aanmeld knop
dot

Pijn onderin je buik

artsen.jpg
Pijn in de onderbuik kan verschillende oorzaken hebben. In de buik zitten veel organen die pijn kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld de blaas, baarmoeder of de darmen. Ook de eierstokken kunnen bij vrouwen pijn veroorzaken. De pijn kan stekend zijn, zeurend of brandend. Ook is het belangrijk wat u verder nog voor klachten heeft. Pijn in onderbuik komt vaak voor. Lang niet altijd is de oorzaak ernstig, maar pijn in de onderbuik is wel altijd vervelend.

Bij pijn in de onderbuik weet u lang niet altijd wat de oorzaak is. De pijn kan plotseling komen opzetten, ook wel acute pijn genoemd, of de klachten kunnen steeds terugkeren. Veel buikpijn wordt veroorzaakt door de darmen. Voedsel, de weersomstandigheden, bacteriën in de buik, gasvorming in de darmen, en ons gedrag, al deze dingen kunnen invloed hebben op de werking van de darmen. Darmen bestaan uit zogenaamd glad spierweefsel. Glad spierweefsel kan behoorlijk pijn veroorzaken als het samentrekt. Ook de inhoud van de darmen kan pijn veroorzaken. Bij obstipatie bijvoorbeeld, of juist bij een wat dunne ontlasting. Als dergelijke klachten terugkeren moet u een bezoekje aan de dokter brengen.

 

Pijn in onderbuik

U kunt ook pijn in de onderbuik hebben omdat er iets met de blaas is, de baarmoeder of eierstokken bij vrouwen of bij mannen de prostaat. Bij een blaasontsteking kunt u een branderig gevoel hebben onderin de buik. Als de baarmoeder pijn doet kunt u last hebben van het gevoel dat er een koude bal in uw buik zit. De eierstokken kunnen pijn veroorzaken aan een kant van de buik maar soms ook aan twee kanten. U kunt bij pijn in de onderbuik ook een drukkende pijn of zeurende pijn ervaren. De pijn kan gepaard gaan met het gevoel hebben dat u steeds moet plassen, of dat u juist niet naar de wc kunt.

 

Waar komt pijn in de onderbuik vandaan?

Het is moeilijk te zeggen waar pijn in de onderbuik vandaan komt, het kan ook van organen afkomstig zijn die hoger in de buik liggen. Pijn kan ook komen vanuit de blaas, en (bij vrouwen) de baarmoeder of eierstokken, (bij mannen) de prostaat, (bij alle mensen) de darmen, dunne darm, blinde darm, enzovoorts. Er kunnen dus veel oorzaken de reden zijn. Daarom is onderzoek vaak wenselijk. Pijn achterin de rug uitstralend naar de buik kan voorkomen bij nierstenen of nierbekkenontsteking. Pijn bovenin de buik kan wijzen op problemen met de maag, de galwegen, de aorta, en zo meer.

 

Ernstige buikpijn

Als iemand ernstige en/of acute buikpijn klachten heeft, kan dit gepaard gaan met koorts of overgeven, of trillen of rillen en angst. Ook kunt u last hebben van flauwvallen of duizeligheid, bloed opgeven of bloed in de ontlasting of de urine aantreffen. Ook acute pijn is een signaal dat u zeer alert moet zijn en er moet meteen een arts gebeld worden. Alle klachten die u niet verklaren kunt, kan u ook het beste voorleggen aan een dokter en dit niet uitstellen. Is er sprake van benauwdheid of flauwvallen, bleekheid of onwel zijn, bloedverlies, braken of koorts of benauwdheid of rillen? Neem ook dan direct contact op met een huisarts. Als u de klachten niet vertrouwd, bel dan ook altijd een arts. Pijn is een signaal dat er iets niet in orde is, dit hoeft niet altijd ernstig te zijn, maar het kan wel ernstig zijn. Denkt u dat er mogelijk sprake is van spoed dan mag u ook altijd 112 bellen.


Tags: buikpijn, heftige buikpijn, trillen, zwetten, darmen, blaas, nieren, onderbuik, buikpijn
Artikel geschreven door: TryOut.
Publicatie datum: 2017-10-22
Wil jij ook geld verdienen met artikelen schrijven? Meld je direct gratis aan!


dot

Reacties

U reageert als gast. Heeft u een account, log dan eerst in.

Typ de Captcha code over:

Plaats een reactie:


Categorieën

Gezondheid Financieel Elektronica Auto & vervoer Afvallen & dieet Reis & vakantie Internet & computer Wetenschap Relatie & liefde Hobby & werk Recepten Kunst & cultuur Huis & tuin Werkstuk/Essay/opstel Recensies Mijn eigen verhaal Sport Seksualiteit Zwangerschap Dier & natuur Verzorging & mode Opvoeding Feestdagen Overige Nieuws toen en nu Wonderlijk & bizar Verslaving