kost.
  • Vraag vooraf ook wat de mogelijkheden zijn als je achteraf niet tevreden zou zijn over het resultaat van de fotoshoot.

Minderjarig?

Als je een fotoshoot laat maken en je bent nog niet volwassen, is het verstandig om een van je ouders mee te nemen. Ga nooit in op aanbiedingen van fotografen als je ouders er niet vanaf weten. Er bestaan helaas ook nep-fotografen die om verkeerde redenen minderjarigen proberen te lokken voor dingen die schadelijk voor je kunnen zijn.

 

Fotomodel worden? Ben ik lang genoeg?

Victoria's Secret


Tags: fotoshoot, fotoshoot laten maken, fotomodel, foto, fotografie, fotoshoot.nl
Artikel geschreven door: Meander.
Publicatie datum: 2012-09-13
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving